”Ahneudellakin pitää joku raja olla” – Kuntaomisteisilla sähköyhtiöillä on varaa laskea sähkön hintaa, elinkeinoministeri Lintilä huomauttaa

Kunnalliset sähköyhtiöt tahkoavat voittoja samalla, kun kuntalaiset joutuvat tekemään kalliita sähkösopimuksia. Sähkön arvonlisäveroalennuksestakaan tuskin iloa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Tämä onnistuu esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämällä vertailusivustolla sahkonhinta.fi.

Kunnalliset sähköyhtiöt tahkoavat voittoja samalla, kun kuntalaiset joutuvat tekemään kalliita sähkösopimuksia. Sähkön arvonlisäveroalennuksestakaan tuskin iloa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Sähkön hinta on kohonnut nopeasti ja ennätyskorkeiksi nousseet hinnat tuntuvat kuluttajista kohtuuttomilta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii nyt ovatko Vaasan Sähkö, Oomi ja GNP Energy Finland korottaneet toistaiseksi voimassa olevien kiinteähintaisten sähkösopimuksiensa hintoja kohtuuttomasti.

Energiavirastossa puolestaan on vireillä kymmenen tutkintapyyntöä, joissa pyydetään selvitystä siitä, ovatko yhtiöt myyneet sähköä kohtuullisella hinnalla. Tutkintapyynnöt koskevat Vaasan Sähköä, Fortumia, Oomi Energiaa, Värettä, Keravan Energiaa, Vattenfallia, Turku Energiaa, Helsingin Energiaa, Lumme Energiaa ja KSS Energiaa.

Ministeri Lintilä vaatii kohtuutta

Viranomaiset eivät ole ainoa taho, mikä näkee sähkön hinnoissa kohtuuttomuutta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä pitää moraalisesti hyvin kyseenalaisena tilannetta, jossa yhtiö käyttää sotaa hyväkseen maksimoidakseen voittoja.

”Ahneudellakin pitää joku raja olla.”

Lintilän mielestä sähköyhtiöiden ylisuuret voitot täytyisi käyttää nyt sähkön hinnan laskemiseen, mitä kuluttajat nyt maksavat.

Suurin osa Suomen sähköyhtiöistä on kokonaan tai osittain kuntien omistamia. Kuntapäättäjillä on siten paljon vaikutusvaltaa siihen, miten kunnan omistama sähköyhtiö hinnoittelee myymänsä sähkön. Omistajana kunta voi päättää, kuinka paljon se vaatii tuottoa sijoitukselleen kuntatalouden menojen kattamiseksi.

”Olen vedonnut kunnallisiin energiayhtiöihin, että antakaa nyt vähän periksi tuottovaatimuksesta. Tiedän, että esimerkiksi Helen ei ole alennuksia antanut”, Lintilä sanoo.

Elinkeinoministeri ei näe tarpeellisena kompensoida kunnallisten sähköyhtiöiden mahdollisia pienempiä tuottoja kunnille.

”Kuntien taloudet ovat koronakorvausten jälkeen verrattain hyvässä kunnossa. Eli ei nyt ihan jokaista asiaa valtio lähde kompensoimaan”, Lintilä huomauttaa.

Kohtuullisesta hinnasta ei aiempia päätöksiä

Sähkömarkkinalain mukaan toimitusvastuullisen sähkömyyjän on toimitettava vastuualueellaan sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille pienkäyttäjille. Useimmiten toimitusvastuussa on kuntaomisteinen energiayhtiö.

Energiavirastolla ei ole aiempia päätöksiä tai linjauksia tällaisesta kohtuullisesta hinnasta. Ennakkopäätöksiä ei myöskään ole siitä, voiko sähkönmyyjäyhtiö tarjota toimitusvelvollisuusalueellaan ainoastaan pörssisähkösopimusta.

Moni sähkönmyyjä tarjoaa tällä hetkellä uusille asiakkaille vain vaihtuvahintaista pörssisähkösopimusta.

Energiavirasto ei voi etukäteen asettaa korkeinta sallittua sähkönhintaa, eikä määrätä kuinka suuri hinnan kertakorotus voi olla tai kuinka usein hintaa voi muuttaa.

Sähköyhtiön hinnoittelu muuttui KKV:n ilmoitettua tutkinnasta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) voi viedä kohtuuttomaksi näkemiään hinnankorotuksia tehneet sähkönmyyjät markkinaoikeuteen. Ensi talven sähkön hintoihin tällä ei tule olemaan merkitystä.

Yhden yhtiön hinnoitteluun KKV:n tutkinta kuitenkin ehti jo vaikuttaa. Vaasan Sähkön hallitus päätti hinnanalennuksista tutkintailmoituksen jälkeen. Vaasan Sähkö kertoi jutun julkaisun jälkeen, että se laski hintaa ”asiakkaiden hyvin vahvasti ja laajasti ilmaiseman huolen vuoksi”, ei KKV:n tutkinnan takia.

