Helsingin piispanvaalin ehdokkaat kohtaavat paneelissa ‒ vain yksi vihkisi homoparin

Helsinki tulee saamaan piispan, joka jatkaa Irja Askolan tasa-arvotyötä. Yksi heistä olisi valmis vihkimään homoparin ilman kirkolliskokouksen päätöstä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Piispa Irja Askola jää eläkkeelle marraskuussa. Käynnissä on piispanvaalit.

Helsinki tulee saamaan piispan, joka jatkaa Irja Askolan tasa-arvotyötä. Yksi heistä olisi valmis vihkimään homoparin ilman kirkolliskokouksen päätöstä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Helsingin hiippakunnan piispanvaali pidetään elokuussa. Keskiviikkona 24.5.2017 ehdokkaat kohtaavat kirkon ensimmäisessä virallisessa vaalipaneelissa, jota voi seurata suorana netissä. Keskustelu pidetään Helsingin Agricolan kirkossa kello 1820.

Ehdolla nykyisen piispan Irja Askolan seuraajaksi ovat sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka sekä Kallion seurakunnan kirkkoherra ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Teemu Laajasalo.

Mitä piispanvaalin ehdokkaat ajattelevat?

Askola on tullut tunnetuksi vähäosaisten ja syrjittyjen puolustajana. Hän on puhunut muun muassa tasa-arvoisen avioliittolain ja turvapaikanhakijoiden inhimillisen kohtelun puolesta. Viime vuonna Askola palkittiin Linnankoski-mitalilla hädänalaisten auttamisesta sekä Miina Sillanpään seuran tunnustuspalkinnolla tasa-arvon, solidaarisuuden ja monikulttuurisuuden merkittävästä edistämisestä.

Valitaan uudeksi piispaksi kuka ehdokkaista tahansa, Askola saa tasa-arvoa kannattavan seuraajan. Kaikki kolme esimerkiksi toivovat, että kirkko hyväksyisi uuden avioliittolain mukaisesti samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen. Vain yksi olisi kuitenkin itse valmis vihkimään homopareja jo sitä ennen.

Jaana Hallamaan mielestä kirkolliset elimet ovat pistäneet asiassa päänsä pensaaseen. Hallamaa sanoi Kirkkopäivillä perjantaina Kotimaa24-lehden mukaan, että vihkisi pyydettäessä samaa sukupuolta olevan parin ja olisi valmis kantamaan siitä koituvat seuraukset.

Hallamaakin tosin epäröi kannassaan.

Nykyinen piispa Irja Askola on omasta myönteisestä suhtautumisestaan huolimatta kehottanut pappeja kärsivällisyyteen ja odottamaan kirkon omaa päätöksentekoa. Odottavalla kannalla on myös Teemu Laajasalo, joka ei mielestään voi tehdä sellaista, mikä on kirkkojärjestyksen vastaista.

Kaisamari Hintikalla ei ole asiaan yksiselitteistä kantaa, koska kirkon päätöksentekoprosessi on kesken.

”Jokainen pappi joutuu siis tekemään ratkaisunsa ihmisten palvelemisen ja kirkon ykseyden säilyttämisen välillä”, Hintikka kommentoi Kotimaa 24:lle.

Piispanvaalin ensimmäinen kierros järjestetään 16. elokuuta. Vaalissa on 1800 äänioikeutettua, joista puolet ovat hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, puolet maallikkoäänestäjiä.

Lue myös:

Kenttäpiispa Pekka Särkiö: Ihminen on pohjimmiltaa turmeltunut

 

 

X