Ero voi tulla yllätyksenä – Näin selviät jätetyksi tulemisesta

Sekä jättäminen että jätetyksi tuleminen ovat suuria elämän kriisejä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sekä jättäminen että jätetyksi tuleminen ovat suuria elämän kriisejä.
Teksti: Hanna Vilo

1. Mitä ihmisen mielessä tapahtuu, kun hänet jätetään?

Jätetty kokee hylätyksi tullessaan yleensä monenlaisia kipeitä tunteita, kuten vihaa, raivoa, pelkoa, kauhua, häpeää, pettymystä ja surua. Jätetty myös miettii, miksi tuli jätetyksi ja mihin jättäjä oikein pettyi.

Elämä voi yhtäkkiä tuntua hyvin sekavalta, uni ei tule, ja olo on fyysisesti heikko. Silloin voi olla tarpeen jäädä jopa vähäksi aikaa sairauslomalle.

Usein jätetty kokee myös shokkivaiheen, jolloin hän kieltää tapahtuneen. Silloin hän voi olla ylivireä ja touhuta paljon erilaisia asioita, jotta tilannetta ei tarvitsisi kohdata.

Toinen ääripää on, että jätetty lamaantuu täysin ja on jonkin aikaa kykenemätön suoriutumaan arjesta.

 

2. Miten eroprosessia voi helpottaa?

Eroa voi prosessoida vain kohtaamalla rehellisesti kaikki omat tunteensa. Esimerkiksi itku tai raivo täytyy päästää ulos, jotta tilanteessa pääsee eteenpäin.

Omia tuntojaan voi myös purkaa hyville ystäville tai terapeutille.

Eroprosessia auttaa, jos osaa liittää omia tunteitaan yhteyksiinsä. Voi esimerkiksi eritellä, mitkä tunteet liittyvät katkenneeseen suhteeseen, mitkä tunteet liittyvät aiempiin suhteisiin ja mitkä tunteet liittyvät lapsuudenkokemuksiin.

Myöhemmin kun erosta on kulunut jo vähän aikaa, voi mennä mukaan eroryhmään. Aivan alkuvaiheessa se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä juuri eronneella ei yleensä ole voimia kuunnella toisten tarinoita.

 

3. Auttaako fyysinen välimatka erosta selviytymiseen?

Eron hetkellä voi auttaa, jos ei näe toista jatkuvasti. Varsinkin jos jättäjällä on jo uusi puoliso, jätetyllä voi olla hankalampaa käsitellä eroa, jos hän näkee heidät päivittäin. Silloin välimatka voi tuoda jätetylle pika-apua.

Tärkeintä on kuitenkin, mitä tapahtuu mielen sisällä. Välimatka ei paranna haavoja, jos niitä ei itse mielessään prosessoi.

Jos asioita lähtee pakoon ja jättää ne käsittelemättä, ne nousevat helpommin uudelleen esiin jossakin erosta muistuttavassa tilanteessa tai uudessa suhteessa.

 

4. Minkälaisten asioiden kanssa jättäjä painiskelee?

Jättäjä on parisuhteessa usein hyvin eri vaiheessa kuin jätetty. Hän on saattanut miettiä eroa jo vuosia, ja usein hän on kokenut vihaa, katkeruutta ja yksinäisyyttä jo parisuhteen aikana. Hänelle lopullinen eropäätös voi olla myös helpotus.

Usein jättäjät kokevat kuitenkin paljon syyllisyyttä, sillä he tietävät tuottavansa puolisolleen pettymyksen. He voivat miettiä, onko heillä oikeus ajatella itseään ja omaa onneaan.

Käytännössä jättämispäätökset eivät synny hetkessä. Tavallisesti eroa mietitään vähintään pari vuotta, mutta joskus jopa yli kymmenen vuotta.

 

5. Täytyykö eroon johtaneet syyt aina selvittää?

Puhuminen auttaa molempia osapuolia. Varsinkin jätetty on eron hetkellä valtavassa epätietoisuudessa, miksi toinen ei halua jatkaa suhdetta. Silloin auttaa, jos jättäjä avoimesti ja rehellisesti kertoo, mistä syystä hän haluaa erota.

Usein keskustelu auttaa myös jättäjää hahmottamaan asiat selvemmin, jolloin eron työstäminen helpottuu myös hänellä.

Oli sitten jättäjä tai jätetty, oman ja toisen osuuden näkeminen auttaa eteenpäin. Asioiden selvittäminen auttaa pitämään välit hyvinä myös tulevaisuudessa.