Hinnoissa saattoi siis olla ilmaa.

Vaasan Sähkö kertoo ottavansa nyt enemmän riskiä talven sähköpörssin futuurihintojen osalta. Toisaalta yhtiö saa myymänsä sähkön pääosin osaomistamastaan vesi-, tuuli- ja ydinvoimasta.

Myös sähkön arvonlisäveron väliaikainen alennus 24 prosentista 10 prosenttiin näkyy Vaasan Sähkön uudessa hinnoittelussa joulukuusta maaliskuun loppuun.

Arvonlisäveroalennus tylppä työkalu

Sähkön arvonlisäveroa lasketaan joulu-huhtikuun ajaksi 24 prosentista 10 prosenttiin. Hallituksen arvion mukaan alv-alennus pienentää sähkölaskua noin 11 prosenttia vanhojen määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten osalta. Uusien sähkösopimusten osalta on vaikea arvioida, kohdistuuko alv-alennus kuluttajille.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Marita Laukkanen arvostelee arvonlisäveroalennuksen hyödyllisyyttä. Kotitaloudet ovat hänen mukaansa hyvin erilaisissa asemissa suhteessa toisiinsa. Osalla on voimassa määräaikaisia sähkösopimuksia edullisella hinnalla.

”Julkisen talouden kannalta voi miettiä, meneekö verotuloja hukkaan tuen valuessa myös heille, joilla ei ole kohonneita sähkön hintoja”, Marita Laukkanen sanoo.

Sähkön tuotantohinta pörssihintaa alempi

Pelkästään sähkön välittäjänä toimivat yhtiöt joutuvat ostamaan myymänsä sähkön pörssistä. Viranomaiset tutkivat, ovatko näiden yhtiöiden sähkön myyntihintojen korotukset olleet kohtuullisia suhteessa sähköpörssin futuurihintoihin.

Toiset, useimmiten kuntaomisteiset sähköyhtiöt tuottavat sähkönsä suhteellisen edullisesti.

”Sähköyhtiöt, joilla on omaa edullista vesi-, tuuli- tai ydinvoimalla tuotettua sähköä, hyötyvät korkeista sähkönhinnoista”, Marita Laukkanen toteaa.

Energiaviraston ja KKV:n selvitettäväksi jää, ovatko tällaisten yhtiöiden hinnannostot olleet kohtuullisia.

Lue myös: Eurooppalainen sähköpörssi ailahtelee mutta takaa jatkossa edullisempia energiahintoja – Luopumisen sijaan asiantuntija lisäisi sähkönsiirtoverkkoja

Kenen pitäisi hyötyä kunnallisten energiayhtiöiden tuotannosta?

Asia on kuitenkin monimutkainen. Mikäli kunnallinen energiayhtiö pidättäytyisi nostamasta sähkön myyntihintojaan markkinahintojen tasolle, lahjoittaisivat kuntalaiset käytännössä rahaa muille sähkönostajille.

Esimerkiksi Helenin tuottamaa sähköä voi ostaa kaikkialla Suomessa. Toisin sanoen helsinkiläiset veronmaksajat lahjoittaisivat rahaa pois, jos se ei nostaisi myyntihintojaan. Helsingin kaupungin omistama Helen teki heinä–syyskuussa voittoa 58 miljoonaa euroa.

Kokkolan kunnan omistama Kokkolan Energia irtisanoi lokakuun alusta alkaen ulkopaikkakuntalaisten sähkösopimukset ja laski kokkolalaisten sähkönhintaa. Jos Helen tekisi samoin, jäisi Helsingin kaupungilta suuri määrä osinkoeuroja saamatta. Lisäksi hyöty valuisi niille, jotka tarvitsevat alennusta vähiten.

”Suurimmat hyötyjät markkinahintaa alemmasta sähkönhinnasta olisivat ne, jotka käyttävät paljon sähköä. Helsingissä hyötyisivät eniten sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvat, joilla on sähköauto ja poreallas”, summaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Marita Laukkanen.

Juttuun lisätty 22.11.2022 klo 9.53 kohta: Vaasan Sähkö kertoi jutun julkaisun jälkeen, että se laski hintaa ”asiakkaiden hyvin vahvasti ja laajasti ilmaiseman huolen vuoksi”, ei KKV:n tutkinnan takia. 

Jutusta poistettu 22.11.2022 klo 9.53 tekstin toisteinen kohta: Esimerkiksi heinä–syyskuussa 58 miljoonan euron voiton tehneen Helsingin Energian tuottamaa sähköä voi ostaa mistä päin Suomea tahansa. Toisin sanoen helsinkiläiset veronmaksajat lahjoittaisivat rahaa pois.

Lue myös: Puulämmitys laski 80–90 prosenttia rintamamiestalon sähkönkulutusta – Käyttöveden lämmittää nyt vuonna 1978 asennettu lämpökattila

X