Riita alkaa usein lomalla - onko suhteessa silloin jotakin vikaa?

Moni pariskunta aloittaa kauan odotetun lomansa riitelemällä. Syyt ristiriitoihin ovat inhimillisiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riita leimahtaa helposti, kun kumpikaan ei ole henkisesti läsnä, mutta molemmat odottavat, että toinen on.

Moni pariskunta aloittaa kauan odotetun lomansa riitelemällä. Syyt ristiriitoihin ovat inhimillisiä.
Teksti: Marjaana Roponen

1. Miksi pariskunnat aloittavat lomansa riitelemällä?

Loma on poikkeus arkeen, jota on totuttu elämään koko vuosi. Vaikka se on positiivinen poikkeus, siihen ei ole aina helppo asettua. Vuoden mittaan totutaan toimimaan pitkälti oman kellon mukaan ja yhteiseen kelloon siirtyminen vie aikansa.

Lomalla siirrytään uudelle loma-aikavyöhykkeelle, eikä arjen kiireestä ole aina helppo luopua. Ei osata lomailla! Vaikka kaikki osapuolet haluaisivat olla lomalla yhdessä, eivät arjen tottumukset (erillään olo) muutu yhdessä yössä lomatottumuksiksi (yhdessä oloksi).

Loman puolelle taittuvia töitäkin voi olla vielä tehtävänä, mikä aiheuttaa kumppanissa turhautumista.

 

2. Onko lomariitely yleisintä lapsiperheissä?

Loman alun erimielisyydet ovat tavallisia monilla pariskunnilla, yhtä lailla lapsettomilla kuin perheellisillä.

Vain vastarakastuneet suojelevat toisiaan riidalta, koska rakastumiseen kuuluu toisen palvominen. Rakastuneiden omat myrskyiset hetket, lover’s quarrells eli rakastavaisten riidat, ovat eri asia, ne syttyvät nopeasti ja sammutetaan erityisellä huolellisuudella.

 

3. Mistä loman alun riita yleensä lähtee liikkeelle?

Riita leimahtaa helposti, kun kumpikaan ei ole henkisesti läsnä, mutta molemmat odottavat, että toinen on. Kumpikaan ei ole varautunut antamaan aivan kaikkea energiaansa perheelle, mutta kumpikin odottaa, että toinen on.

Jotta tästä selviäisi riitelemättä, kannattaisi kertoa, miltä tuntuu jäädä ilman kumppanin seuraa tai läsnäoloa. On tärkeää ilmaista tarpeensa saadakseen kumppanista kylliksi seuraa ja tukea, ja sen jälkeen molemmille voisi koittaa oma hetki omaan olemiseen.

 

4. Mikä on tyypillisin riidan aiheuttaja?

Suurin riidan aiheuttaja on puhumattomuus. Esimerkiksi lapsiperheissä vanhempien roolit ovat tasaantuneet, ja kun ei ole selkeitä työnjakoja vaikkapa lastenhoidosta, ristiriitoja syntyy herkästi.

Molemmat vanhemmat odottavat helposti toiselta enemmän osallistumista ja samaan aikaan itselleen enemmän lepoa.

Näissä tilanteissa suosittelen vyyhden aukaisemista etukäteen: miten kummankin lepo ja touhut rytmitettäisiin?

 

5. Onko riitely merkki huonosta suhteesta?

Loman alun riitely ei välttämättä kerro suhteen huonosta tilasta. Sen sijaan se kertoo siitä, ettei riitelijällä ole intressiä asioiden rauhalliseen, loukkaamattomaan käsittelyyn. Lomariidoissa on kyse kommunikaatiotaitojen ja itsehillinnän puutteesta.

Jos kumppanin lomailutavat alkavat hermostuttaa, kannattaa riitelyn sijaan avata suunsa ja kertoa, mitä kaipaa toiselta ja miksi.

Jos riitely vain jatkuu, kannattaa miettiä, riiteletkö (tai riiteleekö kumppanisi) vain tavan vuoksi. Riita ei ratkaise mitään, mutta joillekin se on piintynyt tapa purkaa omaa pahaa oloaan.

