Ostaisitko oman hävittäjän?

Hurricane-hävittäjä ei käynyt joulun alla kaupaksi, mutta Enigma-salakirjoituslaite kelpasi. Kansainvälisissä arvohuutokaupoissa nähdään silloin tällöin huimia keräilykohteita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hawker Hurricane -hävittäjiä on nähty viime vuosina lentonäytöksissä. Kuva: Adrian Pingstone, Creative Commons.

Hurricane-hävittäjä ei käynyt joulun alla kaupaksi, mutta Enigma-salakirjoituslaite kelpasi. Kansainvälisissä arvohuutokaupoissa nähdään silloin tällöin huimia keräilykohteita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pentti Avomaa

Militaria-esineiden markkinat ovat maailmalla laajat. Kansainvälisissä arvohuutokaupoissa on toisinaan myynnissä jopa hävittäjiä.

Toisen maailmansodan legendaarinen hävittäjä, brittiläinen Hurricane oli nimittäin joulun alla myynnissä Bonhamsin huutokaupassa. Melko alhaisesta lähtöhinnasta huolimatta se ei kuitenkaan mennyt kaupaksi. Arviohinta oli 1,6–2 miljoonaa euroa.

Myytäväksi tarjottu kone oli tehty 1942, ja se on palvellut Kanadan ilmavoimissa – ilmeisesti lähinnä rannikon valvontatehtävissä etsimässä saksalaisia sukellusveneitä.

Hurricane-hävittäjiä tehtiin erilaisina versioina yli 14 000, ja niillä oli suuri merkitys Englannin puolustukselle saksalaislentäjiä vastaan.

Suomikin yritti hankkia talvisodan aikana 30–60 Hurricanea, mutta niitä saatiin ostettua vain kymmenkunta, eivätkä nekään ehtineet talvisotaan. Jatkosodassa niitä oli Suomen rintaman molemmin puolin.

Salaisuuksien kone

Natsi-Saksan tarkoin varjeltu salaisuus – salakirjoitussanomien välitykseen kehitetty huippulaite Enigma – on myynnissä maailman huutokaupoissa erittäin harvoin. Marraskuussa sellainen nähtiin kuitenkin Bonhamsin huutokaupassa Lontoon Knightsbridgessä.

Noin 105 000 eurolla myyty Enigma oli Heimsoeth & Rinken vuonna 1941 valmistama, ja siinä oli kolme pyörivää levyä. Saksalaiset joukot käyttivät tämäntyyppisiä Enigmoja vuosina 1938–1944.

Tuhannet liittoutuneiden asiantuntijat yrittivät selvittää Enigman salaisuutta, ja kun sen koodausjärjestelmä vihdoin paljastui, liittoutuneet pystyivät avaamaan saksalaisjoukkojen ja muun muassa sukellusveneiden viestiliikenteen sisällön, mikä nopeutti sodan loppumista ja säästi tuhansien ihmisten hengen.

Toisen maailmansodan loppuvaiheissa liittoutuneiden joukot saivat edetessään saaliikseen useita enemmän tai vähemmän huonokuntoisia Enigma-laitteita, joita sotilaat veivät mukanaan sotamuistoina. Niistä joitakin on tullut myyntiin huutokauppoihin, mutta lähes kaikki on koottu useiden Enigma-laitteiden osista. Bonhamsilla myyty laite oli varustettu täysin alkuperäisillä osilla, mikä selviää osien sarjanumeroista.

Taiteilija-Aatu

Kansainvälisissä arvohuutokaupoissa miljoonien eurojen kauppasumma jostakin huippumaalauksesta on vähän, kun taas jostain toisesta maalauksesta 40 000 euron hinta on paljon – paitsi kun sen haluaa maksaa signeerauksesta. Lähes tuon verran maksoi nimittäin tuntematon keräilijä viime vuonna slovakialaisessa Darten huutokaupassa merimaisemasta, jonka oli maalannut 24-vuotias Adolf Hitler vuonna 1913.

Hitlerhän pyrki nuorena miehenä useammankin kerran Wienin taideakatemian oppilaaksi, mutta hylättiin joka kerta. Hän työsti useita öljyvärimaalauksia, joista nyt huutokaupatun hän oli luovuttanut slovakialaiselle taitelijaystävälleen.

Maailma olisi ehkä ollut tyystin toisenlainen, mikäli Hitler olisi päässyt toteuttamaan unelmansa tulla suureksi taiteilijaksi. Kun se ei onnistunut, hänellä oli toinen unelma, ja sillä oli varsin tuhoisat seuraukset.

X