Milloin on syytä erota - ja miten? Apua eroaville on tarjolla parisuhteeseen ja paperiasioihin

Sinnittelenkö vai eroanko? Kun avioliitto vetelee viimeisiään, on aika hakea avioeroa. Se on helppoa, muttei mikään läpihuutojuttu. Tarja Salo kokosi neuvot eroa suunnitteleville ja eronneille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milloin on oikea aika erota?

Sinnittelenkö vai eroanko? Kun avioliitto vetelee viimeisiään, on aika hakea avioeroa. Se on helppoa, muttei mikään läpihuutojuttu. Tarja Salo kokosi neuvot eroa suunnitteleville ja eronneille.
Teksti: Tarja Salo

Milloin on aika erota? Se on vaikea kysymys, vastauksia on yhtä monta erilaista kuin vastaajia. Avioliitto on kahden ihmisen välinen sopimus, se pitää tai sitten ei. On aika ihmeellistä, jos kaksi ihmistä voivat elää yhdessä vuosikymmeniä. Mutta niin tapahtuu usein, ja se on hyvä asia. Aina yhteiselo ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, eteen tulee pettymyksiä ja ikäviä juttuja.

Ero on ainut oikea ratkaisu, jos kumppani on väkivaltainen. Pelko, turvattomuus tai uhan tunne ovat myös asioita, jotka vievät kohti eroa.

Hyvin usein eroavat ihmiset sanovat, että he kasvoivat eri suuntiin ja eroavat siksi. Tämä kuulostaa kliseeltä, mutta se on kovin totta.

Kun esimerkiksi elämäntilanne muuttuu, voi aviokumppanin nähdä ihan uudessa valossa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi ne, kun lapset lähtevät omille teilleen, kun jäädään eläkkeelle tai kun vakava sairaus tulee elämään.

Lue myös: Ensin paloi talo, sitten tuli uupumus ja ero – Lue Katja Sevanderin koskettava tarina: ”Kaikki voi hävitä hetkessä”

Onko ero ainoa vaihtoehto?

Ennen eroa pitää miettiä ja työstää monta asiaa. Onko kaikki mahdolliset korjaustoimet tehty? Onko asioista puhuttu ja yritetty vielä kerran jatkaa?

Ero ja siitä toipuminen on valtava kriisi, josta pitää selvitä. Koko elämä muuttuu. Kumppanin kanssa oli vaikeaa, mutta ei se elämä eron jälkeen yksinkään aina helppoa ole. Yksin eläminen voi kuitenkin olla suuri helpotus, jos avioliitossa on jo pitkään ollut vaikeaa, Jokainen ero on erilainen, syyt ovat erilaiset ja elämä eron jälkeen on jokaisella erilaista.

Avioeroon voidaan päätyä yhteisestä sopimuksesta, mutta usein eron haluaa vain toinen osapuoli.

Kannattaako erota, on todella vaikea kysymys. Mieti tarkkaan, mitä haluat. Onko liitossasi ylivoimaisia vaikeuksia, rahahuolia, rakkaudettomuutta, yksinäisyyttä? Ei elämää ole tarkoitettu kärsimysnäytelmäksi, onhan jokaisella vain yksi elämä.

Lue myös: Miksi ihmiset sinnittelet kurjissa suhteissa? Auttaako uskottelu, että kaikki muuttuu vielä paremmaksi?

Kuka auttaa avioerossa?

Yksin ei tarvitse erosta selvitä, apua on tarjolla. Netissä pyörimistä kannattaa kuitenkin rajoittaa; siellä on paljon hyvää tietoa, mutta myös arveluttavia neuvoja. Väestöliitolla on maksuttomia parisuhdepalveluita ja kannattaa käydä myös Apua eroon -sivustolla.

Ammatillista keskusteluapua ja parisuhdeterapiaa voit kysyä omasta kunnastasi tai seurakunnastasi. Apua saa myös yksityisiltä psykoterapeuteilta. Ja aina kannattaa kysellä lähipiiriltä, eronneita on jokaisen sukulaisissa ja tuttavissa.

