Jatkosodan ensimmäinen operaatio?

Kaivelen tässä verta nenästäni palatessani vuonna 2010 toimittamaani kirjaan Taavetti Heikkinen – Rintaman poliisi. Kuka, milloin, minne ja miten sotatoimet Suomen alueelta alkoivat on kirvoittanut sotahistoriasta kiinnostuneiden mieliä vuosikymmenten ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pommituslento tehtiin Junkers Ju 88 A-6 -koneella. Kuvassa kyseinen konetyyppi Malmin lentokentällä kesäkuussa 1941. Kuva: SA-kuva.

Kaivelen tässä verta nenästäni palatessani vuonna 2010 toimittamaani kirjaan Taavetti Heikkinen – Rintaman poliisi. Kuka, milloin, minne ja miten sotatoimet Suomen alueelta alkoivat on kirvoittanut sotahistoriasta kiinnostuneiden mieliä vuosikymmenten ajan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jarmo Nieminen

Taavetti Heikkinen tuo tähän keskusteluun yhden näkökulman. Heikkinen toimi jatkosodassa päämajan valvontaosaston valvontaupseerina. Hänen päätehtävänään oli seurata rintamajoukkoja ja paljastaa mahdolliset kommunistit, rauhaliikkeen miehet sekä desantit. Heikkinen piti koko sodan ajan henkilökohtaista päiväkirjaa lähes päivä päivältä.

”Sunnuntai 22.6.1941. 
Ikimuistettava päivä, jolloin Saksa aloitti ryssän piiskaamisen. Yöllä 
kello 2.30 lensi useita pommikoneita Lappeenrannan yli ryssän puolelle
ja sitten takaisin; mahtoi siellä Vanja parahtaa, kuten Eka Järveläinen sanoo”,Taavetti Heikkinen kirjoittaa päiväkirjaansa ja jatkaa:

”Aamulla kuultiin radiosta Hitlerin sodanjulistus ja julistus Saksan kansalle. Selkeästi sanottu kaikin puolin ja varsinkin se, mikä koski meidän asemaamme ja suhdettamme sotaan. Rajalla on vielä tällä kohtaa rauhallista. Suomen kansa ei vielä tajua, miten suuri juhla alkaa. (Kyllä se olikin ”juhla”. 16.2.1953).”

* * *

Suomalaisten ilmavalvonta-asemien sotapäiväkirjojen perusteella Heikkinen näki 22.6. yöllä Kronstadtiin matkalla olleet saksalaiset Ju-88-koneet. Ne tulivat Suomen ilmatilaan Hangon länsipuolelta, lensivät Salpausselän suunnassa Utin yli Lappeenrannan tasalle, josta kääntyivät itään rajan yli.

Paluumatkalla koneet pysähtyivät saksalaiselle tankkausasemalle Uttiin ja siitä matka jatkui aamutunteina takaisin Königsbergiin. Heikkiselle tapaus aiheutti niin suurta iloa, että hän kirjoitti aiheesta myöhemminkin jatkosodan aikana hänelle tärkeänä sodan syttymisen vuosipäivänä.

* * *

Pentti ManninenSuomen ilmailuhistoriallisen lehden päätoimittaja on tehnyt perusteellisen arkistotutkimuksen asiasta. Hänen raporttinsa on kirjattu lehden 2010–2011 vuodenvaihteen numeroihin. Ohessa on Mannisen lyhyt tiivistelmä:

”22.6.1941 lensi Königsbergistä Etelä-Suomen ilmatilan kautta reittiä Salo-Lohja-Utti-Lappeenranta-Vuoksen suunta- (Terijoki-Kronstadt) 12 saksalaista Junkers JU 88 -pommikonetta miinoittamaan Kronstadtin meriväyliä ja Vienanmeren kanavaa. Suomalaiset ilmavalvontayksiköt näkivät koneet mm. Utissa klo 02.00, Luumäellä klo 02.01–02.27 ja Lemillä klo 02.00­–02.25. Taavetti Heikkisen havainto 02.30 sopii edellisiin erinomaisesti.

Paluulennnolla koneet tankattiin Utin lentokentällä. Ensimmäiset koneet laskeutuivat 03.15 ja viimeiset 03.50. Koneet jatkoivat paluumatkaansa Utista 05.30 alkaen.”

Pentti Mannisen tutkimus saksalaisten miinoituslennosta perustuu saksalaisiin, suomalaisiin ja venäläisiin arkistolähteisiin. Tutkimustulos on luotettava. Minulle tämä tapaus on nyt selvä.

Mutta oliko tämä ensimmäinen sotilasoperaatio Suomen alueelta?

X