Tällaista 2000-lukua Seura ennusti tasan 50 vuotta sitten –  Ja näin oikeaan ennustukset osuivat

Vuoden 1969 ensimmäisessä Seurassa pohdittiin, millaista elämä on 31 vuotta myöhemmin, vuonna 2000.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 1969 ensimmäisessä Seurassa pohdittiin, millaista elämä on 31 vuotta myöhemmin, vuonna 2000.
Teksti: Liina Putkonen

Seurassa odotetaan alkavalta vuodelta ja tulevilta vuosikymmeniltä paljon 2.1.1969. Tiedemiesten arvioihin perustuva artikkeli 31 vuoden päässä siintävästä vuodesta 2000 on täynnä uskoa ihmisen kykyyn kehittää jos jonkinlaisia, uusia teknologioita ja keksintöjä. Ja miksei olisi, oltiinhan juuri saavuttamassa jotain aikaisemmin mahdottomana pidettyä. Kuukävelyyn oli lehden ilmestymisen aikaa enää puoli vuotta.

”Mitä ehdimmekään kokea kun elämme 31 vuotta eteenpäin? Silloin on tammikuu vuonna 2000. Onko avaruudessa matkustaminen silloin yhtä tavallista kuin Atlantin ylittäminen nyt suihkukoneella?”

Ihan näin hurjaa ei elämämme kuitenkaan ole, edes nyt 50 vuotta kyseisen artikkelin ilmestymisen jälkeen.

Täysosumia

Monet ennustukset osuivat kuitenkin oikeaan

”Sydämen, keuhkojen, maksan ja munuaisten siirrot ovat jokapäiväistä rutiinia kirurgeille.”

”Kenenkään ei enää tarvitse olla masentunut: ota pilleri niin pääset huolistasi!”

”Markkinoilla on halpoja koneita, joilla voimme nauhoittaa kodeissamme televisio-ohjelmia, kuvapuhelimen puheluita, televisio-sanomalehtiä.”

”Saatavissa on koko joukko erinomaisia unilääkkeitä.”

”On edelleen tavallista, että ihmiset ovat naimisissa, mutta vielä tavallisempaa on, että he valitsevat jonkin toisenlaisen yhteiselämän muodon.”

”Voimme järjestää neuvotteluja tv:n avulla. Kenenkään ei tarvitse mennä työpaikalleen, keskustelu käydään suljetun piirin television avulla kunkin kotona lähetin-vastaanottimien ääressä. Neuvottelijat voivat olla satojen kilometrien päässä toisistaan.”

”Ihmisen munasolu pystytään hedelmöittämään laboratoriossa, koeputkilapset ovat mahdollisia.”

Utopiaa

Osa 50 vuoden takaisista ennustuksista oli toki turhan utopistisia:

© Otavamedia

”Ihminen pystytään pakastamaan useiksi vuorokausiksi. Tämä on lääketieteen suuri edistysaskel.”

”Voimme helposti muuttaa ihonvärimme.”

”Voimme tehdä matkoja aurinkokunnassamme, ainakin lähiplaneetoilla.”

”Nukumme rauhallisen yön heikon sähkövirran avulla. Aivoihin asennetaan erittäin ohut kuparijohto, jonka toinen pää menee niiden unikeskukseen ja toinen ihon alle päälakeen. Kun tämän johdon kautta syötetäänaivojen unikeskukseen erittäin  heikkoa sähkövirtaa, vaivumme rauhalliseen, syvään uneen.”

”Pystymme lisäämään ihmisen ajattelukykyä yhdistämällä aivot tietokoneeseen.”

”Valtaväyliemme liikenne on täysin automatisoitu.”

”Meillä on selviä todisteita parapsykologisista ilmiöistä (olemme päässeet yhteyteen henkimaailman kanssa).

Puolitotuuksia

Lisäksi oli ennustuksia, jotka ovat osin oikeassa:

”Kaikki ministeritasolla tehdyt päätökset hoidetaan tietokoneiden avulla.”

Toim. huom. Päätöksissä hyödynnetään toki nykyään paljonkin tietokoneiden laskemaa ja tuottamaa taustamateriaalia, mutta yhä ihminen lienee se, joka lopullisen päätöksen kuitenkin tekee.

”Vuonna 2000 ostamme kaiken ruokamme valmiina. Lämpimät ruoat panemme muutamiksi sekunneiksi kypsymään mikroaaltouuneihin. Suola, mausteet ja ruoan koristelu ovat ainoat keinot, joilla voimme tehdä ateriamme yksilöllisiksi.”

Toim. huom. Paljon toki kuluu einestä arkipöydissämme, ja osin juhlassakin, mutta sentään kaikki ateriamme eivät ole – ainakaan vielä – valmiiksi paketoituina annoksina.

”Luonnollisesti vuonna 2000 on jo ehditty niin pitkälle, että on kauan pystytty määräämään syntyvän lapsen sukupuoli. Mutta harvat käyttävät hyväkseen tätä mahdollisuutta, koska sukupuolirooleilla ei ole enää entistä merkitystä uudessa yhteiskunnassa.”

Toim. huom. Valinnan voisi toki teknologian puitteissa tehdä, mutta emme koe sitä eettiseksi lääketieteeksi ja siksi sitä ei sallita tehtäväksi. Toisaalta taas kuljemme kohti yhteiskuntaa, jossa sukupuolittamista pidetään yhä vanhanaikaisempana tapana hahmottaa ihmistä.

”Näin matkustamme mukavasti, helposti ja nopeasti avaruusbussissa. Avaruusateria poikkeaa sekin tämän päivän aterioista. Pihvit ovat kasvikunnasta, olut, maito ja virvoitusjuomat jauheiden muodossa. Sekoitetaan vain veteen, sitten kippis. © Otavamedia

Lihan loppu?

Artikkelista löytyi myös ennustus, joka voi olla totisinta totta, mutta vasta meidän nykyihmisten tulevaisuudessa:

”Hankimme valkuaisaineemme jokapäiväiseen käyttöömme kasvikunnasta ja merestä. Liha, jalostetuimmassa muodossa oleva nykyinen valkuaislähteemme, on 30 vuoden kuluttua kallista ylellisyyttä. Sitä tuskin tarjoillaan silloin muualla kuin ministeritason tilaisuuksissa.”

 

X