Hallitsevatko maailmaa ihmisasuiset liskot? Näin vakuuttaa salaliittoteoreetikko David Icke, jonka teoria upposi suomalaisfaniin: ”Eihän sitä tiedä, kyllähän niitä liskoihmisiä voi olla”

Totuuden jälkeinen aika on salaliittoteoreetikkojen kulta-aikaa. Seura matkasi vaihtoehtotodellisuuteen kuuntelemaan, miten David Icken varoitukset liskoihmisten vallankumouksesta upposivat suomalaisiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

David Icke kävi Helsingissä puhumassa omasta maailmanselityksestään, jota hän alkoi kehitellä 1990-luvulla.

Totuuden jälkeinen aika on salaliittoteoreetikkojen kulta-aikaa. Seura matkasi vaihtoehtotodellisuuteen kuuntelemaan, miten David Icken varoitukset liskoihmisten vallankumouksesta upposivat suomalaisiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Helsinkiläisen Apollo Live Clubin tupakkakopissa ollaan suurten kysymysten äärellä.

”Kaikki on tunteista kiinni, että osaa tuntea oikein, tehdä eroa hyvän ja pahan välille”, nelikymppinen mies pohtii.

Irokeesihiuksisen nuoremman miehen mukaan se ei kuitenkaan ole helppoa.

”Rööki, viina ja muut addiktiot estävät kehoa kokemasta. Reinkarnaation kautta näkee, mikä on oikein”, hän sanoo ja imaisee savua.

Joku on joskus sanonut, että tieto lisää tuskaa. Sitä on kohta tarjolla David Icken visioihin uskoville. Apollo-klubin lavalle kiipeävä 66-vuotias britti on salaliittoteoreetikkojen suurmestari, jonka näkyjen rinnalla Juhan af Grannin ufopuheet ovat aloittelijan lämmittelyä.

Icke on entinen jalkapalloilija ja urheilutoimittaja, joka innostui 1980-luvulla new age -filosofiasta.

Yksi asia johti toiseen ja nykyään Icke tunnetaan miehenä, joka uskoo ihmisasun ottaneiden liskojen hallitsevan maailmaa.

Kuulostaa 1980-luvulla Suomessakin esitetyltä V-tv-sarjalta. Icken maailmanselitykselle on kuitenkin ollut kysyntää jo vuosikymmenien ajan. Lokakuisena tiistai-iltana sitä on saapunut kuuntelemaan satoja suomalaisia.

”Eihän sitä tiedä, kyllähän niitä liskoihmisiä voi olla”, nelikymppinen mies pohtii ja tumppaa tupakkansa.

Totuuden jälkeen

Totuuden jälkeinen aika vakiintui julkiseen keskustelun hittikäsitteeksi vuonna 2016. Britannian EU-eroon johtanut kansanäänestys ja Donald Trumpin nousu Valkoiseen taloon vauhdittivat käsitystä siitä, että faktojen arvo maailman selittäjänä ja ihmisten päiden kääntäjänä oli kokenut inflaation.

Totuuden olemuksesta on taitettu peistä niin kauan kuin ihminen on osannut puhua, mutta internet-aikakaudella sen määrittelyprosessi on muuttunut. Verkon ja sosiaalisen median informaatiomeressä kaikenlaiset ”totuudet” ovat rinnakkain.

Kukin saattaa valita niistä omansa ja vetäytyä keskustelemaan omanmieliseen joukkoon, vailla pelkoa siitä, että joku tulee väittämään vastaan. Verkon peräkammareista löytyy sympatiaa hyvinkin äärimmäisille ja vaarallisille näkemyksille.

”Onko tarina tosi vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan”, perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kiteytti ajan hengen Ylen haastattelussa vuonna 2015.

David Icken kaltaiselle salaliittoteorioiden veteraanille se on hyvää aikaa.

Kaiken kattava tarina

Kello 18.37 videomateriaali alkaa lämmittää yleisöä: ”Ensin he yrittivät tehdä hänestä naurunalaisen. Sitten he yrittivät pysäyttää hänet…”

Uutiskuvakoosteessa vilisee sotatantereita, siirtolaisjoukkoja ja naamioituja terroristeja.

Sitten baari menee kiinni, ja Icke marssii lavalle aplodien saattelemana.

”Seuraavan neljän tunnin aikana tiivistän 30 vuoden tutkimusteni tulokset. Maailma näyttää tulleen hulluksi, mutta hulluus ei ole sattumanvaraista. Siinä on selkeä logiikka.”

