Nuuskakoira Onni aloitti työt Tullissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nuuskakoira Onni erikoistunut nuuskan etsintään.
Nuuskakoira Onni on koulutettu © Tulli

Tulli on kouluttanut käyttöönsä nuuskan etsintään erikoistuneen koiran. Puolitoistavuotias labradorinnoutaja Onni aloitti työt Tullissa toukokuun alussa. Nuuskakoiran kouluttamisen tavoitteena on hillitä nuuskan salakuljetusta ja ylläpitää kiinnijäämisriskiä.

Onni on niin sanottu kombikoira, joka tunnistaa tavara- ja ihmisvirrasta nuuskan lisäksi myös huumeet ja savukkeet. Nuuskakoira Onni on sijoitettu Turun tulliyksikön Satakunnan liikkuvaan valvontaryhmään, mutta sitä käytetään tarvittaessa valtakunnallisesti.

8.11.2015 syntyneen Onnin ohjaaja Matti Koskela on työskennellyt Tullissa 33 vuotta. Koiranohjaajana Koskela on toiminut viimeiset 17 vuotta. Onni on Koskelan kolmas tullikoira.

Nuuskakoiralla riittää töitä

Nuuskan salakuljetus on voimakkaassa kasvussa, joten nuuskakoiralla töitä riittää. Viime vuonna Tulli tutki noin 300 nuuskajuttua, joissa paljastui ennätysmäärä laittomasti maahan tuotua nuuskaa, kaikkiaan 3 442 kiloa. Vertailun vuoksi: vuonna 2015 Tullin tutkimissa jutuissa jäi haaviin 1 204 kiloa nuuskaa. Vuonna 2010 Tulli takavarikoi nuuskaa vain 36 kg.

Nuuskaa salakuljetetaan Suomeen pääasiassa länsirajan kautta, koska Ruotsissa nuuskan myynti on EU:n päätöksellä sallittua. Nuuskaerät kätketään usein henkilö- ja pakettiautoihin, jotka tulevat Suomeen pohjoisen maarajan kautta tai laivoilla Etelä- ja Länsi-Suomen satamiin.

Nuuskaa myös tilataan yhä enemmän ja enemmän ulkomaisista verkkokaupoista. Nuuskaa kaupataan laittomasti sosiaalisen median kanavissa. Nuuskan ostaminen postitse tai muulla vastaavalla tavalla on kiellettyä. Omaan henkilökohtaiseen käyttöön voi maahan tuoda enintään kilon nuuskaa vuorokaudessa.  

 

 

X