Euroviisujen äänestys: Pitkävihaisen vinkit viisufinaaliin – älä äänestä ainakaan näitä

Euroviisujen äänestys herättää tunteita: Kaunaiselle viisufanille tärkeämpää kuin se, ketä äänestää, on se, ketä ei äänestä. Kokosimme pitkävihaisten mustan listan tämän vuoden finaaliin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi putosi Euroviisufinaalista, joten torilla ei juhlita. Euroviisujen äänestykseen voimme toki vaikuttaa.

Euroviisujen äänestys herättää tunteita: Kaunaiselle viisufanille tärkeämpää kuin se, ketä äänestää, on se, ketä ei äänestä. Kokosimme pitkävihaisten mustan listan tämän vuoden finaaliin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Eurovision laulukilpailun voittaja ratkeaa lauantai-illan finaalissa. Suomi putosi jatkosta tiistaina, ja siksikin olemme nyt synkissä tunnelmissa. Vaikka viisuissa ollaan olevinaan yhtä suurta perhettä, viimeistään silloin, kun Euroviisujen äänestys alkaa, on syytä kaivella hampaankolojaan.

Armenia

Suomalaiselle olisi ehkä luontevaa sympatiseerata Kaukasuksen pientä ja kovia kokenutta kansaa. Vuodesta 2006 kisoissa mukana ollut Armenia on kuitenkin tehnyt yhden raskauttavan virheen heti ensimmäisenä viisuvuonnaan.

Se on yksi niistä kolmesta maasta, jotka jättivät pisteittä Lordin, meidän herramme.

Lordin jätti nollille myös Monaco, joka ei ole vuosikausiin enää osallistunut kisoihin, sekä Albania, joka putosi finaalista tiistaina. Nämä kannattaa painaa mieleen vastaisen varalta.

Itse asiassa Armenia ei ole antanut Suomelle ikinä yhtään pistettä, vaikka Suomi on lähettänyt Kaukasukselle kerran yhden ja kerran peräti neljä pistettä.

Finaalissa on kaksi muutakin maata, joita olemme hellineet pisteillä vailla vastarakkautta: Australia ja Azerbaidzan. Australia saa tämän anteeksi, koska se päästettiin viisuihin 2015, ja Suomi on ollut finaalissa viimeksi 2014.

Azerbaidzan aloitti viisutaipaleensa vuonna 2008, joten pisteitä on siltä suunnalta jouduttu odottamaan turhaan jo vuosikymmen – tosikaunainen ei äänestä. Azerbaidzanin synti ei kuitenkaan ole niin suuri kuin naapuri Armenian perustavanlaatuinen munaus.

Siispä Armenia, nolla pistettä!

Loprdi

Lordi ei saanut pisteitä Armenialta. © PEKKA NIEMINEN/KUVARYHMÄ/SKOY

Unkari

Jos jakaa maittain Suomen saamat pisteet Suomen antamilla pisteillä, saa kätevän vertailuluvun. Se kertoo, kuinka monta ääntä Suomi on saanut antamaansa ääntä kohti. Jos luku on pienempi kuin yksi, olemme antaneet enemmän ääniä kuin saaneet.

Suurin osa viisumaista kuuluu tähän kategoriaan.

Laskimme tämänvuotisten finaalimaiden suhdeluvut Suomeen nähden vuosina 1975-2016 annetuista pisteistä . Nykymuotoinen pisteenlasku otettiin käyttöön vuonna 1975.

Viisumatematiikka kertoo esimerkiksi, että Ruotsi on palauttanut suunnilleen puolet antamistamme äänistä (vertailuluku 0,52), samoin Tanska (0,51). Pohjoismaita suosiva kaunainen äänestää tänä vuonna siis Norjaa (0,85), koska Islanti putosi finaalista. Islannin luku on peräti 1,5, eli olemme sinne hiukan velkaa.

Yli ykkösen vertausluku on finaalimaista myös Kreikalla (1,09), Romanialla (1,3), Puolalla (1,69) ja Moldovalla (3,0). Viimeksi mainittua ei nyt kuitenkaan äänestetä muista syistä (ks. seuraava kohta).

Lukua ei voi edes laskea Valko-Venäjälle, jonka olemme tähän asti jättäneet pisteittä, vaikka olemme saaneet kahdeksan.

Tämän vuoden ennakkosuosikin eli Italian vertausluku on finaalin toiseksi huonoin, 0,16. Se on kuitenkin sikäli ymmärrettävää, että Italia oli alkuvuosina viisujen voittoisa mahtimaa, ja toisaalta Italia ei ollut kisoissa mukana Lordin vuonna, jolta ovat peräisin monen maan vertailulukua kaunistavat pisteet.

Myös isäntämaa Ukrainan vertailuluku jää häntäpäähän, 0,21.

Kaikista huonoin suhdeluku löytyy kuitenkin yllättävältä suunnalta. Kieliheimoveljemme Unkari on saanut meiltä eri vuosina yhteensä 49 pistettä. Unkarilaiset taas ovat antaneet meille pisteitä vain kerran: Softengine sai kuusi pistettä vuonna 2014.

Se tuottaa vertailuluvuksi pöyristyttävän huonon 0,12.

Eli kuules todellakin Unkari, nolla pistettä!

Kojo

Vuonna 1982 Kojo esitti kappaleen Nuku pommiin. Se sai nolla pistettä. © JORMA POUTA/SKOY

Moldova

Vuoden 2010 viisuissa Moldovan saksofonisti heitti ikimuistoisen soolon ja kasvoi ilmiöksi. Sama soittoniekka ryyditti maansa kilpailukappaletta jälleen viime tiistaina, ja hyvinpä ryydittikin.

Juuri siksi jätämme Moldovan nyt pisteittä.

Seitsemän vuotta sitten Moldova selvitti tiensä finaaliin juuri ja juuri. Se oli ensimmäisen semifinaalin kymmenes – kolmen pisteen erolla yhdenneksitoista jääneeseen Suomeen, jota edusti tuolloin Kuunkuiskaajat. Todennäköisesti tämä oli juuri saksofonistin syytä.

Tämän vuoden semifinaalien pisteitä ei ole vielä julkistettu, mutta on täysin mahdollista, että saksofonisti vei meiltä jälleen finaalipaikan.

Sen vuoksi Moldova, nolla pistettä!

Ruotsi

Tarvitseeko tätä oikeasti perustella?

Liika on liikaa, jopa Hannu Hanhelle. Tilastojen valossa isoveljen jättäminen pisteittä on epätodennäköistä, mutta jospa kuitenkin: Ruotsi, nolla pistettä!

Todettakoon lopuksi, että ainahan on mahdollista myös äänestää mielestään parasta kappaletta.

Niinhän ne kaikki väittävät tekevänsä.

Lue myös:

Euroviisujen takuuvarma resepti toistaa itseään: Silti ne on nähtävä

Norma Johnin menestys mahdollisuudet

 

Jenni Vartiainen

Laulaja Jenni Vartiainen ilmoittaa Euroviisufinaalissa 2017 Suomen antamat pisteet. © ARTO WIIKARI/OTAVAMEDIA

X