Katso tästä kansanedustajien sotilasarvot: uudessa eduskunnassa on selvästi vähemmän upseereita kuin ennen

Edellisessä eduskunnassa oli merkittävä reservinupseerien ja -aliupseerien yliedustus: nyt aiempaa harvempi kansanedustaja on käynyt RUK:n.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reserviläisiä kertausharjoituksissa 2017. Jotkut kansanedustajista ovat kerranneet korkeisiinkin sotilasarvoihin asti.

Edellisessä eduskunnassa oli merkittävä reservinupseerien ja -aliupseerien yliedustus: nyt aiempaa harvempi kansanedustaja on käynyt RUK:n.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Kevään 2019 vaaleissa eduskuntaan valittiin historiallisen paljon kansanedustajanaisia, yhteensä 93.

Naisjytky vaikutti myös asevelvollisuuden kokemusasiantuntijoiden määrään Arkadianmäellä. Yksikään naisedustaja ei ainakaan oman ilmoituksensa mukaan näytä suorittaneen vapaaehtoista varusmiespalvelusta.

Samalla eduskunnassa tapahtui merkittävä sukupolvenvaihdos: moni maanpuolustustoiminnassa ja kertausharjoituksissa kunnostautunut konkariedustaja vetäytyi eläkkeelle.

Joten nyt Suomen poliittisten päättäjien reserviläistilastot muuttuivat merkittävästi.

Edellisellä vaalikaudella eduskunnassa oli Seuran viimetalvisen selvityksen mukaan 35 reserviupseerikoulun käynyttä kansanedustajaa, nyt heitä on enää 23.

Myös upseerien suhteellinen määrä putosi: talvella heitä oli 30 prosenttia miesedustajista, mutta nykyään enää 22 prosenttia miesten harventuneesta joukosta.

Upseerien osuus on toki edelleen korkea siihen nähden, että alle kymmenesosa varusmiehistä pääsee reserviupseerikouluun (RUK).

Kaksi majuria, kolme sivaria

Arkadianmäen korkea-arvoisimmat upseerit ovat majurit Ikka Kanerva (kok) ja Jari Leppä (kesk). Kapteeniksi on ylennetty paitsi kokoomusjohtaja Petteri Orpo, myös Johannes Koskinen (sd) ja Markus Mustajärvi (vas).

Siviilipalvelusmiehiä on eduskunnassa ainakin neljä: Pekka Haavisto (vihr), Paavo Arhinmäki (vas), Sebastian Tynkkynen (ps) ja Antero Laukkanen (kd).

Jostain syystä moni kansanedustaja ei halua mainita eduskunnan tietosivuilla sotilasarvoaan, ja osa jätti kokonaan vastaamatta myös Seuran kyselyyn aiheesta.

Se kuitenkin tiedetään, että muiden muassa Ben Zyskowicz (kok), Timo Harakka (sd) ja Olli Immonen (ps) on vapautettu palveluksesta. Asepalvelus on jäänyt suorittamatta myös Kari Tolvaselta (kok).

Viiva on merkitty niiden kansanedustajien kohdalle, jotka eivät ole suorittaneet varusmiespalvelusta, mutta asiasta ei tiedetä muuta. Kysymysmerkki on niiden edustajien kohdalla, joiden armeijan käymisestä ei ole lainkaan tietoa.

Yksi perussuomalainen upseeri

Varusmiespalvelus on arvossaan keskustan piirissä: puolueen kaikki 21 miespuolista kansanedustajaa ovat käyneet intin läpi.

Kokoomuksen riveistä löytyy eniten upseerinarvoihin kohonneita: heitä on yhdeksän. Keskusta on selvä kakkonen kuudella RUK:n käyneellä edustajalla. Demareista reservinupseereja on kolme.

Perussuomalaisilla on enemmän miespuolisia kansanedustajia kuin yhdelläkään toisella eduskuntaryhmällä: 27 kappaletta. Heistä ainakin 18 on käynyt asepalveluksen läpi.

Todennäköisesti oikea lukema on korkeampi, sillä poikkeuksellisen moni ryhmän jäsen on jättänyt julkistamatta sotilasarvonsa ja vastaamatta Seuran kyselyyn.

Saatavilla olevan tiedon perusteella lähes kaikki perussuomalaisten edustajat kuuluvat joko miehistöön tai ovat käynyt aliupseerikoulun. Kertausten ansiosta osalle on herunut myös ylennyksiä.

Korkea-arvoisin perussuomalainen on luutnantti Juha Mäenpää.

Jutun tietoja on täydennetty neljällä sotilasarvolla tiistaina 4.6.2019 klo 11.00 ja neljällä uudella arvolla torstaina 6.6.2019 klo 12.38.

X