 

6. Miten elämänkokemus auttaa jätetyksi tulemisesta selviytymiseen?

Kun eroaa vanhemmalla iällä, on yleensä jo kokenut erilaisia kriisejä elämässään. Silloin on myös jo kokemusta kriiseistä selviämisestä. Se antaa kenties toivoa, että uudestakin kriisistä pystyy selviytymään.

Yleensä elämänkokemusta omaava ihminen pystyy myös arvioimaan, mistä selviytyy itse ja milloin täytyy hakea ulkopuolista apua.

Toisaalta iäkkäänä yksinäisyys voi pelottaa enemmän kuin nuorena. Varsinkin naisille uuden kumppanin löytäminen voi olla haasteellisempaa, sillä miehet kuolevat nuorempina, ja vanhemmissa ikäluokissa naisia on määrällisesti paljon miehiä enemmän.

Joskus ikääntyneenä koettu ero voi myös nostaa esiin jonkin nuorempana koetun kriisin, joka vaatii työstämistä.

 

7. Miten voi auttaa toisia eroprosessissa?

Toisia voi auttaa kuuntelemalla. Juuri eronneelle ei kannata tarjota ohjeita tai neuvoja, vaan pelkkä läsnäolo riittää. Yleensä hyvä tapa kohdata juuri eronnut ihminen on halata, pitää kädestä tai pyytää vaikka iltalenkille.

Ystävän ei tarvitse kuitenkaan kuunnella rajattomasti, jos toisen kuuntelu alkaa tuntua ahdistavalta ja voimia vievältä. Ystävän on hyvä vetää selvät rajat omalle jaksamiselleen. Jos ei ole voimia kuunnella toista, voi auttaa ohjaamalla eronnut löytämään apua muualta, kuten kriisikeskuksesta, vertaisryhmästä tai terapeutilta.

 

8. Miten kauan pitkästä suhteesta toipuminen yleensä kestää?

Pitkästä suhteesta toipuminen vie keskimäärin yhdestä kolmeen vuotta. Asiat voivat myöhemminkin vielä palata mieleen, mutta ne eivät tule enää yhtä voimakkaina kuin aikaisemmin.

Kaikkein vaikeinta on yleensä ensimmäisen vuoden aikana. Sen aikana eletään kaikki juhlat, kuten joulu, pääsiäinen, syntymäpäivät ja erilaiset vuosipäivät, joita ennen luultavasti vietettiin yhdessä puolison kanssa. Yleensä erityisesti juhlien ja merkkipäivien viettäminen ilman puolisoa tuntuu jätetystä vaikealta. Sekä hyvät että huonot muistot palaavat mieleen, ja toipumisessa saattaa tapahtua notkahdus.

Yleensä seuraava vuosi on jo helpompi, ja sitä seuraava taas vähän helpompi.

 

9. Miten naisen ja miehen toipuminen erosta poikkeaa toisistaan?

Keskimäärin naiset ovat eron jälkeen pitempään yksin kuin miehet. Naisilla on usein laajempi ystäväverkosto, ja he käsittelevät eroa enemmän ystävien kanssa kuin miehet.

Miehet etsivät eron jälkeen usein naisia nopeammin uuden kumppanin, ja he voivat vältellä enemmän tunteista ja erokokemuksesta puhumista.

Kukaan ei ole eron jälkeen täysin jaloillaan. Usein jos uusi kumppani on etsitty kovalla kiireellä, vähän ajan päästä voi huomata, ettei hän ollutkaan sellainen, joksi hänet kuvitteli. Silloin saattaa joutua kokemaan jälleen uuden eron. Yleensä sekä miehet että naiset ovat valmiita uuteen suhteeseen sitten kun he eron jälkeen kokevat elämänsä olevan onnellista ja hyvää yksin asuessa.

 

10. Mitä parisuhde ihmiselle merkitsee?

Parisuhde on yleensä merkittävä tunnesuhde, jossa voi rakastaa ja tulla rakastetuksi omana itsenään. Ihmisen perusolemuksessa on yhteyden tarve. Ihminen kaipaa, että saa olla jollekulle merkityksellinen ja että joku on merkityksellinen itselle.

Parisuhteen ytimeen kuuluu elämän ja kokemusten jakaminen jonkun kanssa. Yleensä parisuhteessa saamme myös tukea elämän karikoihin ja vastoinkäymisiin, mikä antaa turvallisuutta.

Asiantuntija pari-, perhe- ja seksuaaliterapiaa tekevä psykoterapeutti Heidi Alatalja.

X