Mauno Koiviston hautajaiset ovat helatorstaina: Jos seuraat hautajaissaattoa kadunvarressa, muista kaksi hyvää tapaa

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset pidetään helatorstaina. Tapakouluttaja toivoo, että katujen varsilla saattueelle osoitetaan kunnioitusta rauhoittumalla.
Milla Ollikainen
Ajankohtaista Asiat 17.5.2017 11:01

Valtioneuvosto päätti tänään virallisesti, että presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset pidetään helatorstaina 25. toukokuuta. Hautajaisia suunnittelee toimikunta, jota johtaa ulkoministeri Timo Soini. Omaisia toimikunnassa edustaa Assi Koiviston puoliso Heikki Allonen.

Valtiollisia hautajaisia pidetään Suomessa valtioneuvoston harkinnan mukaan muillekin kuin presidenteille. Viimeksi ne järjestettiin valtioneuvos Harri Holkerille vuonna 2011.

Edellisen kerran Suomessa on haudattu valtionpäämies vuonna 1986. Tuolloin Helsingin keskustan kadunvarret täyttyivät Urho Kekkosta viimeiselle matkalle saattamaan tulleista.

Sankkaa saattojoukkoa voinee ennakoida myös Mauno Koivistolle.

Lakki päästä!

Koiviston hautajaiset on harvinainen ja juhlallinen tapahtuma Suomessa. Pitäisikö se ottaa jotenkin huomioon pukeutumisessa, vaikka tulisikin vain seuraamaan hautajaissaattoa?

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä toteaa, ettei kadunmiehiltä voi edellyttää tietynlaista pukeutumista, ja julkisella paikalla tulee väistämättä olemaan myös aivan satunnaisia ohikulkijoita. Sattui kadunvarteen hautajaissaaton aikana sitten tarkoituksella tai sattumalta, Suonperä toivoo kahta hyvää tapaa noudatettavan.

”Kannattaa muistaa, kun nykyään on päässä pipoa, lippistä ja hattua, että paljastettaisiin pää, kun saattue menee ohi. Se on aivan ensimmäinen asia!”

Vaikka pään paljastaminen kuuluu periaatteessa aikuisille miehille, tapaa voi samalla opettaa pikkupojillekin, Suonperä muistuttaa.

Hyvää käytöstä olisi myös rauhoittaa kaikelta ylimääräiseltä se hetki, kun hautajaissaatto kulkee ohi. Jos onkin yllä vaikkapa hihaton kukkamekko, olemuksellaan voi muuten viestittää kunnioitusta.

”Se olisi jo paljon, että ihmiset seisoisivat sen hetken paikallaan. Minusta se ei ole liian suuri vaatimus kenellekään. Jos vaikka sattuu olemaan lenkillä, siksi aikaa voisi pysähtyä.”

Tämä edellyttäisi myös valokuvaamisesta pidättäytymistä ainakin hetkeksi. Suonperä toteaa, ettei kuvaamista voi nykyaikana täysin kieltää, mutta ainakaan ei pitäisi esimerkiksi astua autokaistalle kuvaamaan saattuetta edestäpäin.

Myös selfien ottamista hautajaissaattueen äärellä voi pitää varsin mauttomana.