Kansalaisaloitteiden tasapuolinen tyrmäys: Kitueläkkeet ja nollasopimukset synnyttivät hurskaita haaveita

Jaa kaverilleTilaa Seura
© OTAVAMEDIA

Lastenkasvatuksessa tuli turvauduttua kyseenalaiseenkin konstiin. Kun ei jaksanut kuunnella kitinää ja mankumista, tuli luvatuksi harkita asiaa, tuli puhuttua joulupukista tai ostettua ehkä jäätelö tai ns. turpa kiinni -lelu.

 

Samalla kaavalla toimivat poliitikkomme.

Eduskunta näytti kaapin paikan mielestään turhalle aloitteellisuudelle. Se tyrmäsi viime viikolla kaksi kansalaisaloitetta ja huitaisi näin märällä rätillä sekä vanhojen että nuorten naamaa. Tasapuolisesti.

 

Ensin eläkeläiset: Sosiaali- ja terveysvaliokunta hylkäsi ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen ideoiman aloitteen ns. taitetusta indeksistä luopumisesta – suomeksi eläkkeiden korotuksista – työeläkeyhtiöden, ei siis valtion, kasvavista rahastoista. Yksi perustelu oli se, että tehokkaimmin pieneläkeläisten asemaa voidaan kohentaa nostamalla kansan- ja takuueläkkeitä, alentamalla asiakasmaksuja, lääkkeiden hintoja, omavastuita.

Näin voitaisiinkin tehdä, mutta vain teoriassa. Käytännössä on tehty juuri päinvastoin, siis leikattu, korotettu, nostettu ja lisätty.

 

Korjasiko voiton Suomen nouseva nuoriso? Ei aivan niinkään, sillä huonosti kävi myös työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa kansalaisaloitteelle, jolla pyrittiin kieltämään ns. nollatyösopimukset. Edelleen siis voidaan jatkaa erityisesti nuorten kyykyttämistä, hiljaista roikottamista työsopimuksilla, jotka eivät takaa työntekijälle työtä mutta työnteettäjälle ilmaisen ja lojaalin varareservin. Selitys on asiallisesti ottaen sama kuin edellä: valiokunta ”jakaa esitetyn huolen ja kiinnittää hallituksen huomion turvata nollasopimuslaisten työehdot ja toimeentulo”. Ei siis edes joulupukkilupausta vaan päinvastoin – ammatillisesta koulutuksesta leikataan nyt 190 miljoonaa euroa.

 

Kansalaisaloitteiden kohtalo on ilmeisen kova. Läpi menneen parisuhdelain tikkarikin on jo syöty.

Vieläkö joku ihmettelee, mikseivät lähestyvät kuntavaalit kansalaisia innosta?

X