Varo hämärää perintää – Onni Sarmaste yrittää yhä nyhtää velallisilta rahaa Justitus Internationalin avulla

Onni Sarmasteen puoliksi omistama Justitus International Oy yrittää periä vielä viimeisiä hämäriä velkoja, ennen omaa kaatumistaan. Tällaisiin sopimuspyyntöihin ei kannata suoraan suostua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kielsi maaliskuussa 2022 Sarmasteen ja van Woerdenin edellistä yhtiötä Kasbonoa harjoittamasta vapaaehtoista perintää, eli perintäkirjeiden lähettämistä.

Onni Sarmasteen puoliksi omistama Justitus International Oy yrittää periä vielä viimeisiä hämäriä velkoja, ennen omaa kaatumistaan. Tällaisiin sopimuspyyntöihin ei kannata suoraan suostua.
(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Pippuri

Onni Sarmaste omistaa puolet Justitus International Oy:stä, joka on alkanut lähestyä ihmisiä puhelimitse tarjoten mahdollisuutta sopia perimiään hämäriä velkoja. Seura kertoi, kuinka Justitusta itseään haettiin konkurssiin joulukuussa 2022.

Lahtelaisen Juha Aallon mukaan Justitus Internationalin (entinen Kasbono Oy) asiakaspalvelija oli soittanut hänelle ja ehdottanut sovintoa vanhassa velka-asiassa. Käräjäoikeus oli soittajan mukaan näin pyytänyt.

Syy soittoihin ja perään lähetettyyn epämääräiseen sähköpostiin on todennäköisemmin kuitenkin Justitus Internationalin ongelmissa. Seura kertoi, kuinka Justitus Internationalin puoliksi omistavan Harry van Woerdenin omistusosuus yrityksestä on ulosottomiehen takavarikossa.

Keskeneräisen ulosottoasian vuoksi Justituksen rahaliikenne Suomessa on pysähtynyt, ja yrityksen maksukyky asianajajille on kyseenalainen.

Juristi Olli-Matti Korhosen mukaan tämä on todennäköinen syy sille, ettei Justitus International yritä periä saataviaan oikeusteitse, vaan pyrkii suostuttelemaan ihmiset maksamaan vapaaehtoisesti edes osan hämäristä veloista.

Onni Sarmaste

Justitus Internationalin asiakaspalvelijan Juha Aallolle lähettämässä epämääräisessä sähköpostissa summatkin menevät sekaisin. Kuvakaappaus Juha Aallon sähköpostista

Lue myös: Näin vanhat hämärämiehet rahastivat lehdillä, jotka väittävät vastustavansa koulukiusaamista – Kouluturvaa-kustantajaa vastaan nostettu syyte markkinointirikoksesta

Justitus International antoi vain epämääräisiä tietoja

Juha Aalto oli vastannut Kasbonon kanteeseen jo kesällä 2020, ja kiistänyt velan. Hän oli myös pyytänyt yritystä lähettämään kaikki gdpr-tietonsa. Yrityksillä on Euroopan unionin tietosuoja-asetuksen edellyttämä velvollisuus lähettää kaikki henkilöstä tallennettuna olevat tiedot tämän niitä pyytäessä.

Kasbonosta nimensä Justitus Internationaliksi muuttunut van Woerdenin ja Sarmasteen firma ei kuitenkaan ole toimittanut väitetyn laskun syntymisestä mitään tilausta, tilausvahvistusta tai sopimusta. Aalto sai sähköpostitse vain epämääräistä tietoa Ege Finland -nimisen pikavipin summasta ja viivästyskoroista.

Maaliskuun alun puhelun jälkeen Justituksen lähettämään sähköpostiin Juha Aalto vastasi, kuten Kuluttaja- ja kilpailuvirasto (KKV) ohjeistaa.

”Vastasin niiden ehdotukseen, että se velka on epäpätevä ja väärin. Ja, että en ymmärrä kyseisen ehdotuksen sisältöä, joten hylkään ehdotuksenne. Ja etten ole saanut tarvittavia asiakirjoja kyseisestä velasta, esimerkiksi alkuperäistä sopimusta”, Juha Aalto kertoo.

KKV muistuttaa, että jos vaadittu velka on velallisen mielestä kokonaan tai osittain aiheeton, voi velallinen riitauttaa sen. Lisäksi oikeudellisessa perinnässä olevan velan sopimisesta pitäisi aina sopia niin, että oikeuslaitos vahvistaa sopimuksen ennen maksun suorittamista.

Muokkaus 23.3.2023 klo 13.43.:Onni Sarmaste kommentoi Seuralle näkevänsä Justitus Internationalin perimät velat oikeutetuiksi. Hänen mukaansa Justituksen velkomustuomioita on kaatunut oikeudessa oikeuskäytännön muutoksen vuoksi. 

Lue myös: Onni Sarmaste pulassa – Yhtiökumppani Harry van Woerdenin ulosotto ajoi hämäriä velkoja perivän Justitus Internationalin vaikeuksiin

X