Sama pätee Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää -nimiseen esitykseen.

Ennen kuin maestro sukeltaa syviin vesiin, hän haluaa osoittaa olevansa ajan hermolla.

”Nykyään kuuluu pyytää anteeksi kaikkea. Minä pyydän anteeksi kaikilta, joita en ole vielä loukannut. Ehdin kyllä teihin esityksen loppuun mennessä”, Icke naurattaa yleisöään.

Seksuaalivähemmistöjen ivaamisen jälkeen vuorossa ovat rasismin vastustajat.

”Rasismista kohkaavilla on itsellään pakkomielle rodusta. He eivät pääse sen yli.”

David Icke

”Nykyään kuuluu pyytää anteeksi kaikkea. Minä pyydän anteeksi kaikilta, joita en ole vielä loukannut. Ehdin kyllä teihin esityksen loppuun mennessä”, Icke nauratti yleisöään. © ISTOCKPHOTO / AOP

Nuoria miehiä kuhiseva yleisö läiskii käsiään villisti yhteen.

Kun Icke alkoi 1990-luvulla kehittää maailmanselitystään, keskustelu maahanmuutosta ja poliittisesta korrektiudesta oli hyvin erilaista kuin nykyään. Mutta kun selitys on riittävän suuri, sen sisään voi pakata minkä tahansa ajankohtaisen debatin.

Icken maailmassa ”ne” voivat tehdä aivan mitä vain. Samalla 9/11, Isis, ilmastonmuutos ja vähemmistöjen haaveet tasa-arvosta muuttuvat uusiksi todisteiksi siitä, että hän on aina ollut oikeassa: ihmiset luulevat olevansa vapaita ja itsenäisiä, mutta elävät tosiasiassa harhojen vallassa.

”Vapaus on vankila, mutta suurin osa ei näe kaltereita”, salaliittoteorian Paolo Coelho kiteyttää.

Matrix-todellisuus

Salaliittoteoreetikkoja voi kehua yhdestä asiasta. He osaavat saada kuulijansa tuntemaan itsensä erityiseksi.

Kun uskoo valtaosan ihmisistä näkevän maailman perustavalla tavalla väärin, tietää kuuluvansa etuoikeutettuun eliittiin.

Icken maailmanselityksen kulmakivi on ihmiskunnan valtaosaa orjuuttava väärä tietoisuus.

Neljän tunnin esityksen aikana opimme, että emme elä maailmassa, vaan loputtomassa taajuuksien verkossa, jossa katsomme todellisten asioiden sijasta hologrammeja. Lisäksi universumissa on muutakin älyllistä elämää ja että vallanpitäjät on aikoja sitten korvattu psykopaattisilla liskoilla, joiden ”verilinjat” johtavat muun muassa Valkoiseen taloon ja Britannian kuningashuoneeseen.

Kaupan päällisiksi liskot ovat saatananpalvojia ja pedofiilejä.

Jos ajatus virtuaalisen valetodellisuuden äärellä uinuvasta ihmiskunnasta kuulostaa tutulta, olet todennäköisesti nähnyt Wachowskin siskosten ohjaaman tieteiselokuvan modernin klassikon The Matrix (1999).

Icke ainakin on.

”Matrix kuvaa todellisuutta. Me elämme tietokonesimulaation sisällä”, hän sanoo.

Tauko tarjoaa mahdollisuuden miettiä kumman pitäisi maksaa tekijänoikeuksista kummalle, Icken Wachowskeille vai toisin päin.

”Hyvää settiä”

Kello 21.48 tauko avaa oluthanat, joiden äärellä moni on ehtinyt turhaan vierailla.

Lasit kilisevät ja yleisö sulattelee kuulemaansa.

”Hemmetin nopee se oli”, mies kommentoi kuvanäytteillä maustettua esitystä.

Tieteiselokuvia mukailleessa kuvamassassa yksi metafora oli yli muiden. Massoilta piilotettu harvainvalta edustaa Ickelle hämähäkin verkkoa. Se kietoo yhteen yhteiskunnan instituutiot, yritykset ja päättäjät.

Ihmisen osaksi jää kärsiä koneiston rattaissa.

Vakuuttaako?

”Ihan hyvää settiä, mielenkiintoista”, parikymppinen mies kertoo.

