Mauno Koiviston hautajaiset - Näin presidentti saatettiin haudan lepoon Hietaniemessä

Presidentti Mauno Koivisto laskettiin hautaan Hietaniemen hautausmaalla. Hänen hautansa sijaitsee Kekkosen ja Rytin hautojen vieressä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rouva Tellervo Koivisto saattoi Mauno Koiviston haudan lepoon.

Presidentti Mauno Koivisto laskettiin hautaan Hietaniemen hautausmaalla. Hänen hautansa sijaitsee Kekkosen ja Rytin hautojen vieressä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset järjestettiin 25. toukokuuta 2017. Otavamedian valokuvaaja Pekka Nieminen oli seuraamassa Hietaniemen hautausmaalla presidentti Koiviston arkun laskua.

Koivisto haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin presidentti Urho Kekkosen ja presidentti Risto Rytin hautojen viereen. Hautaan laskun aikana soi Porilaisten marssi.

Hautajaisten päätyttyä kutsuvieraat siirtyivät muistotilaisuuteen Säätytalolle.

Katkelmia piispa Eero Huovisen puheesta

Kuvien ohessa olevat tekstit ovat otteitta piispa Eero Huovisen koskettavasta siunauspuheesta.

”Mauno Koiviston yksi persoonallinen piirre olivat hänen suuret kätensä. Rohkenen uskoa, että lukuisat suomalaiset ovat kiinnittäneet katseensa Koiviston kookkaisiin kämmeniin. Satavuotiaan ja itsenäisen Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä.

Mauno Koiviston kädet olivat rauhan kädet. Silloinkin, kun isänmaata piti sodassa puolustaa, hän halusi toimia sovinnollisen tulevaisuuden puolesta. Monien tuntemattomien sotilaiden keskellä Mauno Koivisto on ollut suomalaisille ”tunnettu sotilas”, esimerkillinen veteraani.”

Hietaniemen hautausmaalla surusaaton kärjessä on piispa Eero Huovinen. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Kaartin jääkärirykmentin kunniakomppania on valmiina ottamaan vastaan presidentti Koiviston. @PEKKA NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Mauri Pekkarinen, Sampo Terho, Jussi Niinistö, Kai Mykkänen, Petteri Orpo ja Timo Soini kunnioittivat Mauno Koivistoa. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Kadetit poistavat presidentti Koiviston arkkua verhonneen Suomen lipun. © PEKKA NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Kadetti kantaa arkkua verhonnutta lippua. © Pekka Nieminen/Otavamedia

 

Arkun laskivat hautaan presidentti Koiviston entiset adjutantit. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Rouva Tellervo Koivisto heitti tyttärensa Assi Koiviston tukemana hautaan yhden punaisen ruusun. © PEKKA NIEMINEN/OTAVAMEDIA

”Lähes seitsemänkymmentä vuotta sitten Mauno Koiviston elämässä alkoi uusi ja ratkaiseva luku, kun hän tarttui Tellervo Kankaanrannan käteen ja pujotti sormuksen puolisonsa sormeen. Syvä kiintymys, keskinäinen sitoutuneisuus ja kunnioittava rakkaus sävyttivät elämää niin myötä- kuin vastamäissä – tänään tiedämme, että aina kuolemaan asti. Puolisot olivat toisilleen maailman tärkeimmät ihmiset. Heidän liittonsa on voinut olla esikuvana monelle suomalaiselle avioliitolle. Rakkaus oli arkista ja arvostavaa, huumorin sävyttämää, eleetöntä.

Koiviston perheen historiassa isän kädet saivat uuden tehtävän, kun odotettu ja rakastettu Assi-tytär syntyi. Sen aikaisista tavoista poiketen isä nousi yöllä ensimmäisenä pitämään huolta tyttärestään ja otti hänet varmoihin ja turvallisiin käsiinsä. Valokuvat isästä ja pienestä tyttärestä ovat puhuttelevia.

Koiviston haudalle laskettiin seppeleet ja sen eteen asettui kunniavartiosto. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Kansalaiset saapuivat katsomaan hautaa. © Pekka Nieminen/Otavamedia

”Rakas saattoväki. Mauno Koivisto tiesi ja tunsi jo nuoruudestaan alkaen sen, että elämässä kaikki ei ole ihmisen kädessä. Käytettävissä olevilla voimavaroilla pitää kyllä tehdä kaikki se, mihin pystyy. Velvollisuutta ja vastuuta ei sovi väistää. Silti jossakin tulee raja, jossa ihmisen mahdollisuudet loppuvat.

Nyt myös vahvakätinen suomalainen mies voi lähteä viimeiselle maalliselle matkalle vanhan rukouksen turvin: ”Sinun käsiisi minä uskon henkeni. Herra, sinä lunastat minut vapaaksi, sinä uskollinen Jumala.”

X