Kuinka usein suomalaiskouluja uhkaillaan? Yhden poliisilaitoksen alueella jopa viikoittain

Savon ammattioppilaitoksen tiloissa Kuopiossa tapahtui tiistaina väkivallanteko, jonka seurauksena yksi ihminen on kuollut ja kymmenen loukkaantunut. Kuinka usein suomalaisiin oppilaitoksiin kohdistuu väkivaltaa tai sen uhkaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiskoulut ovat 2010-luvulla olleet turvallisia paikkoja.

Savon ammattioppilaitoksen tiloissa Kuopiossa tapahtui tiistaina väkivallanteko, jonka seurauksena yksi ihminen on kuollut ja kymmenen loukkaantunut. Kuinka usein suomalaisiin oppilaitoksiin kohdistuu väkivaltaa tai sen uhkaa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Heinonen

Koulusurmat ja kouluissa tehdyt vakavat väkivaltarikokset ovat Suomessa onneksi harvinaisia.

Ennen Kuopion tapausta yksikään suomalaisissa oppilaitoksissa 2010-luvulla tapahtunut väkivallanteko ei ole johtanut hengenmenetyksiin. Puukotuksia ja pahoinpitelyjä on tapahtunut, mutta niiden uhrit ovat jääneet henkiin.

Seura uutisoi syyskuussa porvoolaiseen kouluun iskeneestä häiriköstä, joka löi rehtoria. Samana päivänä Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoi, että he joutuvat selvittämään viikoittain eri oppilaitoksiin kohdistuvia uhkauksia.

Ilmiön mittakaavasta saa kuvan, kun huomioi, että manner-Suomessa on yhteensä 11 poliisilaitosta.

Moni uhkaus tehdään ”läpällä”

Uhkaukset eivät ole jääneet vaille seurauksia. Vuonna 2018 eräs 17-vuotias vaasalaispoika oli toista viikkoa tutkintavankina koulu-uhkauksen vuoksi. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Valtaosa uhkauksista tehdään niin sanotusti ”läpällä” eikä niiden voi katsoa muodostavan todellista uhkaa, vaikka ne vaikuttavatkin koulujen ilmapiiriin.

Vakavia koulu-uhkaksia tehtäneen valtakunnan tasolla kymmeniä vuodessa.

Joukkoampumisia estetään vuosittain

MTV kertoi vuonna 2018, että poliisi tutkii vuosittain kymmeniä vakavia epäilyjä kouluun tehtävän väkivallan teon suunnittelusta. Kaikissa tapauksissa kyse ei ole välttämättä kovinkaan pitkällä olevista suunnitelmista.

Kun poliisi saa tiedon suunnitelmasta, se pyrkii estämään sen ennalta.

Keskusrikospoliisi on perustanut Uhkat-ryhmän, joka paljastaa ja estää muun muassa joukkosurmatyyppisiä väkivallantekoja. Ryhmä toimii yhteistyössä paikallisten poliisilaitosten ja Suojelupoliisin kanssa.

Toiminta on ollut tuloksekasta: koulusurmia on estetty. Tapausten lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta vuonna 2016 Poliisihallituksen edustaja kertoi Ylelle, että vuosittain estetään noin 4-6 joukkoampumisen uhkaa. Tässä luvussa ovat mukana muutkin kuin oppilaitoksiin kohdistuvat uhat.

 

X