Venäjällä suomalaiset nähdään reiluina ja luotettavina – Eniten Suomesta pitävät 18–24-vuotiaat kaupunkilaisnuoret

Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen oikein myönteisesti – ja etenkin Pietarissa meistä reiluista tsuhnista tykätään paljon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäjällä suomalaisia pidetään yhä jopa liikuttavan rehteinä, ystävällisinä ja kiltteinä.

Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen oikein myönteisesti – ja etenkin Pietarissa meistä reiluista tsuhnista tykätään paljon.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Korhonen

Mielikuva Suomesta on säilynyt Venäjällä tavallisten kansalaisten keskuudessa oikein hyvänä, vaikka virallisia ylätason välejämme rasittavat yhä Krimin miehityksen aiheuttamat pakotteet ja itänaapurin sotilaallinen pullistelu.

Tämä selviää ulkoministeriön vastikään julkaisemasta mielipidemittauksesta, joka tehtiin eri puolilla Venäjää tänä kesänä.

71 prosenttia kyselyyn vastanneista venäläisistä kertoi suhtautuvansa Suomeen joko hyvin tai erittäin myönteisesti.

Lukema on noussut vuoden 2017 mittauksesta kolme prosenttiyksikköä. Ihmismäärässä mitaten muutos on hurja: Suomi on saanut idässä 3,5 miljoonaa aikuista tykkääjää lisää.

Pietarissa hyvä maine

Suomi-fanien alueellinen jakauma oli selvä: kaupungeissa meidät tunnetaan parhaiten.
Votkaturisteistamme huolimatta peräti 95 prosenttia Pietarin asukkaista sanoo pitävänsä maastamme paljon.

Moskovassakin Suomi-ystävien lukemat ovat 86 prosentissa.

Eniten Suomesta pitävät 18–24-vuotiaat kaupunkilaisnuoret, jotka ovat oletettavasti matkustelleet maailmalla vanhempia kansalaisia enemmän.

Ystävyys on pysyvää

EU:n ja Venäjän suhteiden kireä tila näkyi vastauksissa suhteellisen vähän. Arkielämä on Venäjälläkin muuta kuin politiikkaa.

69 prosenttia ihmisistä piti Suomen ja Venäjän välejä hyvinä ja sopuisina. Suomalaiset, niin firmat kuin ihmisetkin nähdään yhtä reiluina ja luotettavina kuin aiemminkin.

Noin kolmannes vastaajista ei osannut kysyttäessä nimetä mitään sellaista asiaa, joka voisi huonontaa Suomen ja Venäjän välejä oleellisesti.

X