Näin kalliiksi avioero voi tulla autoilijalle: exä pystyy viemään vakuutusbonuksetkin – ihan laillisesti

Liikennevakuutuslaki uudistui vuonna 2017, ja sen jälkeen bonusten siirtely esimerkiksi puolisoiden kesken ei ole enää onnistunut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Avioeron sattuessa bonukset jäävät vakuutuksen ottaneelle osapuolelle.

Liikennevakuutuslaki uudistui vuonna 2017, ja sen jälkeen bonusten siirtely esimerkiksi puolisoiden kesken ei ole enää onnistunut.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Monelle eroavalle pariskunnalle saattaa tulla yllätyksenä, että ajoneuvovakuutusten bonukset ovat nykyään omistajakohtaisia. Liikennevakuutuslaki muuttui vuonna 2017, ja sen jälkeen bonuksia ei ole enää ollut mahdollista siirtää esimerkiksi aviopuolisolta toiselle, vaikka kumpikin olisi käyttänyt sama autoa.

Liikennevakuutuksen bonukset nousevat jokaisen vahingottoman vuoden jälkeen, ja niiden perusteella määritellään liikennevakuutusmaksun alennusprosentti. Kolarit ja muut vahingot laskevat bonuksia ja vakuutusmaksu nousee.

Bonusprosentti muodostuu vakuutus- ja vahinkohistoriatietojen perusteella, ja jos vakuutuksenottajalla ei ole vahinkohistoriaa, hän on oikeutettu lähtöbonukseen.

”Vakuutusbonukset ovat olleet henkilökohtaisia sen jälkeen, kun laki uudistui vuonna 2017. Bonusprosentti muodostuu vakuutuksenottajan henkilökohtaisen vahinkohistorian mukaan, ja vakuutusyhtiöillä on omat järjestelmänsä, joiden mukaan bonusprosentti lasketaan”, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kertoo.

Bonuksissa suurta vaihtelua

Liikennevakuutuslaki uudistus oli Hanna Salon mukaan vireillä jo vuodesta 2004. Uudistuksen jälkeen vakuutusyhtiöillä on enemmän vapauksia määritellä omat bonusjärjestelmänsä, ja yhtiöiden tarjoamien bonusten välillä voi olla suuriakin eroja. Laki ei enää määrää lähtöbonuksille ja maksimibonuksille rajoja, ja vakuutusyhtiöt voivat päättää itse myös vahingottomien vuosien bonuskertymistä.

Esimerkiksi lähtöbonus vaihtelee 0–40 prosentin välillä vakuutusyhtiöstä riippuen. Osalla vakuutusyhtiöistä on nyt käytössä myös bonusturva, jonka mukaan yksi vahinko ei vielä vaikuta bonuksiin.

Ennen lakiuudistusta eli vuonna 2016 tai aiemmin tehdyt vakuutukset ovat voimassa sellaisina kuin ne olivat ennen uudistustakin, mutta vakuutusyhtiötä vaihtaessa uusi sopimus määräytyy lakiuudistuksen mukaan. Omat vakuutustietonsa voi tarkistaa esimerkiksi Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.

”Kannattaa harkita, onko järkevää pitää vakuutus vanhassa systeemissä tai siirtyä uuteen”, Salo neuvoo.

Vahingon sattuessa vakuutuksen haltija menettää bonuksensa, vaikka autoa olisi ajanut oma puoliso. © ISTOCK

Kuolinpesä voi käyttää bonuksia

Puolisot voivat yhä ajaa samalla autolla, vaikka vakuutus olisi vain toisen nimissä. Jos auton toinen käyttäjä ajaa kolarin, vakuutuksenottaja menettää bonuksensa. Yleensä vakuutus kannattaa ottaa sen henkilön nimiin, joka käyttää autoa enemmän.

Hanna Salo vahvistaa, että avioerotilanteissa vakuutuksia ei voi siirtää tai jakaa, jos auto vaihtaa omistajaa eron yhteydessä. Kummallakin on omat bonuksensa.

Puolison kuollessa leski voi kuitenkin hyödyntää toisen nimissä olevia bonuksia.

”Kuolintapauksissa ajoneuvovakuutus siirtyy kuolinpesän nimiin ja pysyy siellä niin kauan, kunnes auto vaihtaa omistajaa.”

Lue myös: Onko järkevää valjastaa omistusauto kimppakäyttöön?

X