Mitä sinä antaisit lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Ruotsi lahjoitti Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Hanasaareen pysyvän Free Fall -taideteoksen. © LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Pitkin 100-vuotisjuhlavuotta Suomea on muistettu lahjoin maailmalta asti, mutta mitä suomalaisten antaisivat Suomi-neidolle lahjaksi. Jaa oma ehdotuksesi vastaamalla Seuran kyselyyn.

Mistä syntymäpäiväsankarille – eli meille kaikille – olisi hyötyä? Seura esitti kysymyksen 100-vuotiaalle Suomelle sopivasta lahjasta viidellä paikkakunnalla. Katugallupin perusteella kysymys ei ollutkaan helpoimmasta päästä ja moni otti asiaan tuumaustaukoa. Juttu ilmestyy Seurassa numero 48/2017.

Vastaamalla Seuran verkkokyselyyn, voit jakaa oman ehdotuksesi siitä, miten Suomea voisi muistaa juhlavuoden kohokohdan ja syntymäpäiväviikon lähestyessä.

Jos lahjaidean keksiminen tuntuu vaikealta, voit ottaa mallia katugalluppiin vastanneilta. Esimerkiksi tamperelainen Tuija Saari-Isique löysi lahjaidean läheltä omaa arkeaan ja antaisi Suomelle lahjaksi lisää päteviä geriatreja.

”Äitini ja tätini sairastavat Alzheimerin tautia ja olen järjestänyt heidän hoitojaan. Mielestäni vanhuuden tauteja ja muistisairauksia pitäisi hoitaa paremmin. Nyt ikäihmisille on vaikea saada aikaa, kun kotona alkaa huomata muistisairauden ensimmäisiä merkkejä”, Saari-Isique kertoo.

Helsinkiläinen Pirjo Surakka puolestaan haluaisi antaa lahjaksi turvaa Suomen luonnolle

”Toivon, että ihana puhdas luontomme säilyisi vielä jälkipolvillekin. Jotta se olisi mahdollista, luonnonsuojelun pitäisi saada enemmän huomiota. Lisärahan lisäksi päätöksentekoon tarvittaisiin viisautta. Esimerkiksi Talvivaaran voisi sulkea ja samalla varmistaa, ettei uusia talvivaaroja enää tule”, Surakka toteaa.

Onnitteluja ja lahjoja maailmalta asti

Juhlavuoden kunniaksi Suomea on muistettu pitkin vuotta maailmalta asti. Lahjoja ja huomionosoituksia on satanut niin naapureilta kuin vähän kauempaakin.

Esimerkiksi toukokuussa rouva Jenni Haukio otti vastaan lahjan Hollannilta: juhlavuotta varten jalostetut Suomi 100 -nimikkotulppaanit. Valkoisia, pitkävartisia ja hieman liljamaisia tulppaaneja voi ensi kesänä ihastella ainakin Naantalissa Kultarannan puutarhassa. Japanin Suomelle lahjaksi antamia kirsikkapuita puolestaan pääsee katsomaan Helsingissä Roihuvuoren kirsikkapuistossa.

Kukkalahjojen lisäksi Suomea on muistettu veistoksilla. Ruotsi on antanut Suomelle nelimetrisen, vedestä ilmaan nousevan ja suihkulautailevaa naista esittävän veistoksen. Free Fall -niminen teos on nähtävillä Helsingissä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Myös Norja aikoo antaa Suomelle veistoksen. Ratkaisuun päädyttiin, koska aiempi suunnitelma lahjoittaa Suomelle pala Halti-tunturin huippua tyssäsi perustuslakiesteisiin.

Virallisten lahjojen lisäksi Suomi on saanut maailmalta rutkasti huomionosoituksia ja onnitteluja. Esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin teki viime heinäkuussa onnittelukäynnin Savonlinnaan. Viro puolestaan järjesti Tallinnassa Suomen kunniaksi suuren ulkoilmakonsertin.

 

Mitä antaisit lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle?

Kerro, mitä antaisit lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle ja miksi.
X