Etlan Mika Maliranta: Hallitusta voi kiittää siitä, että se ei ole onnistunut tuhoamaan väistämätöntä talouskasvua

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Heikki Saukkomaa
Juha Sipilän (kesk) hallitus on ominut ansiota piristyneistä talousnäkymistä. Olisiko orastava talouskasvu tullut hallituksen toimista huolimatta?

1 Suhdanteiden tekijät

Kun talous syöksyy, päättäjillä on tapana syyttää murheista globaaleja suhdanteita, joihin pieni maa voi vain sopeutua. Talouden kasvaessa poliitikoilla on paljon optimistisempi käsitys kyvystään vaikuttaa suhdanteisiin. Suomen talous on piristynyt alkuvuodesta, ja kasvuennusteet pyörivät 2–3 prosentin välillä. Hallitus on kiitellyt käänteestä itseään. Esimerkiksi: ”(Juha) Sipilän hallituksen tärkein tavoite oli kääntää talous kasvuun neljän vuoden taantuman jälkeen. Me onnistuimme”, ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tuuletti Kymen Sanomien kolumnissaan 20.4. Onko uholle katetta?

 

2 Pikkunyppylä

”Hallitusta voi kiittää ainakin siitä, että se ei ole onnistunut tuhoamaan talouskasvua, joka oli nähdäkseni väistämätön”, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Mika Maliranta sanoo. Hänestä nyt juhlittu talouskasvu on isossa kuvassa ”pikkunyppylä”. ”Suomi on vihdoin alkanut ottaa kiinni kaulaa, mikä Saksan, Ruotsin ja Tanskan kaltaisiin verrokkimaihin on 10 vuoden aikana syntynyt.”

 

3 Peruskunnossa

Malirannasta koulutuksen, tutkimus- ja kehityspanostusten sekä yritysdynamiikan kaltaiset kasvun perustekijät ovat olleet Suomessa koko ajan kunnossa. ”Myös yritys- ja tuotetasolla on tapahtunut uudistumista. Kansantuotetasolla se näkyy vasta viiveellä.”

 

4 Pitkä viive

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajasta Seija Ilmakunnaksesta talouskasvukiitosten jyvittäminen on vaikeaa. ”Maailmantalouden kasvu ja Venäjän talouskurimuksen hellittäminen heijastuvat myös Suomeen.” Ilmakunnas muistuttaa talouskehityksen pitkästä viiveestä. ”Nykyhallituksen toimilla ei ole vaikutusta telakkateollisuuden pelastumiseen. Toisaalta tutkimukseen ja tuotekehitykseen tehdyt leikkaukset näkyvät vasta myöhemmin.”

 

5 Haitalliset toimet

Malirannasta ”korjaukset” voivat myös sotkea taloutta. ”Usein ajatellaan, että yritysten ongelmat johtuvat siitä, että ne ovat saaneet julkiselta sektorilta liian vähän rahaa. Eivät Suomen talousongelmat siitä ole kiinni. Kyllä hyville ideoille on riittänyt rahaa. Jos julkinen ryhtyy rahoittamaan myös kannattamattomia hankkeita, se sotkee talouden uudistumista.”

X