Ero ahdistaa, mutta se voi olla ainut oikea ratkaisu. Eikä riidoissa tarvitse erota. Nykyisin näkee sukujuhlissa eronneita ihmisiä, on exiä ja nyxiä sekaisin. Eli eronneet uusine puolisoineen voivat tavata sivistyneesti entisiä kumppaneitaan, mikä on hienoa.

Lue myös: Pelastuuko parisuhde – onko pariterapiasta hyötyä? Näin lukijamme kertovat kokemuksistaan terapeutin vastaanotolla

Voiko riidatta erota?

Yksi kaavake ja sillä siisti! Eron hakeminen on nykyisin helppoa. Kaavakkeen saat Oikeus.fi-sivustoilta. Kaavakkeen voi myös hakea käräjäoikeudesta.

Avioerohakemuksen voit tehdä yksinkin. Täytä vain eroa hakevien tiedot, eron syitä tai selityksiä ei tarvita. Kun lähetät hakemuksen sähköpostilla käräjäoikeuteen, ei hakemusta tarvitse edes allekirjoittaa. Siis todella helppoa! Hakemuksen voi tietysti myös postittaa tai viedä käräjäoikeuteen.

Hakemus pitää kuitenkin tehdä kahteen kertaan, koska avioeron harkinta-aika on puoli vuotta. Toisen vaiheen hakemus tehdään tämän jälkeen, ja se on tehtävä vuoden kuluessa harkinta-ajan alkamisesta.

Käräjäoikeus voi tarvittaessa osapuolten hakemuksesta määrätä pesänjakajan tekemään omaisuuden osituksen. Senioreiden eroissa on hyvää se, ettei tarvitse käsitellä eikä riidellä lasten huoltajuudesta.

Kun vaikka rouva on yksin lähettänyt avioerohakemuksen kertomatta miehelleen mitään, mieheen otetaan käräjäoikeudesta kirjeellä yhteyttä. Häntä pyydetään palauttamaan tiedoksiantolomake. Aika tylyä meininkiä, mutta näin se toimii. Parempi näin kuin ennen vanhaan, jolloin etsittiin syyllisiä ja kytättiin toisen tekemisiä.

Lue myös: Miten riitainen pari selviäisi erosta siististi?

Miten omaisuus jaetaan, kun ero tulee?

Avioparin omaisuus on yhteistä, ja erossa se jaetaan. Jos parilla ei ole avioehtosopimusta, omaisuus laitetaan laskennallisesti puoliksi – autoa ei sahata kahtia!

Enemmän omistava maksaa tasinkoa, niin kumpikin saa yhtä paljon. Ositus voidaan tehdä heti, kun ensimmäinen avioerohakemus on mennyt perille käräjäoikeuteen. Ei siis tarvitse odottaa lopulliseen avioeroon asti. Ositus kannattaa ehdottomasti tehdä ja pian. Kun osituskirja on tehty, voivat eronneet aloittaa uuden elämän puhtaalta pöydältä.

On onnellista, jos ero sujuu ilman riitoja. Mutta niin ei aina käy. Vaikka eroaisikin sovussa, on hyvä käyttää asiantuntijaa eli juristia, joka tekee omaisuuden jaosta virallisen paperin todistajineen. Näin vältytään mahdollisesti myöhemmin tulevilta ongelmilta. Juristin palveluita tarvitaan myös silloin, kun joudutaan tekemisiin veroasioiden kanssa.

Lue myös: Näin kalliiksi avioero voi tulla autoilijalle: exä pystyy viemään vakuutusbonuksetkin – ihan laillisesti

Juttu julkaistu ensi kertaa Viva-lehdessä 8/2021. 

”Avioparin omaisuus on yhteistä, ja erossa se jaetaan puoliksi. Tavaroita ei sentään sahata kahtia”, Tarja Salo sanoo. © Tommi Tuomi

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X