Asunnon ostajalle saattaa olla riski taloyhtiön sijoitusasunnot – Näillä keinoin varmistat hyvät asuntokaupat ja pidät asuntolainan hallinnassa

Asuntolaina on suuri sijoitus ja taakka. Sen käyttämisen kohteessa kannattaa olla erityisen tarkka. Näin vältät asuntosijoittajien aiheuttaman riskin asuntomarkkinoilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Asunnon ostamista on vaikea ajoittaa juuri sille hetkelle, kun asuntojen hinnat ovat alhaisimmillaan. Itsestään riippumattomia riskejä voi silti pyrkiä välttämään.

Asuntolaina on suuri sijoitus ja taakka. Sen käyttämisen kohteessa kannattaa olla erityisen tarkka. Näin vältät asuntosijoittajien aiheuttaman riskin asuntomarkkinoilla.
Teksti:
Juha Pippuri

Sijoitusasuntojen suuri osuus taloyhtiön kokonaisasuntomäärästä on riski epävarmoina aikoina. Sijoitusasuntojen ostamista varten on viime vuosina annettu myös avokätisesti niin sanottuja taloyhtiölainoja, joilla maksetaan osa asunnon ostohinnasta.

Kun asunnosta osa on maksettu taloyhtiölainalla, on asunnon ostamista varten joutunut hakemaan pienemmän asuntolainan. Tällaisissa tilanteissa niin asuntosijoittajien kuin tavallisten asunnon ostajien todellista lainankantokykyä ei välttämättä ole stressitestattu kunnolla.

Asuntolaina usein vain osa kokonaislainamäärästä

Taloyhtiölainoja oli helmikuussa 2023 noin 25,6 miljardin euron verran. Se on 15 prosenttia kotitalouksien kokonaisvelan määrästä. Taloyhtiölainat ovat yleensä vaihtuvakorkoisia, ja niiden takaisinmaksussa on alussa lyhennysvapaa ajanjakso.

Nollakorkojen maailmassa taloyhtiölainoilla houkuteltiin ihmisiä ostamaan tuloihinsa nähden liian kalliita asuntoja ja annettiin asuntosijoittajille mahdollisuus ottaa lisää riskiä tuottojen lisäämiseksi.

Taloyhtiölainojen lyhennysvapaita on päättymässä samaan aikaan, kun lainojen korot ovat nousseet useilla prosenteilla. Suomen Pankki varoitti taloyhtiölainojen riskien toteutumisesta huhtikuussa.

Selvitä sijoitusasuntojen määrä ennen asuntokauppaa

Korkojen nousu on asuntosijoittajalle riski ilman taloyhtiölainojen vipuvaikutustakin. Sijoitusasuntoja varten otetuttujen asuntolainojen määrä onkin vähentynyt muita asuntolainoja enemmän.

Asunnon ostajalle on suurempi riski ostaa asunto sellaisesta taloyhtiöistä, joissa yhdellä sijoittajalla on useampi sijoitusasunto samassa taloyhtiössä. Jos asuntosijoittaja ei kykene maksamaan osuuttaan taloyhtiön vastikemaksuista, joutuvat muut osakkaat maksamaan ne.

Asunnon ostajalla on lain mukaan oikeus vaatia asuntoyhtiön osakasluettelo nähtäväksi. Osakasluettelosta ostaja näkee, miten hajautunutta asuntojen omistus on, ja asuuko asunnon omistaja taloyhtiössä.

”Vanhemmissa taloyhtiöissä on tyypillisesti enemmän omistusasuntoja, kuin uudiskohteissa. Hajautetun omistusrakanteen omaavassa taloyhtiössä ja hyvällä paikalla sijaitseva asunto saattaa olla hyväkin ostos tällä hetkellä”, Hypo pankin ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Lue myös: Listasimme vinkit asunnon ostajalle! Huomioi tarkasti myös huoneiston jäähdytys – Kannattaako parvekkeetonta kotia ostaa?

Kunhan kiertää riskit, saattaa nyt olla ostajan markkinat

Ekonomistin mukaan asunnonvaihtajana ei välttämättä kannata miettiä liikaa optimaalista hetkeä hintojen suhteen, koska ostettavan kohteen hinta on todennäköisesti laskenut samassa suhteessa oman asunnon hinnan kanssa.

Laskevien hintojen asuntomarkkinoilla asunnon ostajan tai vaihtajan kannattaa riskien lisäksi miettiä myös omaa tarvettaan. Omasta asunnosta saa myös asumishyödyn.

Asunnon ostaminen voi olla hyvä ratkaisu myös nykytilanteessa, kunhan taloyhtiön muut osakkaat ei muodosta riskiä ja oma talous kestää normaalille tasolle nousseitten korkojen mukaiset lainanlyhennykset.

”Ensiasuntoa etsivällä on siinä mielessä nyt hyvä aika lähteä asuntoa katsomaan, että kilpailua asunnoista on aikaisempaa paljon vähemmän. On enemmän vaihtoehtoja, joista löytää juuri itselleen sopiva ja miellyttävä asunto. Kannattaa myös tehdä hintatarjouksia alle pyyntihinnan”, Hypon Juho Keskinen neuvoo.

Lue myös: Asuntolainan korko herättää huolta – Joko taite nostossa on näkyvissä? Näin asiantuntijat arvioivat korkojen kehitystä

Asuntolainan korko

Suomalaisten asuntolainaajien korot ovat nousseet rajusti. Käänne on kuitenkin jo asiantuntijoiden mukaan tulossa. Lainan korko muuttuu silti vasta korontarkistus­päivänä. © iStock

X