Kesäksi rantakuntoon? Laihdu ja kasvata lihaksia ilman hikeä – Kuka muistaa sähköimpulssilaite Slendertonen?

Sähköimpulssilaite saa lihakset supistelemaan. Vihdoinkin voit laihduttaa ja kasvattaa terävärajaiset lihakset vaikka televisiota katsellessasi. Eikö olekin ihanaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laihduttajan unelma vuosimallia 1977: Slendertone-laitteen sähköiset sykäykset liikuttivat lihaksia ilman vaivannäköä.

Sähköimpulssilaite saa lihakset supistelemaan. Vihdoinkin voit laihduttaa ja kasvattaa terävärajaiset lihakset vaikka televisiota katsellessasi. Eikö olekin ihanaa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Lapsuusmuisto: tädin varaston perukoilta löytyi sähköimpulssilaite, jota tohtori Frankenstein käytti herättääkseen henkiin hautausmaalta kaivetuista ruumiinosista ommellun hirviön. Tai siltä se härpäke näytti.

Tieteiselokuvamaisessa ohjainyksikössä oli paljon nappuloita. Siitä lähti johtoja, joiden päissä oli kumiset läpyskät. Tämän 1960-luvulla keksityn Slendertone-sähköimpulssilaitteen luvattiin haihduttavan vatsamakkarat ja kehittävän teräksisen lihaskunnon.

Sähköimpulssilaite hoiti työn

Laitteen teho perustui sähköimpulsseihin, joiden piti saada lihassäikeet supistumaan. Hikeä tai vaivalloista liikuntaa ei tarvittu, laite hoiti lihastyön siinä samalla, kun katselit sohvalla televisiota. Kätevää.

Ja ei kun kokeilemaan. Ylimääräiset vaatteet pois, sitten pyyhkäistiin kumilappujen tummat puolet märällä rätillä, lätkäistiin lätkyrät iholle ja kiinnitettiin ne kumihihnoilla paikoilleen.

Reisiin ja hauiksiin laput laitettiin pitkien lihasten molempiin päihin ojentajan ja koukistajan puolelle, jotta lihasten liikkeet kumoavat toisensa eikä raaja ala koukistella holtittomasti.

Ensituntuma oli miellyttävä, syke tuntui pienenä kutituksena. Lisäsin tehoa ja vuoroin nopeutin ja hidastin impulssien tiheyttä. Lihakset nykivät, eikä tullut hiki.

Vaan mitä teki pojankoltiainen saatuaan testiin jännittävän sähkölaitteen? Kokeili maksimitehoa ja kivunsietokykynsä rajoja, tietysti.

Pykälä pykälältä säädin tehoa isommalle, pieni kipu alkoi hiipiä reisiin, supistukset olovat erittäin voimakkaita. Vielä vähän lisää.

Olkapään etupuolelle, kaulan juureen kiinnitetty lätkä alkoi valua pois paikoiltaan. Sen enempiä ajattelematta tartuin siihen hampaillani nostaakseni sen paikoilleen, kun seuraava impulssi iski.

Tuntui kuin joku olisi viilannut hampaista kiilteet pois hiekkapaperilla! P****le! Äiti! Palokunta!

Revin piuhat irti helvetinkoneesta ja kuivasin kyyneleeni. Meikäläisen sähkötuolileikki loppui siihen.

Vatsamakkarakoneiden pioneeri oli 1950-luvulla Amerikassa markkinoille tuotu The Relax-A-Cizor.

Ei amatööreille

Vatsamakkarakoneiden pioneeri oli 1950-luvulla Amerikassa markkinoille tuotu The Relax-A-Cizor. Masun pienentämiseen markkinoidun koneen suositeltu maksimikäyttöaika oli puoli tuntia vuorokaudessa, eikä tarvitse ihmetellä miksi.

Yhdysvaltojen lääkelupavirasto FDA kielsi oikeuden päätöksellä Relax-A-Cizorin 1970-luvulla, koska se piti laitetta terveydelle vaarallisena. Myös käytettyjen laitteiden myynti kiellettiin, ja omistajia kehotettiin hävittämään ne.

Kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä suhtautuu kriittisesti sähköimpulssikoneiden markkinointiin lihaskuntoautomaatteina. Niiden ammattimaista käyttöä hän ei kuitenkaan tyrmää.

”Jos ajattelee treenaavansa laitteella fitnesskisoihin, tulosta on turha odottaa. Sähköimpulssi voi saada lihaksen supistumaan. Jos tähän ei yhdisty tahdonalaista liikettä, hyöty on lihaskunnon kannalta minimaalinen”, Jylhä sanoo.

Hän muistaa lukeneensa tutkimuksista, joissa sähköimpulsseja käytettiin urheilijoiden lihaskuntoharjoittelussa niin, että impulssilaitteella vahvistettiin tietoisesti tehtyä harjoitetta.

