Lainojen vertailu käy näppärästi vertailusivuston avulla

Jaa artikkeli
Lainojen vertailu
Harva ottaa ensimmäistä vastaantulevaa puhelinliittymää tai sähkösopimusta ilman vaihtoehtojen vertailua. Saman periaatteen tulisi koskea myös eri suuruisia lainoja. Lead Supply on luonut vertailusivustoja lainoille, jotta kuluttaja voi vertailla hintoja helpommin ja nopeammin.

Vakuudettomien lainojen hinnat ovat vaihdelleet suuresti väliaikaisen korkokaton aikanakin. Esimerkiksi yhdistelylainoilla voi olla satoja tai jopa tuhansia euroja hintaeroa, lainan koosta riippuen.

Lainavertailuyritys Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, mitä lainojen vertailussa kannattaa ottaa huomioon ja miten kuka tahansa voi löytää edullista lainaa netistä.

Lainojen vertailuun on erilaisia työkaluja

Lainasopimukset voivat näyttää maallikolle monimutkaisilta, ja numerot ja erityinen terminologia voivat pelästyttää kokematonta lainanhakijaa. Lainojen vertailu ei kuitenkaan ole hankalaa, kunhan tietää muutaman niksin.

“Lainojen vertailussa on olennaista verrata saman suuruisia lainoja, joilla on samanpituinen laina-aika. Laina-aika nimittäin vaikuttaa lainan hintaan siinä missä todellinen vuosikorkokin”, Linde kertoo.

Laina, jolla on pitkä laina-aika ja matala todellinen vuosikorko, voi tulla kokonaisuudessaan kalliimmaksi kuin saman suuruinen laina lyhyellä laina-ajalla ja hieman suuremmalla todellisella vuosikorolla. Esimerkiksi pikavippien todelliset vuosikorot ovat suuria verrattuna suurempiin lainoihin, mutta niiden laina-aika onkin usein vain pari kuukautta.

Lainojen vertailu poikkeaa monen muun tuotteen vertailusta, sillä korko määräytyy usein yksilöllisten tekijöiden, kuten kuukausitulojen ja mahdollisten lainalle asetettujen vakuuksien mukaan.

“Lainavertailusivustojen kautta kuluttaja voi lähettää lainahakemuksen monelle pankille ja luottolaitokselle kerralla, täyttämällä vain yhden hakemuksen. Vertaamalla henkilökohtaisia lainatarjouksia kuluttaja saa parhaan käsityksen eri vaihtoehdoista ja hinnoista”, Linde sanoo.

Netistä löytyvien ilmaisten lainalaskureiden avulla voi helposti vertailla eri lainojen kokonaiskustannuksia ja kuukausieriä. Lisäksi kannattaa hyödyntää erilaisia netistä löytyviä budjettilaskureita tai taulukkolaskentaohjelmia, kun sovittaa lainan lyhennyserää omaan kuukausibudjettiin.

Vanhat kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa uudestaan

Vuosi 2021 on hyvä aika kilpailuttaa vanhatkin pienlainat, sillä koronan vuoksi asetettu väliaikainen 10 prosentin korkokatto on voimassa syyskuuhun loppuun asti. Erityisesti kalliit osamaksut, luottokortit ja pikavipit kannattaa usein maksaa pois uudella edullisemmalla lainalla, jos niiden korko on huomattavasti suurempi. Tällaista lainamuotoa kutsutaan lainojen yhdistämiseksi,eikä sitä pidä sekoittaa velkakierteeseen joutumiseen.

“Yhdistelylainaa voi hakea vakuudellisena tai vakuudettomana lainana. Vakuudelliset lainat ovat edullisempia kuin vakuudettomat, mutta kaikilla kuluttajilla ei ole riittävästi omaisuutta vakuudellisen lainan saamiseen. Tällöin vakuudeton yhdistelylaina voi olla hyvä vaihtoehto, jos se tulee edullisemmaksi kuin nykyiset lainat“, Linde toteaa.

On hyvä huomioida, että lainojen siirtäminen tai maksaminen etuajassa voi maksaa ylimääräistä. Ennakkoon maksamisesta tulevat lisäkulut tulisi huomioida vertailtaessa yhdistelylainoja nykyisiin lainoihin.

Myös yhdistelylainojen hinnoissa on eroa, eli kilpailutusta ei kannata unohtaa. Lainavertailusivustojen kautta ei kuitenkaan pysty kilpailuttamaan jokaista pankkia, joten on hyvä pyytää lisäksi tarjous vaikkapa omasta pankista.

X