Agatha Christie jätti jälkeensä mysteerin, joka ei koskaan ratkennut

Agatha Christie poistui kotoaan joulukuussa 1926 ja oli teillä tietymättömillä yksitoista päivää. Rikoskirjallisuuden kuningattaren katominen herättää kysymyksiä vielä vuosikymmenten jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Agatha Christie

Agatha Christie poistui kotoaan joulukuussa 1926 ja oli teillä tietymättömillä yksitoista päivää. Rikoskirjallisuuden kuningattaren katominen herättää kysymyksiä vielä vuosikymmenten jälkeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö

Neljä miljardia on käsittämättömän suuri luku – varsinkin, kun puhutaan kirjojen myyntiluvuista. Tuon määrän on saavuttanut yksi kirjailija, Agatha Christie. Unescon tilaston mukaan hän on maailman käännetyin kirjailija.

Christien kuuluisat hahmot Hercule Poirot ja neiti Marple tunnetaan kaikkialla, ja heidän ratkomistaan rikoksista tehdään edelleen TV-sarjoja ja elokuvia. Tänään tulee Suomessakin ensi-iltaan uusi Idän pikajunan arvoitus -elokuva.

Mutta Agatha Christie, salapoliisikirjallisuuden kuningatar, jätti jälkeensä yhden mysteerin, joka ei vieläkään ole täysin ratkennut.

Hän lähti kotoaan illalla 3. joulukuuta vuonna 1926 ja katosi teille tietymättömille yhdeksitoista päiväksi.

Kaikki hyvin

Agatha Christie

Agatha Christiellä ja hänen ensimmäisellä miehellään Archibaldilla oli yksi lapsi, tytär Rosalind. ©MVPHOTOS

Agatha Miller syntyi Torquayn rantakaupungissa Etelä-Englannissa vuonna 1890 ylempään keskiluokkaiseen perheeseen. Kolmilapsisen perheen kuopus oli ainoa perheen lapsista, jota ei lähetetty kouluun.

Teini-ikäisenä Agatha oli armottoman ujo. Vielä aikuisenakin hän oli sisäänpäin kääntynyt ja istui mieluummin kirjoituspöytänsä ääressä kuin osallistui keskusteluun.

Tarinan mukaan Christie alkoi kehitellä ensimmäistä salapoliisitarinaansa, koska sisarensa mielestä hän ei ollut henkisesti riittävän nokkela luomaan dekkarin monimutkaista tarinaa.

Agatha tapasi tulevan aviomiehensä Archibald ”Archie” Christien tanssiaisissa lokakuussa 1912. Aluksi Agatha ajatteli, että hän on liian tavallinen ja tylsä komealle nuorelle luutnantille.

Pariskunta avioitui jouluaattona 1914.

Pian häiden jälkeen aviomies joutui takaisin rintamalle. Myös Agatha osallistui ensimmäiseen maailmansotaan vapaaehtoisena sairaanhoitajana.

Sodan jälkeen Archie siirtyi töihin finanssialalle. Vuonna 1919 heille syntyi tytär Rosalind. Agathan esikoisteos Stylesin tapaus ilmestyi vuonna 1920. Hän julkaisi uusia kirjoja ahkerasti koko 1920-luvun ja alkoi pian saada mainetta kirjailijana.

Kaiken piti olla hyvin.

Pommi putoaa

Vuosi 1926 oli Agathan elämässä käänteentekevä.

Kesäkuussa ilmestyi kuudes romaani Roger Ackroydin murha, joka sinetöi hänen maineensa dekkarikirjallisuuden taitajana.

Alkusyksystä hänen äitinsä Clara kuoli.

Sitten aviomies pudotti pommin, joka suisti 36-vuotiaan Agathan elämän raiteiltaan.

Mies tunnusti, että oli rakastunut toiseen naiseen. Hän halusi avioeron voidakseen avioitua Nancy Neelen kanssa. Neele oli Agathaa kymmenen vuotta nuorempi, hyvännäköinen ruskeaverikkö.