Hän on ajanut kaverien kanssa keikalle Keski-Suomesta. Ickelogian perusopinnot hän on hankkinut verkossa leviävistä videoista.

Ne ovat tuttuja myös yläkerran tiskin viereiseen pöytään nojaavalle pariskunnalle.

”Aika lailla sitä, mitä mä odotin”, mies sanoo.

Pakko kysyä. Ne liskot…

”Se on itsellekin kaikista eniten sellainen, että ei ihan osaa… kaikki muuhan tuossa on…

”…ymmärrettävää”, nainen täydentää.

”…melkein voi sanoa, että faktaa. Vahvistettavissa. Kyllä sillä on tietysti omat syynsä puhua niistä (liskoista)”, mies jatkaa.

Alakerrasta kuuluu taputuksia. Liskojen yö jatkuu.

David Icke

Puheet liskoihmisten pyörittämästä salaliitosta ovat perusasioita kaikille, jotka pitivät Salaiset kansiot -sarjaa dokumenttina. © ISTOCKPHOTO / AOP

Jotain jokaiselle

Icke on eräänlainen salaliittoteorioiden sekatavarakauppa. Jokainen maailman menoon tavalla tai toisella pettynyt löytää sieltä syyt havaitsemilleen epäkohdille.

Anti-rasismin ja vähemmistöjen oikeuksien pilkkaaminen hyväilee oikeistopopulisteja, antisemitismi ja holokaustien kieltäminen uusnatseja. Puheet Bilderberg-seuran, suuyritysten ja tiedustelupalvelujen rajattomasta kähminnästä vetoavat kapitalistien juonia kyttääviin vasemmistolaisiin.

Ajatus maailmaa salaa hallitsevasta pikkuruisesta eliitistä puhuttelee todennäköisesti heitä kaikkia.

Optimistisemmat Icke-fanit voivat ammentaa voimaa rinnakkaistodellisuuksia, uudelleensyntymistä tai todellisten tunteiden löytämistä koskevista ajatuksista.

Puheet liskoihmisten pyörittämästä salaliitosta ovat perusasioita kaikille, jotka pitivät Salaiset kansiot -sarjaa dokumenttina.

Kun pakettiin yhdistää vuosikymmenien aikana huippuunsa hiotun esiintymisrutiinin, ymmärtää, miksi näinkin hapokkaalle maailmanselitykselle on kysyntää.

On myös syytä olettaa, että kaikki eivät ole paikalla oppiakseen, miten maailma todella pyörii, vaan nähdäkseen harvinaisen eriskummallisen show’n.

Yleisön taputtaessa maailmanlopun ennusteille, Icken viihdekäyttäjällä on kuitenkin iso kynnys nauraa.

”Tuttua kauraa”

23.07 tupakkakopissa on yhteenvedon aika.

”Ei ollut mitään supersettiä”, parikymppinen mies sanoo.

”Aika tuttua kauraa. Pitäisi heittää lisää tiedettä, sellaista ylifilosofista juttua ja tunteita enemmän”, summaa tunteiden tulkintaa ennen esitystä pohtinut nelikymppinen mies komppaa.

Niin. Vaikka Icke maustaa esitystään ajankohtaisilla esimerkeillä, koko paketti muistuttaa televisiota, josta tulee vain V-sarjan uusintoja.

Kolmekymppinen Icke-konkari liittyy keskusteluun muistelemalla Lontoossa kuulemaansa 12-tunnin maratonia: ”Siinä oli enemmän liskoista ja ontosta kuusta. En oikein pidä kummastakaan.”

Pian tupakkakopin savuinen ilma on sakeana näkemyksistä.

”Kymmenen tunnin setissä mennään niin paljon yksityiskohtaisemmin. Tuossa uhrattiin liikaa aikaa siihen, että rakennettiin yksi putki. Ihmiset kuitenkin tulee hakemaan täältä tietoa”, parikymppinen mies purnaa.

”Mä olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että me tehdään liikaa kompromisseja sen sijaan, että tehtäisiin loppupäätelmiä. Siis sellaisia, että kaikki ovat lopuksi suurin piirtein samaa mieltä”, kolmikymppinen mies haaveilee.

Nelikymppinen mies laventaa mittakaavaa: ”Jos atomimäärät leijailevat miljoona kertaa sekunnissa, niin silloin on myös miljoona todellisuutta sekunnin sisällä. Se oli hyvä pointti, että aallonpituus on niin lyhyt, ihminenhän näkee mitä haluaa.”

X