Kärisitkö stressistä? Hiljaisuus on lepoa aivoille

Hiljaisuus tekee ihmiselle monin tavoin hyvää. Hiljaisuutta tutkinut filosofian tohtori Outi Ampuja kertoo miksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiljaisuus ei tarkoita äänten puuttumista vaan sitä, että voi kuulla ääniä, joita ei muutoin huomaa.

Hiljaisuus tekee ihmiselle monin tavoin hyvää. Hiljaisuutta tutkinut filosofian tohtori Outi Ampuja kertoo miksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Tuntuuko sinusta, että stressi jäytää entistä pahemmin? Et pysty keskittymään, ja ajatuksesi harhailevat villisti. Tai olet työssäsi jumiutunut niin, ettet pysty ratkaisemaan ongelmia. Tähän voi auttaa yksi yksinkertainen keino: vetäydy hetkeksi hiljaisuuteen. Filosofian tohtori Outi Ampuja on tutkinut hiljaisuutta ja kertoo, miksi hiljaisuus tekee meille hyvää. Häneltä on äskettäin ilmestynyt kirja nimeltä Hyvä hiljaisuus (Atena Kustannus).

1 Vähentää stressiä

Oleskelu esimerkiksi metsässä, jossa on pääosin luonnonrauhallinen ääniympäristö, laskee sykettä, verenpainetta ja vähentää stressiä sekä voi auttaa myönteisten ajatusten syntymistä. Säännölliset käynnit hiljaisessa paikassa saattavat vähentää myös häiriötä, jonka melu aiheuttaa mielessä.

2 Auttaa luovuuteen

Hiljaisuudessa on hyvä mahdollisuus kääntyä sisäänpäin ja ajatella syvällisesti ja luovasti. Kun aivomme eivät kuormitu aistiärsykkeihin reagoimisesta tai jatkuvasta varuillaanolosta, tilaa vapautuu muuhun. Hiljaisuus voi olla keino saada aivot  joutokäynnin tilaan, joka taas mahdollistaa luovuuden. .

3 Lepoa aivoille

Meillä on luolaihmisen aivot, jotka ovat kehittyneet nykyistä ympäristöä paljon rauhallisemmassa ja vähemmän aistiärsykkeitä sisältävässä ympäristössä. Elinympäristömme meluisuus kuormittaa meitä ja aiheuttaa monenlaisia haittoja terveydelle ja viihtyvyydelle. Samoin meitä voi kuormittaa työ, opiskelu ja vapaa-ajan viettotapamme. Yhä useampi tekee nykyään henkistä työtä. Aivot saattavat rasittua kiireellisessä työssä, täyteen ahdetulla vapaa-ajalla tai molemmissa. Ruumiillista työtä tekevä huomaa, kun jalkoja särkee ja selkä väsyy, mutta mistä huomaa aivojen väsymisen? Tutkimusten mukaan aivojen haitallinen kuormittuminen henkisessä työssä lisää henkistä ja fyysistä uupumista, heikentää muistia ja keskittymistä ja voi lisätä mielenterveysongelmia. Lisäksi luova ongelmanratkaisukyky heikkenee ja virhe- ja tapaturmariskit kasvavat.

Aivoja voi toki lepuuttaa nukkumalla riittävästi, tauottamalla töitä, lähtemällä metsäkävelylle tai aloittamalla uuden harrastuksen, mutta hiljaisuuskin on oiva keino antaa aivojen levätä. Hiljaisuudessa on tilaa palautua työstä, opiskelusta ja muista kiireisen maailmamme vaatimuksista, jotta jaksamme taas seuraavana päivänä.

4 Viihdy itsesi kanssa

Hiljaisuus antaa meille mahdollisuuden viihtyä itsemme kanssa. Ehkä voi jopa ajatella, että hiljaisuus on viihdyttämisen vastakohta, koska siinä ei tapahdu juuri mitään.

5 Auttaa pohtimaan ympäristön ääniä

Hiljaisuus ei tarkoita äänten puuttumista vaan sitä, että voi kuulla pieniä ääniä, joita ei muutoin ehkä kuule tai ei huomaa kuunnella, kuten puiden lehtien kahinan tai kimalaisen pörinän. Samalla voi havahtua huomaamaan, kuinka hälyisessä tai meluisassa ääniympäristössä elämmekään etenkin kaupungeissa. Hiljaisen paikan tai hetken löytyminen arkielämässä ei ole aina ihan itsestäänselvää.

6 Vie muistoihin

Koska hiljaisuus ei tarkoita äänten puuttumista vaan pienten äänten erottumista, silloin vaikka järveltä kantautuva soutuveneen airojen kolina tai kodin hiljaisuutta tahdittava seinäkellon tikitys voivat viedä ajatuksemme lapsuuden kesiin, kotiin tai mummolaan. Äänet herättävät meissä herkästi muistoja.On havaittu, että hiljaisuudessa ja erityisesti luonnossa oleilu vähentää stressiä, laskee verenpainetta, alentaa sykettä ja parantaa mielialaa.

Lue myös:

Hiljaisuus yhdistää 

Nyt tutkittu: meditaatio laskee verenpainetta

X