Tiesitkö, että nämä lääkkeet hidastavat haavan parantumista

Haavaa kannattaa hoitaa heti tuoreeltaan eikä viivytellä lääkäriin menoa. Kuuden kahdeksan tunnin jälkeen haavan pinnat eivät enää tartu toisiinsa, ja ne pitää tuoreuttaa leikkaamalla uudet pinnat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Haava kannattaa hoitaa huolellisesti.

Haavaa kannattaa hoitaa heti tuoreeltaan eikä viivytellä lääkäriin menoa. Kuuden kahdeksan tunnin jälkeen haavan pinnat eivät enää tartu toisiinsa, ja ne pitää tuoreuttaa leikkaamalla uudet pinnat.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

1. Miten ensiapu vaikuttaa haavan paranemiseen?

Likaisessa haavassa hyvä ensiapu voi jopa olla paranemisen kannalta tärkeämpää kuin myöhemmin tulehtuneeseen haavaan annettu antibioottihoito. Haava puhdistetaan juomakelpoisella, juoksevalla vedellä ja miedolla saippualla, jonka jälkeen se kuivataan puhtaalla taitoksella tai käsipaperilla ja suojataan taitoksella.

Jos puhdasta vettä tai sidostarpeita ei ole saatavilla, vuotokohta peitetään vaatekappaleella ja hakeudutaan paikkaan, jossa haava voidaan puhdistaa asianmukaisesti.

Mikäli haava on suuri ja vuotaa, ensimmäisenä tyrehdytetään verenvuoto sidoksella tai vaatekappaleella ja sen päälle laitetulla kädellä. Haavaa painetaan, kunnes vuoto lakkaa tai paikalle saadaan ammattiapua. Jos vuoto on raajassa, raaja nostetaan ylös.

 

2. Suihkutellaanko haavaa jatkossakin?

Jos haava on puhdas eikä siinä ole tulehdusta, haava pidetään kuivana. Se saa parantua rauhassa sidoksen alla, kehon lämmössä. Ilmakylvyt eivät ole nykyaikaista haavanhoitoa.

Mutta jos haava vuotaa, sidos vaihdetaan uuteen ja tässä yhteydessä haava suihkutetaan taas puhtaaksi ja kuivataan taputellen.

Yleensä haava paranee viikossa parissa.

 

3. Miten tunnistan tulehtuneen haavan?

Punoitus, kuumotus, turvotus ja kipu ovat tulehduksen merkkejä, ja tällöin tarvitaan lääkäriä. Pelkkä haavan punoitus ei vielä viittaa tulehdukseen, jos iho ympärillä on vaalea ja tasainen eikä turvoksissa. Kaikki erite ei ole tulehdusta: tulehduserite on paksua ja haisee pahalta. Kellertävä, ohut tihku on normaalia kudosnestettä.

Pienen haavan alkavan tulehduksen voi hoitaa apteekista saatavalla antibakteerisella voiteella, isommissa tarvitaan tehokasta paikallishoitoa ja/tai antibiootteja.

 

4. Mikä tekee pistohaavasta ja palovammasta vaaralliset?

Pistohaava on hankala, koska se näkyy usein ulospäin vain pienenä reikänä ihossa, mutta sisällä tuho voi olla suuri. Pistohaavan vaarallisuus riippuu kohdasta, johon se tulee. Vatsan alueella se voi läpäistä suolen, mikä tulehduttaa koko vatsan alueen ja aiheuttaa hengenvaaran.

Naulan aiheuttama haava on pistohaava sekin. Hyvällä tuurilla naula voi tulla jalasta läpi ilman isompia vaurioita. Mutta jos se sattuu läpäisemään jalan toiminnan kannalta tärkeitä rakenteita, vahinko on suuri.

Palovamma voi näyttää viattomalta, mutta syvällä voi olla kunnon kudostuho. Jos palovamma on pienehkö, siinä on tunto tallella eikä siihen nouse rakkuloita, kyseessä on todennäköisesti pinnallinen palovamma, jota voi seurata itsekin.

Palovamman tärkein ensiapu on pitää se kylmässä vedessä 10–20 minuutin ajan. Jos palovammaan nousee rakkuloita muutaman tunnin sisään, on kyseessä lähes aina syvempi palovamma. Sitä on ehdottomasti näytettävä lääkärille.

 

5. Vaatiiko puremahaava aina lääkärin?

Jos iho nirhautuu hivenen, lääkäriä ei tarvita. Huolellinen pesu ja desinfiointiaine riittävät.

