Näin keho toipuu leikkauksesta tai vakavasta sairaudesta

Leikkaus ja sairaus ovat keholle suuria koettelemuksia. Sopivalla levolla, liikunnalla ja ruokavaliolla rasituksesta toipuu parhaiten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leikkaus saa kehossa aikaan stressireaktion.

Leikkaus ja sairaus ovat keholle suuria koettelemuksia. Sopivalla levolla, liikunnalla ja ruokavaliolla rasituksesta toipuu parhaiten.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

1. Miten tulevaan leikkaukseen kannattaa valmistautua?

Leikkaus saa kehossa aikaan stressireaktion, joka rasittaa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sen takia hyvästä yleiskunnosta kannattaa huolehtia jo hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Kannattaa tarkistuttaa, ettei kehossa ole piileviä tulehduksia, jotka hidastaisivat toipumista. Sen takia esimerkiksi hampaat täytyy hoidattaa ennen leikkausta.

Yleensä ennen leikkausta otetaan verinäytteitä, mukaan lukien hemoglobiiniarvo. Sillä tarkistetaan, ettei potilas kärsi anemiasta. Jos arvo on alhainen, määrätään rautalääkitys. On tärkeää, että veressä on tarpeeksi rautaa, jotta se jaksaa tukea kehon toipumista. Myös tupakointi täytyy lopettaa ennen leikkausta.

 

2. Miten leikkaus rasittaa kehoa?

Nukutuksessa ihminen nukutetaan keinotekoisesti uniaineilla, ja hengitystä tuetaan antamalla puhdasta happea kasvojen eteen asetettavalla maskilla.

Nukutus rasittaa erityisesti hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Leikkauksen jälkeen vie jonkin aikaa ennen kuin elintoiminnot palaavat taas normaaleiksi. Leikkauskohtaan jää myös haava, jonka paraneminen vie yleensä 5–10 vuorokautta.

Fyysisen rasituksen lisäksi on tärkeää huomioida myös henkinen puoli. Leikkaukset pelottavat etukäteen lähes kaikkia. Osalla pelko voi olla niin voimakasta, että se haittaa normaalia arkielämää. Käsittelemätön pelko ja ahdistus haittaavat toipumista.

 

3. Mitkä ovat tärkeimmät asiat leikkauksesta toipumisessa?

Heti leikkauksen jälkeen on tärkeää välttää lisäongelmien syntymistä. Potilaan kannattaa kertoa kivuistaan rehellisesti hoitohenkilökunnalle. Silloin kipua voidaan hoitaa tehokkaasti, jolloin myös paraneminen lähtee parhaiten käyntiin.

On hyvin yleistä, että potilaat eivät kerro kivuistaan, koska he pelkäävät sen pitkittävän kotiuttamista. Tosiasiassa tehokas kivunhoito vähentää kehon kokemaa rasitusta ja samalla nopeuttaa toipumista.

Lisäksi leikkauksen jälkeen täytyy välttää erilaisia nautintoaineita. Tupakointi ja alkoholin käyttö kannattaa rajoittaa minimiin, sillä ne voivat hidastaa toipumista.

 

4. Minkälainen ruokavalio auttaa ennen leikkausta ja sen jälkeen?

Normaali, monipuolinen ruokavalio riittää useimmille. Ravintolisiä ei yleensä tarvita, sillä niiden vaarana on yliannostus. Ravitsemusterapeutti voi kuitenkin antaa yksilöllisiä ohjeita riskiryhmiin kuuluville.

Heti leikkauksen jälkeen on tärkeää juoda riittävästi nestettä, sillä kuivuminen hidastaa toipumista. On myös hyvä syödä runsaasti kuitua. Kipulääkkeet aiheuttavat usein ummetusta, ja neste yhdessä kuitujen kanssa auttaa ulostetta pysymään löysänä.

Haava tarvitsee parantuakseen proteiinia, ja siksi pääaterioilla kannattaa syödä lihaa, kalaa tai palkokasveja. Välipalaksi voi syödä esimerkiksi proteiinia sisältäviä maitotuotteita, kuten jogurttia.

 

5. Minkälainen liikunta auttaa toipumaan leikkauksesta?

Heti leikkauksen jälkeen on tärkeää lähteä mahdollisimman pian liikkeelle. Vuoteessa voi jo heilutella käsiä ja jalkoja sekä pyöritellä niveliä, jotta niiden liikkuvuus pysyy yllä. Sen jälkeen on hyvä lähteä kävelemään sairaalan käytäville ja mahdollisuuksien mukaan ulos.

Pystyasento nopeuttaa toipumista ja parantaa mielialaa.