Tasainen, kuluttava, arkiseksi muuttunut riitely on vahingollista sekä kumppanille että lapsille. Joku riitelee, koska lapsuudenperheessäkin riideltiin, mutta kannattaa miettiä, haluaako jatkaa sitä. Jos koko loma menee riidellessä, on syytä hakea ammattiapua.

 

6. Miten lomariitely vaikuttaa lapsiin?

Lapset odottavat lomaa yhtä suurin odotuksin kuin vanhemmat. Jos vanhemmat riitelevät, lapsi kuvittelee helposti kaiken olevan hänen syytänsä.

Joskus kaikilla kiehuu yli, mutta jatkuva riitely, jossa on kyse epäonnistuneesta kommunikoinnista, on lapselle vahingollista.

 

7. Miten ennakoida lomaa, jotta välttäisi riidat?

Hyvissä ajoin ennen lomaa on hyvä pitää lomapalaveri. Jokainen saa kertoa avoimesti omista toiveistaan ja sitten mietitään yhdessä, miten lomasta saadaan kaikille mieluinen. Kukaan ei voi saada kaikkea, mutta jokaisen on saatava jotakin.

Jos lomaan ei ole varattu rahaa, ei kannata matkustaa. Onnistunut loma ei synny rahalla ja matkustelulla, vaan levolla ja hyvällä yhdessäololla. Monet viettävät todella leppoisia lomia kotoa käsin, tekemällä pieniä retkiä.

Lomaa ei myöskään tarvitse viettää tiiviisti vain oman perheen kesken, vaan vieraita voi kutsua. Joskus on mukavampaa lomailla siten, että lapsilla on kavereita ja aikuisilla apua ja seuraa.

Jos on kyse pidemmästä lomasta, kannattaa loman alkuun varata ainakin päivä huilaamiselle. Jos ollaan lähdössä matkalle, voi olla mukava laittaa rauhassa koti kuntoon ennen reissua, jotta sinne on kiva palata. Stressinpoisto on myös riidanpoistoa.

 

8. Minkälaisia konkreettisia ratkaisuja suosittelet?

Kahden aikuisen lomaan voi kuulua kaksi makua ja siis kaksi suunnitelmaa. Yhteisessä lomakohteessa molemmat voivat aivan hyvin viettää päivällä aikaa yksin ja omien kiinnostusten kohteiden mukaan. Illalla voi tavata hotellissa ja jakaa kokemuksia.

Lapsiperheissä suosittelen kokeilemaan seuraavaa: aamupäivä mennään lasten ehdoilla ja iltapäivä aikuisten, illalla laitetaan yhdessä ruokaa, syödään, peuhataan ja mennään aikaisin nukkumaan.

 

9. Onko perheellisen soveliasta lomailla yksin?

Kukaan ulkopuolinen ei määritä, miten perheen on vietettävä lomansa, vaan perheen lomanviettotavat ovat perheen sisäinen asia myös lapsiperheissä. Parisuhde ja perhe ovat kuitenkin yhteisöjä, joissa yksilöllä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia toimia yhteisen hyvän eteen.

Sooloilu ilman yhteistä sopimusta ei onnistu missään yhteisössä, joten pariskunnan on puhuttava etukäteen lomanvietosta aidosti ja rehellisesti kahden kesken.

Jos parisuhde aiheuttaa kovasti riitaa, on epätodennäköistä että yhdessä vietetty aika rentouttaa kumpaakaan. Koska terveys vaatii riidattomuutta, eikä lomalta ole varaa palata töihin kireänä ja väsyneenä, on toisinaan vain järkevää sovitella lomalle paljon omaa aikaa.

Lapset tietysti toivovat yhteistä aikaa äidin ja isän kanssa, mutta aikaa voi viettää myös kummankin vanhemman kanssa erikseen. Monissa lapsiperheissä yhteiset lomat ovat joka tapauksessa työsyistä vain haave.

 

10. Mikä lomalla kannattaa unohtaa?

Toisen muuttaminen. Perheenjäsenillä voi olla erilaisia tapoja rentoutua ja nämä tavat pitäisi hyväksyä.

Kumppania ei kannata yrittää muuttaa – etenkään lomalla!

Asiantuntijana johtaja Heli Vaaranen, Väestöliiton parisuhdekeskus.

X