Kannattaako vanhanakin mennä naimisiin? – Asianajaja vastaa

Jaa artikkeli
© iStock
Kannattaako mennä naimisiin vielä vanhoilla päivillä? Entä pitääkö tehdä avioehto?

Kyllä olisi parasta mennä naimisiin. Lainsäädäntö ei kohtele avoliittolaisia samalla tavalla kuin avioliitossa olevia. Meidän elinikämme ei riitä siihen, että eduskunta säätää uuden lain, jossa avo- ja avioliitto ovat samanarvoisia.

Siis menkää naimisiin ja tehkää testamentti. Silloin kaikki asianosaiset säästyvät ikäviltä riidoilta. Avoliitossa ette voi tehdä avioehtoa. Naimisiin kannattaa mennä perintöverotuksenkin takia.

Yksi asia pitää muistaa, kun tekee testamentin, on sitten lapsellinen avopari tai aviopari. Testamenttiin pitää muistaa laittaa (siis jos haluaa), että lapsen aviopuoliso ei saa mitään. Vaikka nuorten avioliitto olisi nyt vaikka kuinka auvoinen, huomisesta ja tulevasta ei tiedä kukaan.

Kun jatkatte eloanne avoparina ja teillä on lapsia entuudestaan, muistakaa, että lapsilla on oikeus vaatia lakiosaa eli puolta vanhemman omaisuudesta. Näin siis, jos on testamentti. Ilman testamenttia lapset saavat kaiken. Ja jos ei ole lapsia, perintö menee aina vain kaukaisemmille sukulaisille.

Perikunta ei pääse riitelemään, jos vainajan ja avolesken omaisuus on selvästi kirjattu ylös. Kauppakirjat ja kuitit talteen! Kaikista asioista pitää puhua suoraan ja rehellisesti. Ajan myötä ikävätkin salaisuudet paljastuvat. Ja mitä enemmän perikunta riitelee, sitä kalliimmaksi se tulee, eikä kukaan saa sitä mitä halusi.

Asiantuntijana asianajaja, varatuomari Hilkka Salmenkylä Asianajotoimisto Juhani Salmenkylä Ky:stä.

Juttu julkaistu ensi kerran Viva-lehden numerossa 6/2021.

Lue myös: Miten riitainen pari selviäisi erosta siististi?

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X