Kun haava on jo alkanut parantua, kannattaa tehdä rauhallisia lihaskuntoliikkeitä pienillä painoilla. Myöhemmin kannattaa ruveta treenaamaan erityisesti leikkauksessa rasittuneita lihaksia. Harjoitusohjeita saa yleensä sairaalan fysioterapeuteilta.

 

6. Mitkä ovat tärkeimmät asiat vakavasta sairaudesta toipuessa?

On tärkeää, ettei jää sairauden kanssa yksin. Vaikeissa paikoissa ihminen tarvitsee toisen ihmisen tukea. Sitä voi tarjota perheenjäsen, sukulainen, ystävä tai ammattiauttaja.

Jos lähellä ei ole ketään jolle puhua, voi apua saada myös sairaalapastorilta tai auttavasta puhelimesta. Sairaalapastorin kanssa voi puhua kaikista mieltä painavista asioista, aiheiden ei tarvitse olla mitenkään uskonnollisia. Puhumisen lisäksi omia tuntoja voi selkiyttää esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaa.

 

7. Minkälainen ruokavalio auttaa vakavasta sairaudesta toipumisessa?

Tärkeintä on pitää ruokavalio mahdollisimman monipuolisena ja ateriarytmi tasaisena. Sopiva rytmi on syödä 3–4 tunnin välein jotakin, jotta ruuansulatusjärjestelmä pysyy toiminnassa. Esimerkiksi kotimaiset marjat ovat hyvää toipumisruokaa, sillä ne sisältävät paljon erilaisia ravintoaineita.

Monien vakavien sairauksien oireisiin kuuluu kuitenkin ruokahaluttomuus. Jos ei tee mieli syödä yhtään mitään, on tärkeämpää syödä edes jotakin kuin paastota kokonaan. On parempi syödä edes rasvaisia tai sokerisia herkkuja kuin jättää kokonaan syömättä.

 

8. Minkälainen liikunta auttaa sairaudesta toipuessa?

Liikunnan täytyy olla suhteutettu omaan kuntoon ja jaksamiseen. Jos joutuu olemaan makuuasennossa, voi heilutella käsiä ja jalkoja ja tehdä liikkeitä, joita sillä hetkellä pystyy tekemään.

Jos pystyy olemaan pystyasennossa, kävely ja portaiden nousu ovat hyviä lajeja. Lisäksi joogan kaltaiset kehonhuoltolajit ovat hyviä, koska niissä voi liikkua täysin omaan tahtiin. Luonnossa liikkuminen saattaa myös piristää mieltä.

 

9. Miten kannattaa suojautua tarttuvilta infektiotaudeilta leikkauksen tai sairauden jälkeen?

Leikkauksen jälkeen on tärkeää huolehtia hyvästä omasta ja vierailijoiden käsihygieniasta. Useimmat taudinaiheuttajat tarttuvat käsien kautta.

Kannattaa myös välttää mahdollisten katetrien tai haavan koskettelua. Ihon rikkinäisistä kohdista virukset ja bakteerit pääsevät helposti elimistöön.

Sekä leikkauksen jälkeen että sairaana ollessa on hyvä käyttää vain itselle tarkoitettuja hygieniatuotteita sekä huolehtia siitä, että vaatteet, lakanat ja pyyheliinat ovat puhtaat. Sairaalassa ollessa kannattaa huolehtia, että vierailijat ovat terveitä, jotta he eivät vahingossa tartuta potilasta. Myöskään potilaan sängylle ei kannata istua, jotta ulkoa tuodut taudinaiheuttajat eivät sitä kautta pääse tartuttamaan potilasta.

 

10. Miten toipua henkisesti, jos leikkaus tai sairaus on vaikuttanut itsetuntoon?

Joistakin leikkauksista jää ulkoisia jälkiä, ja silloin ne voivat olla psyykkisesti rasittavia. Esimerkiksi kehon näkyville alueille jäävät arvet tai rinnanpoisto muuttavat väistämättä kehonkuvaa.

Yleensä asiasta puhuminen läheisten kanssa auttaa. Jos kuitenkin tuntuu, ettei enää halua olla ihmisten ilmoilla ollenkaan, kannattaa mennä puhumaan ammattiauttajan kanssa. Usein asia on omassa mielessä suurempi kuin minkälaiseksi muut kokevat sen. Netistä kannattaa myös etsiä potilasjärjestöjä. Niillä on usein vertaistukitoimintaa, jossa omia kokemuksia voi käydä läpi saman kokeneiden ihmisten kanssa.

Asiantuntijana kliinisen hoitotieteen professori Sanna Salanterä, Turun yliopisto.

Lue myös:

 Tiedä tämä, jos menet leikkaukseen mätäkuussa

 

X