Hallinto-oikeus: Migri saa salata vastaanottokeskusten pyörittäjien saamat maksut

Jaa kaverilleTilaa Seura
© jussi nukari/lk
Hallinto-oikeuden mukaan Migri voi salata sekä pakolaisten vastaanottokeskuksista maksettavat rahat että maksujen perusteet.

1 Iso bisnes

Vuonna 2015 Suomeen saapui 32 000 pakolaista, joita varten perustettujen vastaanottokeskusten ympärille syntyi suuri bisnes. Vuonna 2016 näihin vok-palveluihin käytettiin satoja miljoonia euroja julkisia varoja. Samaan aikaan Maahanmuuttovirasto kieltäytyi kertomasta, millä perusteella yksittäisistä palvelusopimuksista koituvat kustannukset korvataan. Migrin mukaan tiedon kertominen olisi vaarantanut viraston liikesalaisuuden ja hankaloittanut mahdollisuutta solmia halpoja sopimuksia. Seura pyysi Helsingin hallinto-oikeutta selvittämään, oliko Maahanmuutoviraston linjaus lainvoimainen.

2 Jarru puuttuu

Isot julkiset hankinnat tulee toteuttaa Suomessa hankintalain mukaisesti. Se merkitsee muun muassa kilpailuttamista. Vokkien kohdalla kilpailutusta ei alussa tehty. Monen palvelusopimuksen pohjana käytettiin tuottajan antamaa kustannusarviota. Seuran saamien tietojen mukaan osassa sopimuksista ei ollut kustannuskattoa. ”Jarru puuttuu”, kuten eräs palveluntarjoaja itse asian ilmaisi.

3 Virasto ei ole bisnes

Hallinto-oikeus antoi päätöksensä toukokuun lopulla. Sen mukaan Migrin toiminta ei ole liiketoimintaa, eikä vok-toiminnassa ole ylipäätään kyse tavallisesta liiketoiminnasta, maksaahan valtio kaikki kustannukset.

4 Liikesalaisuus

Migrillä ei ole vok-bisnesten osalta oikeutta liikesalaisuuteen. Hallinto-oikeuden mukaan korvausten perusteet voidaan silti salata, koska ne kuuluvat palvelun tuottajan liikesalaisuuden piiriin. Näin siitä huolimatta, että suurin palveluntarjoaja SPR on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys.

5 Avoin sekki

Migri perusteli salailuaan sillä, että se mahdollistaa edulliset hankinnat. Ylen MOT-ohjelman mukaan tavoite ei ole toteutunut. Vuosina 2015 ja 2016 Migrin asettama tavoite vok-toimintamenoista oli 300 miljoonaa euroa. Todelliset kustannukset nousivat 500 miljoonaan euroon. Puo- li miljardia vastaa Sipilän hallitus-ohjelmaan kirjattuja opetuksen, tieteen ja kulttuurin säästöjä.

Lue myös:

Maahanmuuttovirasto salaa vastaanottokeskuksiin liittyviä pelisääntöjä – ei kerro millä perusteella raha liikku

Luona Oy:n vastaanottokeskusten johto puolustautuu: Firman hallituksessa ei ole rasisteja ja ”valtio on ollut tyytyväinen”

X