”Sähköimpulssilaite puoltaa paikkaansa halvaantuneilla henkilöillä, jotka eivät saa lihastaan liikkumaan tahdonvoimalla. Heillä se on tyhjää parempi.”

Jonkinlaista sähköimpulssihoitoa käytetään Jylhän mukaan myös kramppiin menneiden lihasten hoidossa.

”Jos on esimerkiksi niska jumissa, kyllä siitä hyötyä on. Silloin laitteen käyttäjän täytyy olla ammatti-ihminen. Maallikolle sanoisin, että aika turha homma.”

Verkkovirtaa vaivaan

Kurkistus sähköimpulssikoneiden tämän päivän tilanteeseen paljastaa, että niitä löytyy hyvin varusteltujen fysioterapeuttien arsenaalista.

Neuromuskulaariseksi elektrostimulaatioksi (NMES) kutsuttua menetelmää käytetään lihasten kuntoutukseen leikkauksen tai vaurion jälkeen tai neurologisen kuntoutuksen tukena.

Periaate on sama kuin alkuperäisissä Slendertonessa. Stimulaattoriin kytketyt elektrodit kiinnitetään iholle, ja niiden kautta siirretään sähköimpulsseja kehoon.

Luvattujen vaikutusten listat ovat houkuttelevia: löytyy helpotusta lihaskipuihin, selkäkipuihin, verenkiertovaivoihin ja polven ristisiteiden ongelmiin.

Kaikkia näitä yhdistää kehon jonkin osan, erityisesti lihasten normaalin toimintakyvyn palauttaminen NMES-hoidon avulla. Laihdutuksesta tai kauniin kiinteistä muodoista ei fysioterapeuttien hoitokuvauksissa kuitenkaan puhuta.

Kotikäyttöönkin sähköimpulssilaitteita myydään. Niiden markkinointipuheet ovat siistiytyneet sitten 70-luvun. Pieniä paristokäyttöisiä koneita löytyy eri valmistajilta, ja niiden luvataan tuovat helpotusta lihas- ja nivelkipuihin.

Virtalähteenä markettien hierontalaitehyllyjen moderneissa versioissa on paristot – ei enää 240 voltin verkkovirta.

Myös Slendertonen valmistaja lanseerasi vuosituhannen vaihteessa paristokäyttöisiä versioita, kuten vyön tapaan vaatteiden alle puettavia hihnoja, joilla treenataan teräksisiä vatsalihaksia tai piukeita pakaroita.

Maailman muuttuessa ja lihasstimulaattoreiden kehittyessä moni on kaipa vanhaa kunnon ”slenkkua”. Laihdutuksesta tai teräslihaksista nostalgikot eivät kuitenkaan puhu.

Yksi muistelee haikeudella, miten kirpputorilta ostettu vanha kunnon Slendertone rentoutti kipeät hartiat. Toinen kertoo kuntouttaneensa sillä lihakset parin kuukauden sairaalassa makaamisen jälkeen.

Tänä päivänä sähköimpulssilaitteita käytetään urheilijoiden lihaskuntoharjoittelussa tahdonalaisen liikkeen tehostamiseksi.  © Jouko Kesäläinen/OM-arkisto

Kroppa kesäkuntoon

On helppo ymmärtää, miksi lihasjännitysten laukaisuun ja kuntoutukseen soveltuvia värkkejä on aikoinaan yritetty myydä läskinpolttoon. Kun teknisen härpättimen myyntipuheessa mainitaan laihdutus, saadaan aikaan yhden sortin ikiliikkuja.

Sähköimpulssilaite antaa lupauksen tehokkaasta ja vaivattomasta katumusharjoituksesta, joka uppoaa hämmästyttävän hyvin vuodenkierron siinä vaiheessa, kun kesä lähestyy ja iskee paniikki päästä rantakuntoon.

”Kautta aikojen markkinamiehet ovat luvanneet, että kun syöt tämän pillerin tai käytät tätä vyötä, olet aamulla kaunis. Aina tulee uusia tuotteita, ja ihmiset haluavat uskoa niihin”, Jylhä sanoo.

Poppakonsteihin Jylhä ei usko, vaan ainoastaan sinnikkyyteen.

”Laihduttaminen ja kuntoilu eivät välttämättä ole helppoa tai kivaa. Turha sitä on kaunistella. Jos se olisi helppoa, kaikki ihmiset olisivat hoikkia ja lihaksikkaita”, Jylhä sanoo.

”Aikoinaan yksi Ostos-TV:n kundi kertoi, että kun ihmiset joulun jälkeen haluavat saada kinkut sulamaan, alkuvuodesta myyntiin tulevat laihdutustuotteet myydään varastoista loppuun. Mutta enimmäkseen ne makaavat kotona nurkissa käyttämättöinä.”

Muistatko vielä nämä:

Miesten permanentti

Iilimatoa ikeneen ja muita lyömattömiä neuvoja

X