Kuka oli viimeinen Lapin sodassa kaatunut suomalaissotilas? Mysteeri hämmentää tutkijaa

Viimeisen Suomen sodissa kaatuneen taistelijan kuolinpäivä ja -paikka herättävät yhä kysymyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saksalaisilta vallattu tykki Tornion-Kemin maantiellä 3. lokakuuta 1944.

Viimeisen Suomen sodissa kaatuneen taistelijan kuolinpäivä ja -paikka herättävät yhä kysymyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hannu Teider

Lapin sota päättyi 27. huhtikuuta 1945. Suomen sodissa 1939–45 menehtyneiden tiedoston mukaan viimeinen virallisesti taistelussa kaatunut suomalaissotilas kuoli kaksi päivää ennen sitä. Hän oli 19-vuotias sotamies Olli Matias Koikkalainen Heinävedeltä.

Virallisten tietojen mukaan Koikkalainen kaatui Enontekiön Saarenpäällä 25. huhtikuuta 1945 käydyssä taistelussa. Hän palveli yksikössä 7./ JR11. Siviilissä Koikkalainen työskenteli maanviljelijänä.

Sodissa menehtyneistä kootut tiedot löytyvät sota-arkistossa. Tiedostoon on kirjattu jokaisen talvi- ja jatkosodassa menehtyneen 93563:n suomalaissotilaan nimi, sotilasarvo, syntymäaika ja -kunta, asuinkunta, ammatti, siviilisääty, lasten lukumäärä, hauta- ja siunaamispaikka, viimeiseksi jäänyt joukko-osasto, kuolin- tai katoamisaika sekä –paikka.

Tiedostosta löytyvät myös Koikkalaisen tiedot. Lapin sotaan erikoistuneessa tutkijassa, tietokirjailija, FM Mika Kuljussa ne herättävät hämmennystä.

Tutkija arvioi, että Koikkalaisen kuolinpaikka ja/tai -aika on ilmeisesti kirjattu väärin.

”Kaatumispaikaksi merkitty Enontekiön Saarenpää sijaitsi kaukana, vähintään 50­–60 kilometriä suomalaislinjoista, eikä siellä käyty lainkaan taisteluja”, Lapin sodasta kirjan kirjoittanut (Lapin sota 1944–45, Gummerus 2013) Kulju sanoo.

”Voihan tietysti olla mahdollista, että Koikkalainen olisi kuollut satunnaisessa tykistökeskityksessä, mutta tuskin.”

Käsivarren Lapissa taistelut olivat hiljentyneet viikkoja aikaisemmin.

Vain kaksi päivää Koikkalaisen kuolinpäiväksi ilmoitetun päivämäärän jälkeen, 27.4, viimeiset saksalaissotilaat poistuivat Suomesta Kilpisjärvellä.

Heti seuraavana päivänä 28.4. kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo ilmoitti ylipäällikkö Mannerheimille suorittaneensa tehtävän tyhjentää Suomi saksalaisjoukoista.

Viimeinen suurtaistelu Muoniossa

Myös Kulju halusi selvittää kirjaansa varten Lapin sodan taisteluissa viimeisenä kuollutta suomalaissotilasta. Varmaa tietoa ei kuitenkaan löytynyt.

”Todennäköisempänä pidän Koikkalaisenkin tiedoissa virhettä kirjauksessa. Lapin sodassa monelle vieraspaikkakuntalaiselle Lappi oli outoa seutua ja myös muissa kirjauksissa on ollut epätarkkuuksia. Olosuhteet olivat ankarat ja sotilaat pääosin nuoria varusmiehiä”, Kulju kertoo sotaväsymyksen jäljistä.

Lapin sodan viimeisen suurtaistelu oli runsaat puoli vuotta aikaisemmin 28.–30. lokakuuta 1944. Silloin Muonion valtauksen tappioina suomalaisia kuoli 63, haavoittui 179 ja katosi 20.

Lapin sodassa kuoli kaikkiaan 2181 suomalaista.

 Totaalinen hävitys

Lapin sodassa suomalaisjoukot olivat suurimmillaan lokakuun lopulla. Saksalaisia oli häätämässä silloin noin 75 000 miestä. Vuoden alussa, kun taistelut olivat siirtyneet Muoniosta pohjoiseen, oli suomalaisten määrä enää runsaat 10 000 sotilasta.

Lapin sodan viimeisinä viikkoina Kilpisjärvellä ammunta oli vähäistä. Suomalaiset odottivat vahvistuksia, sillä tiedossa oli lisää miestappioita hyökkäyksen jatkuessa.

Lappi kärsi sodassa myös suuret aineelliset vahingot. Hävitys oli kaikkialla totaalista.

Lapin kaupungit, kylät ja talot olivat saksalaisten jäljiltä savuavina raunioina.

Lähes 15 000 rakennusta tuhoutui, joista kolmasosa oli asuinrakennuksia. Siltojen, maanteiden, rautatien ja puhelinyhteyksienkin korjaaminen kesti vuosikausia.

Lue myös: Rovaniemen totaalinen hävitys, 800 kaatunutta – Lapin sota oli sodan hirveä loppunäytös

X