Muistatko tämän villityksen? Miesten permanentti

Se oli jotain aivan uutta: 1970-luvulla mini vogue kiharsi raavaidenkin miesten hiuksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuokko Mattila muotoili herrain hiuksiin yhä uusia kiharoita. Katse ja koko olemus puhuivat 1970-luvulla puolestaan.

Se oli jotain aivan uutta: 1970-luvulla mini vogue kiharsi raavaidenkin miesten hiuksia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Miesten permanentti eli mini vogue oli kuuma trendi 1970-luvulla. Hiustaiteilija Vuokko Mattila pani papiljotit päähän myös tulevalle ministerille Pekka Vennamolle. Hänkin halusi tikkusuoran tukkansa kiharalle.

Pian operaation jälkeen Vennamo kiehkuroineen soitti kotoaan Mattilalle ja kysyi hätääntyneenä:

”Mitä sinä oikein olet tehnyt minulle, Vuokko?”

Ääni oli tännä epätoivoa. Mattila rauhoitteli Vennamoa niin lempeästi kuin osasi. Hän tiesi ja vakuutteli, että kiharat kyllä asettuisivat. Ensiavuksi hän antoi Vennamolle hiusten hoito-ohjeita.

Lähes 50 vuoden jälkeen Vennamo kertoo nyt:

”Muistan ikuisesti ensimmäisen mini vogueni, jonka Vuokko teki minulle. Papiljotit hiuksiin ja pää hupun alle, odotus ja jännitys.”

Ensin tuntui, että muodonmuutos onnistui mukavasti. Sitten Vennamo pesi hiuksensa – ja järkyttyi.

”Tuijotin itseäni kauhun vallassa peilistä. Hiukseni olivat aivan säkkärällä, täynnä kikkaraa ja ihan pikkuisia kiharoita”, Vennamo sanoo.

Jatka föönaamista!

Hätäpuhelu oli ainoa mahdollisuus.

”Vuokko neuvoi minua, että föönaa – puhalla kuivaimella – hiuksia hartaasti ja yhä uudelleen. Parhaani mukaan tottelin mestariparturia ja föönasin itseäni”, Vennamo muistelee.

Tulikuuma fööni hehkui Vennamon käsissä ja korvensi hänen säkkäräisiä hiuksiaan. Lopulliselta katastrofilta, tukan syttymiseltä ilmiliekkeihin, onneksi vältyttiin.

Viimein tyyntyi myös mielenjärkytys.

”Vihdoinkin kiharat alkoivat loiventua päässäni. Aloin näyttää ihmiseltä. Säkkärät ja kikkarat loivenivat ja muuttuivat kauniiksi laineiksi.”

Vennamo ylistää mini voguetaan. Kiharat ilmestyivät miesten kuontaloille tosi tarpeeseen:

”Ennen kuin miesten permantti tuli, oli turvauduttava johonkin Brylcreemeen tai muihin miesten hiustenhoitotuotteisiin. Mutta rasvoista tulivat kaikki paikat niin mahdottoman tahmeiksi.”

Miesten permanentti, oman aikansa kiky-loikka

Vennamon mielestä mini vogue merkitsi mullistusta menneisiin aikoihin verrattuna. Mini vogue sai hänenkin hiuksensa näyttämään ihanan kiharoilta ja tuuheilta.

Ilmiöllä oli myös ulottuvuus, joka lääkitsi mielenterveyttä:

”Suomalaisen miehen tukka on tavallisesti sitä sun tätä. Ainakin omani on ohut ja lankasuora. Mini vogue erilaisine seurannaispehmennyksineen sopi mukavasti tänne pohjoisen maahan”, Vennamo melkein runoilee.

Voi sanoa niinkin, että mini vogue oli oman aikansa kiky-loikka – kilpailukykyharppaus – koko miessukukunnalle.

Miesten permanentti

Salon Vuokko Mattilan liikkeen ovi kävi tiuhaan muotitietoisista mini vogue -asiakkaista. Kokonainen jääkiekkojoukkuekin eli Helsingin IFK hoidatti hiuksensa siellä, mutta kovin moni pelaajista ei Mattilan mukaan ottanut papiljottikiharoita.