Äidin kuoleman jälkeen Agatha oli pitkään voinut huonosti. Hän kärsi masennuksesta ja unettomuudesta, ruoka ei maistunut, ja hän tunsi olonsa kaikin puolin onnettomaksi. Näin kertoo Andrew Wilson Englannissa keväällä ilmestyneessä kirjassaan A Talent For Murder.

Äidin kuolemasta oli kulunut vain muutama kuukausi, kun Archie tunnusti Agathalle rakastuneensa toiseen naiseen.

Perjantai-iltana 3. joulukuuta kello 21.45 Agatha hyppäsi auton rattiin ja lähti ajamaan kohti tuntematonta. Ennen lähtöään hän kävi antamassa seitsemänvuotiaalle Rosalindille hyvänyönsuukon.

Christien perheen kotitalo Sunningdalessa. Täältä Agatha Christie lähti salaperäiselle pakomatkalle joulukuussa 1926. ©LEHTIKUVA

Kollegat apuun

Agathan Morris Cowley -merkkinen auto löytyi seuraavana aamuna hylättynä läheltä Guildfordin kaupunkia Kaakkois-Englannissa. Autossa oli valot päällä, ja sisältä löytyivät kirjailijan turkki, kassillinen vaatteita ja ajokortti – joka joidenkin tietojen mukaan oli vanhentunut.

Seuraavien kymmenen päivän aikana poliisi järjesti suuretsinnät kirjailijan löytämiseksi. Operaatioon osallistui 1 000 poliisia ja 15 000 vapaaehtoista. Auton löytöpaikan lähistöllä sijaitsi lampi, jonka poliisi naarasi.

Agatha Christie

Silent Pool, Hiljainen lampi, sijaitsee lähellä paikkaa, josta Agathan hylätty auto löydettiin 4. joulukuuta. Poliisit naarasivat sen Agathan etsintöjen yhteydessä. ©MVPHOTOS 

Poliisitiedotteessa kerrottiin, että kadonneella oli yllään harmaa villatakki, vihreä samettihattu ja sormessaan platinainen helmisormus, mutta ei vihkisormusta. Hänellä oli punainen tukka, harmaat silmät ja vaalea iho.

Agatha Christie

Agathan katoaminen oli aikoinaan suuri tapaus, joka kiinnosti lehdistöä. Brittilehdistön lisäksi se nousi myös New York Timesin etusivulle.

Sanomalehdissä julkaistiin ilmoituksia, joissa jotain kirjailijan katoamisesta tietäviä kehotettiin kertomaan tietonsa.

Päivät kuluivat, eikä kirjailijasta saatu elonmerkkiä. Lopulta tilanne oli niin vakava, että Englannin sisäministeri William Joynson-Hicks puuttui asiaan ja vaati poliisilta asian pikaista ratkaisua. Mukaan tutkimuksiin kutsuttiin jopa maan tunnetut rikoskirjailijat Sir Arthur Conan Doyle ja Dorothy L. Sayers.

Yhdentoista päivän ajan ehdittiin pelätä pahinta.

Mustia aukkoja

Agatha löydettiin lopulta 14. joulukuuta kylpylähotellista Harrogaten kaupungista, kun eräs hotellin asukas tunnisti hänet.

Agatha oli löydettäessä hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan kyennyt antamaan tarkempaa tietoa katoamisestaan tai edellisten päivien tapahtumista, koska kärsi muistinmenetyksestä. Tämän psykiatrit vahvistivat.

Yksi Agathan elämäkertureista, Andrew Norman, on selvittänyt, että Agatha oli asunut hotellissa Harrogatessa joulukuun neljännestä päivästä asti.

Kirjailija ei kuitenkaan muistanut esimerkiksi sitä, kuinka oli kulkenut autonsa löytöpaikalta Guildfordin lähistöltä noin 300 kilometrin päähän Harrogateen.

Jälkeenpäin selvisi, että Agatha oli matkustanut junalla Guildfordista Lontooseen, josta jatkoi Harrogateen. Siellä hän kirjautui sisään kylpylähotelliin ja ilmoitti nimekseen Teresa Neele.

