Maanantai on päivistä pahin

Rennon viikonlopun jälkeen herätyskello palauttaa arkeen. Miksi taas väsyttää, hermostuttaa ja ärsyttää? Tiimipäällikkö Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta kertoo, miten töihin palaamista voi helpottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rennon viikonlopun jälkeen herätyskello palauttaa arkeen. Miksi taas väsyttää, hermostuttaa ja ärsyttää? Tiimipäällikkö Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta kertoo, miten töihin palaamista voi helpottaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jenni Valta

Työviikon aloittaminen ahdistaa vain ihmisiä, jotka eivät pidä työstään.

Tarua. Muutos vaatii ihmiseltä aina sopeutumista, mikä kuluttaa ylimääräistä energiaa. Elämänrytmi vapaa-ajalla on usein erilainen, ja töissä voi olla uusia tai vaativia tehtäviä. Siksi tulevien töiden ennakointi saattaa ahdistaa jokaista, vaikka tehtävät olisivat mukavia.

Ahdistusta voi lievittää huolehtimalla omista voimavaroistaan ja pitämällä osaamisensa ajan tasalla. Riittävä lepo ja mieluisa vastapaino työlle edistävät palautumista.

Töihin palaamiseen kannattaa valmistautua.

Totta. Hyvä töihinpaluu pohjustetaan jo pois lähties­sä. Ennen viikonlopun tai loman aloittamista kannattaa käyttää hetki menneen arviointiin ja tulevan suunnitteluun. Tämä auttaa sekä vapaalle siirtymistä että sieltä palaamista. On hyvä arvioida, mitä sai tehdyksi ja kirjata ylös, mistä aloittaa, kun palaa. Jos työasiat tulevat mieleen vapaa-ajalla, askarruttava asia kannattaa kirjata ylös myöhempää käsittelyä varten ja siirtyä sitten päättäväisesti lomailemaan.

Töihin pääsee parhaiten kiinni, kun upottaa itsensä työtehtäviin.

Tarua. Loman hyvinvointivaikutukset kestävät yllättävän lyhyen aikaa. Niiden vaikutusta voi kuitenkin pidentää siten, ettei kuormita itseään ylenpalttisesti heti palattuaan. Poissaolon jälkeinen kalenteri kannattaa jättää väljäksi, jotta voi rauhassa siirtyä vapaalta työrytmiin. Ensimmäisenä työpäivänä voi lukea sähköpostit, tarkentaa tulevan kauden suunnitelmia ja aloittaa sitten tehtävästä, johon voi itse määrätä tahdin.

Seura 30/2013

X