Syy oli ilmeinen:

”Huipputason urheilijat pesevät hiuksiaan niin usein, että mini vogue olisi voinut olla heille epäkäytännöllinen.”

Jos ihan tarkkoja ollaan, kysymys oli miesten permanentista. Mutta, kuten Mattila lisää, sitä sanaa ei mini voguesta puhuttaessa käytetty, koska permanentti oli totuttu liittämään vain naisiin.

”Ei tahdottu, että kiharrutetut miehet olisivat joutuneet tuntemaan olonsa naiselliseksi.”

Hengitysilmakin parani

Kokonaiset 1970-luvun koululuokat täyttyivät pojista, joiden hiukset aaltoilivat kuin rehevät viljapellot. Miesten permanentti kevensi karuimmankin näköisen nuorenmiehen olemusta.

Rotevat äijänköriläät kulkivat ahon laitaa ja patsastelivat kadun aurinkoisella puolella käkkärät kutreillaan. Vastaavasti moni maajussi ryhtyi heinäntekoon ja aamulypsylle uusi kajo kasvoillaan, joita mini vogue valaisi.

”Niskahiukset olivat tuolloin selvästi pitemmät kuin nykyään, mikä vain paransi mini voguen tehoa”, Vuokko Mattila sanoo.

Tuntui jopa, että savu tuprusi sankempana suomalaisten tehtaiden latvoilta taivaisiin. Känsäkouraissimmankin työläisen työpanosta paransi mini vogue. Yhtä suloista happea ei ollut hengitetty Suomi-neidon ilmanalassa koskaan.

Piiput ja papiljottimiehet

Vuokko Mattila oli mini vogue -aikakauden näkyvimpiä pioneereja Suomessa. Kiharoiden lisäksi hänen liikkeessään tehtiin mini vogue -kuvauksia ja mallintöitä.

”Kerran liikkeeni naapurustossa annettiin palohälytys. Kesken töiden meidät ajettiin ulos tiloistamme”, Mattila muistaa.

Vilkkaan liikenteen keskellä saatiin todistaa surkuhupaisaa näkyä, kun kadulle ryntäsi piippujaan polttelevia miehiä, joilla kaikilla oli papiljotit päässään.

Joskus myös Pekka Vennamo kainosteli rullattua päätään niin, että kysyi melkein kuiskaten, saisiko hän huppuineen mennä takahuoneeseen piiloon. ”Tai jonnekin.”

”Suomalainen mies ujosteli alkuun huppuja ja rulliaan. Eihän hän ollut tottunut sellaiseen. Emme ole mitään italiaanoja”, Mattila pohtii nyt.

Hiustaiteilija myös nostaa arkistoistaan esiin kuvan, jossa salskea nuorukainen esittelee kiharaista julkisivuaan. Vaalea mies on Sakari Lindfors, Suomen maajoukkueen ja HIFK:n pitkäaikainen jääkiekkomaalivahti.

”Sakke uhmasi hiustenpesuja, hän halusi mini voguen. Pehmennys sopi hänelle loistavasti.”

Laatikko päähän

Mini vogue -villitys lietsoi myös vastavoimia. Niiden mielestä miesten kiharrukset olivat akkamaisuuden huippu.

”Höpöhöpö”, Mattila kommentoi. ”Myös yli viisikymppisille herroille mini vogue oli suureksi eduksi.”

Mini voguen yhteydessä partureissa ryhdyttiin tekemään myös raitoja. Raidastot sopivat hyvin herrojen kiharoihin.

Kun raitojen tekoa vasta aloiteltiin, tunnettu tv-kasvo, kansanedustaja ja presidentintekijä Lasse Lehtinen laskeutui Mattilan istuimeen.

”Vuokko houkutteli minut penkkiinsä juuri Pekka Vennamon kanssa”, Lehtinen verestää.

Hämmästys oli jakamaton, kun Lehtisen hiuksiin muodostui raitojen ja mini vogue -kiharoiden sijaan yllättävä kummastus, jota Mattila vuosikymmenien jälkeen luonnehtii ”eräänlaiseksi laatikoksi”.

Aikaansaannokselle on naureskellut makeasti myös Lehtinen itse.

X