Osittainen vanhuuseläke – Nämä vaihtoehdot OVE-eläke mahdollistaa 61 vuotta täyttäneille

”Työpaikalla ikätoverini puhuu ove-nimisestä eläkkeestä, joka kuulemma kannattaa ottaa. Mistä oikein on kyse? Entäs sitten se eläkeputki?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Osittainen vanhuuseläke eli ove kiinnosti viime vuonna ennätysmäärää. Peräti 13 300 henkilöä haki osittain varhennettua vanhuuseläkettä.

"Työpaikalla ikätoverini puhuu ove-nimisestä eläkkeestä, joka kuulemma kannattaa ottaa. Mistä oikein on kyse? Entäs sitten se eläkeputki?"
Teksti: Tarja Salo

Työkaverisi puhuu tärkeästä asiasta eli osittain varhennetusta vanhuuseläkkeestä (ove).

Nämä vaihtoehdot osittainen vanhuuseläke mahdollistaa:

1. Jos olet täyttänyt 61 vuotta, voit ottaa osittaisen vanhuuseläkkeen. Voit jatkaa töissä ja ottaa maksuun 25 tai 50 prosenttia ansaitsemastasi eläkkeestä. Asiasta ei tarvitse edes ilmoittaa työnantajalle.

2. Toinen tapa on, että otat 25 tai 50 prosenttia eläkettä ja lyhennät työaikaasi. Tästä tietysti sovit työnantajasi kanssa.

3. Kolmas tapa on, että nostat osittaista eläkettä ja jäät kokonaan töistä pois.

Lue myös: Milloin eläkkeelle pääsee? Entä miten eläkettä haetaan? Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos – Näin hoidat asiat helposti

Osittainen vanhuuseläke yhä suositumpi

Tulevan eläkkeesi suuruuden voit laskea Työeläke.fi-sivustolla. Kannattaa olla yhteydessä omaan eläkeyhtiöön, sieltä saat yksityiskohtaisia neuvoja.

Viime vuonna ovea haki 13 300 henkeä eli ennätysmäärä. Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat ottaneet oven hampaisiinsa, sillä sen pelätään houkuttelevan ihmisiä etuajassa pois työelämästä. Mikäli osittainen vanhuuseläke poistetettaisiin, olisi se yksi keino lisätä työllisyyttä.

Eläkeputki poistuu asteittain

Eläkeputken poistumisesta tehtiin jo päätös: se poistuu asteittain vuodesta 2023 alkaen. Tämä tarkoittaa, että vuonna 1965 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, joka ei enää voi päästä työttömäksi jäädessään ansiosidonnaisen jälkeen työttömyysturvan lisäpäiville lainkaan.

Nyt vielä 60-vuotiaana työttömäksi jäävä voi saada 500 arkipäivän ansiosidonnaisen työttömyysturvan jälkeen lisäpäiviä aina 65 vuoden eläkeikään saakka ja kartuttaa eläkettä.

Asiantuntijoina työkykyjohtaja Kristiina Halonen Ilmarisesta, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta ja erikoistutkija Mervi Ruokolainen Työterveyslaitokselta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Autoasioissa Tarja Salo kehottaa punnitsemaan eri vaihtoehtoja: ”Valinnan varaa on. Mutta se mikä sopii naapurille, ei välttämättä sovi itselle.”

Autoasioissa Tarja Salo kehottaa punnitsemaan eri vaihtoehtoja: ”Valinnan varaa on. Mutta se mikä sopii naapurille, ei välttämättä sovi itselle.” © Tommi Tuomi/Otavamedia © Tommi Tuomi/Otavamedia

Lue myös: Osta auto viisaasti – Näin vertailet ominaisuuksia uuden, käytetyn, leasing-, sähkö-, bensa- ja hybiridiauton välillä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X