Kissan puremat kannattaa näyttää lääkärille, koska ne tulehtuvat helposti bakteerien vuoksi. Myös käden alueen likaiset haavat kannattaa herkästi näyttää lääkärille, koska niiden tulehdukset voivat olla vaikeita hoitaa. Pureman jälkeen kannattaa soittaa terveyspalvelujen palvelunumeroon ja kysyä, tarvitaanko lääkäriä.

Jos ulkomailla sattuu saamaan eläimen pureman, pitää aina mennä lääkärin vastaanotolle ja pyytää antibioottikuuria. Ulkomailla saatuun puremaan voi liittyä vesikauhun vaara. Sitä vastaan on olemassa rokote, mutta jotta se auttaisi, kolmen pistoksen sarja on aloitettava vuorokauden kuluessa puremasta.

 

6. Milloin haava pitää ommella?

Ellei haava pysy nätisti kiinni, se pitää ommella tai liimata kudosliimalla. Liimaa käytetään alle sentin mittaisiin haavoihin. Syvät ja nivelen päälle tulleet haavat ommellaan; jälkimmäiset siksi, että ne altistuvat jatkuvalle venytykselle, eikä niillä siten oikein ole mahdollisuuksiakaan umpeutua.

Pienet, päähän tulleet haavat näyttävät monesti vakavammilta kuin ovat. Päässä on paljon verisuonia, ja kun ne vuotavat reippaasti, tilanteessa on dramatiikkaa. Usein tilanne hoituu, kun haavaa malttaa painaa hetken.

Jos epäilee, että haavaa on paikattava vastaanotolla, sitä kannattaa lähteä näyttämään heti eikä seuraavana päivänä, tai ainakin kuuden–kahdeksan tunnin sisällä tapahtuneesta. Tuon ajan jälkeen haavapinnat eivät enää tartu toisiinsa kiinni, ja haava pitää tuoreuttaa leikkaamalla siihen uuden pinnat.

 

7. Liittyykö kaikkiin haavoihin jäykkäkouristuksen riski?

Jäykkäkouristusta aiheuttava tetanus-bakteeri elää maaperässä, ja vaara saada se liittyy likaisiin ja puremahaavoihin. Suojaava rokote on voimassa kymmenen vuotta, mutta esimerkiksi puremahaavoissa rokote uusitaan, jos rokotuksesta on kulunut vähintään viisi vuotta. Rokotteesta ei ole haittaa, vaikka sen ottaisi tätä useammin. Jäykkäkouristus on tappava tauti.

 

8. Mitä kotona pitäisi olla haavojen varalta?

Sideharsotaitokset, laastari niiden kiinnittämiseen ja desinfiointiaine riittävät. Pienet nirhamat voi hoitaa tavallisella, haavatyynyn sisältävällä laastarilla. Desinfiointiainetta on hyvä pitää varalla olosuhteissa, joissa puhtaan veden saatavuus ei ole taattu. Palovamman varalle voi hankkia rasvataitoksen.

Markkinoilla on erikoistuotteita, kuten hopeaa sisältäviä sidoksia. Hopea tuhoaa mikrobeja, ja sitä sisältävät sidokset on tarkoitettu lähinnä tulehtuneille haavoille tai tilanteeseen, jossa tulehdusvaara on suuri, kuten palovammoissa.

 

9. Paraneeko haava hunajalla tai pihkalla nopeammin?

Hunaja ja pihka ovat antibakteerisia aineita, joita käytetään erityisesti hankaliin haavoihin. Pihkasalvalla on saatu aikaan hyviä tuloksia paine- eli makuuhaavoissa. Hunajaa löytyy kroonisten haavojen, kuten säärihaavan, hoitoon tarkoitetuista tuotteista. Nämä kaikki ovat tilanteita, joissa tarvitaan lääkäriä.

Pihkasalvaa ja hunajavoidetta voi kokeilla pienempiinkin haavoihin. Ne eivät välttämättä jouduta paranemista, mutta ne voivat ehkäistä tulehdusta.

 

10. Miksi haava ei parane?

Tupakointi ja perussairaudet, kuten diabetes, hidastavat haavojen paranemista ja lisäävät tulehdusriskiä. Myös kilpirauhasen, keuhkojen, munuaisten ja maksan sairaudet voivat vaikuttaa haavan paranemiseen. Perussairaan tulisi näyttää muita herkemmin haavoja lääkärille.

Tulehduskipulääkkeet, kortisoni ja verenohennuslääkkeet hidastavat haavan paranemista. Jos haava tuntuu kipuna, kipua voi hoitaa parin päivän ajan tulehduskipulääkkeellä, muttei pidempään.

Asiantuntijana Henri Ärölä, yleislääketieteen erikoislääkäri, Mehiläinen.

Lue myös:

Sirpan tulehtunut haava oli pitkä piina

10 kysymystä: Miten pienet kesähaavat hoidetaan?

X