Neele oli hänen miehensä uuden rakastetun sukunimi.

Agathan katoamisesta epäiltiin ensin hänen miestään. Olisiko tällä mahdollisesti sormensa pelissä, jotta voisi avioitua uuden rakkaansa kanssa?

Katoamista epäiltiin myös julkisuustempuksi. Tai ehkä Agatha yksinkertaisesti halusi vain kostaa petturimiehelleen.

Agatha ja Archie Christie erosivat kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1928.

Agathan lukijoitten kannalta katoamisepisodilla oli pelkästään myönteisiä seurauksia. Sen jälkeen hänen uransa muuttui ammattimaiseksi, koska eronneen Agathan oli nyt elätettävä itsensä ja tyttärensä.

Miksi Agatha vaikeni?

Totuutta Agathan katoamisesta on kaiveltu yli 90 vuotta, ja aiheesta ilmestyy yhä uusia tutkimuksia ja dokumentteja.

Tapahtumiin liittyy yksi iso ongelma: kirjailija ei itse puhunut siitä jälkeenpäin. Esimerkiksi laajassa, 550 sivuisessa omaelämäkerrassaan Agatha viittaa tapahtumiin yhdellä lauseella ”Niinpä sairauden jälkeen tuli suru, epätoivo ja sydänsuru.”

Viimeksi joulukuun 1926 tapahtumista kirjoittanut Andrew Wilson on kuitenkin toista mieltä.

Wilsonin kirja on fiktiivinen, mutta hän on tehnyt perusteellisen tutkimustyön yhdistämällä ja tutkimalla poliisin lausuntoja ja aikalaiskertomuksia. Lisäksi hän on tutkinut Agathan lehtihaastatteluita. Hän on sitä mieltä, että totuus katoamisesta on lymyillyt jälkipolvilta piilossa.

Esimerkiksi vuonna 1928 Daily Mail -lehdessä julkaistussa haastattelussa Agatha kertoi tunteneensa itsensä 3. joulukuuta hyvin onnettomaksi.

”Lähdin tuona iltana kotoa hirveässä hermopaineessa tarkoituksenani tehdä jotain epätoivoista.”

Haastattelu paljastaa lisääkin yllätyksiä.

Agatha nimittäin kertoo, kuinka hän kotoa lähdettyään näki autoa ajaessaan tien sivussa kivilouhoksen. Silloin hän käänsi äkisti auton pois tieltä ja antoi sen edetä vapaalla. Auto törmäsi johonkin, ja tässä nytkähdyksessä Agatha löi päänsä rattiin.

Wilsonin mukaan Agathan oli tarkoitus tehdä itsemurha. Törmäys sai kuitenkin aikaan sen, että hän havahtui ja palasi omaksi itsekseen. Agatha oli vakaa kristitty, ja itsemurha oli hänen mielestään syntiä. Sen vuoksi hän kehitti tarinan muistinmenetyksestä.

Elämäkerturi Andrew Norman puolestaan on tutkinut lääketieteellisiä esimerkkitapauksia selittääkseen kirjailijan katoamisen. Hän uskoo, että Agatha kärsi harvinaisesta stressin aiheuttamasta muistinmenetyksestä ja oli sen seurauksena useita päiviä transsinkaltaisessa tilassa.

Agathan toimintatapa – se, että hän kirjautui sisään hotelliin nimellä Teresa Neele ja se, ettei hän tunnistanut 11 päivän aikana itseään lehtikuvista – ovat merkkejä siitä, että hän oli kokenut masennuksen jälkeisen psyykkisperäisen muistinmenetyksen.

Myös Normanin mukaan Agatha suunnitteli itsemurhaa.

Hercule Poirotin, neiti Marplen ja meidän lukijoiden onneksi hän ei siinä onnistunut.

Lähteet: Tatler, 6/2017; telegraph.co.uk; theguardian.com

Lue myös:

Katosi savupiipuun – mitä Suomi-Filmin tähden kuolinyönä tapahtui?

X