Näin voit taltuttaa kauhean hammaslääkäripelon

Iida Varjola tietää, miltä pakokauhu tuntuu. Enää se ei iske hammaslääkärin tuolissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hammaslääkärin vastaanotto ei enää aiheuta Iida Varjolalle pakokauhua, vaan korkeintaan perhosia vatsassa.

Iida Varjola tietää, miltä pakokauhu tuntuu. Enää se ei iske hammaslääkärin tuolissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Iida Varjola, 33, meni aiemmin hammaslääkäriin vain hätätilanteessa, sillä pelko esti säännölliset hammastarkastukset. Nyt säännölliset tarkastukset päinvastoin pitävät pelon kurissa.

Tähän havahduin

Kun äitini oli alakoululainen, kouluhammaslääkäri oli ollut juovuksissa ja porannut häntä väärään hampaaseen. Se aiheutti äidille hammaslääkäripelon, jonka hän tietämättään siirsi minuun. Lapsena olisin mieluummin vaikka lionnut tunteja kylmässä vesisateessa kuin mennyt hammaslääkärille. Mutta niin kauan kuin kouluhammashoito huolehti hampaistani, osallistuin hammastarkastuksiin – vaikka ne pyörryttivät, ahdistivat ja kuristivat kurkkua.

Sen jälkeen kun kouluhammashoito päättyi, kävin hammaslääkärillä vain hätätilanteessa – vaikka jouluna, kuten vuonna 2010. Söin kovaa lakritsia, ja juurihoidettu hampaani lohkesi. Minun oli pakko lähteä päivystykseen, jossa hampaaseen laitettiin väliaikainen paikka. Hammaslääkärin ohjeen mukaan hakeuduin pyhien jälkeen toiselle hammaslääkärille pysyvämmän paikan vuoksi. Mutta sen jälkeen unohdin purukalustoni taas vuosiksi. Lamauttavaa pelkoani en unohtanut.

Vastaanotolla

Viime kesänä pieni tyttäreni istui sylissäni, ponkaisi siitä vauhdikkaasti ylöspäin ja löi päänsä leukaani. Tyttö selvisi säikähdyksellä, minulta murtui hammas. Se korvattiin keinotekoisella hampaalla, keraamisella kruunulla. Hain netistä yksityisvastaanotolta hammaslääkärin, joka oli erikoistunut pelkopotilaisiin. Vastaavaan turvauduin pian uudelleen, kun hampaastani lohkesi paikka.

Kummallakin kerralla kerroin hammaslääkärille, että pelkään häntä kuollakseni. En pelännyt kipua, sillä ammattilaisella on keinonsa sitä vastaan. Tiesin, että hammaslääkäri näkee suustani, ettei sitä ole hoidettu vuosiin – ja se pelotti. Se pelotti niin, että suurin haaveeni oli voittaa lotossa ja päästä nukutushammashoitoon. Pelkoni oli järjetön, sillä hammaslääkäri on paikalla hoitaakseen hampaita eikä tuomitakseen ketään. Mutta eipä peloissa yleensäkään ole järkeä mukana.

Hammaslääkäripelko – Näin minua hoidettiin

Haluan kuulla ja tietää, mitä minulle hammashoidossa tehdään. Minulle tulee turvallinen olo, kun hammaslääkäri kertoo, mitä hän tekee parhaillaan ja mitä hän aikoo tehdä. Juuri näin pelkopotilaisiin erikoistuneet hammaslääkärit tekivät. Sovimme yhdessä hoidon aikaisesta viestittelystä: jos halusin, että hoito keskeytetään, nostaisin käteni ylös. Jo se helpotti oloani, että voin tällä tavalla itse vaikuttaa hoidon kulkuun.

Ymmärsin, että jos haluan, että hammaslääkäripelko loppuu, minun on päästävä häpeästä. Ainoa keino päästä hoitamattoman suuni aiheuttamasta häpeästä on käydä säännöllisesti tarkastuttamassa hampaani. Viime kesänä tein sen ensimmäisen kerran kahdeksaan vuoteen.

Tässä ja nyt

Kesällä tarkastuksessa löytyneet reiät paikattiin pari kuukautta sitten. Hammaslääkäri kysyi monta kertaa kesken hoidon, sattuuko tai tarvitsenko taukoa. Ei sattunut enkä tarvinnut. Tilanne on hallinnassani, kun saan hammaslääkärikseni pelkureihin erikoistuneen ammattilaisen. Jos nyt voittaisin lotossa, rahat menisivät muuhun kuin nukutushammashoitoon.

Voin itse hallita pelkoani käymällä säännöllisesti hammaslääkärin kutsusta tarkastuksessa. Kun käyntien väli ei pääse venymään, pelko ei ehdi kasvaa ylitsepääsemättömän suureksi. Pienet perhoset vatsassa taitavat vain kuulua asiaan.

Miksi hammaslääkärissä pelottaa?

 Anna: 16 ratkaisua – Selätä hammaslääkäripelko

Pelkoa voidaan hoitaa

  • YLI kolmannes suomalaisista pelkää hammashoitoa, ja lähes kaksi kolmesta kokee sen jossain määrin pelottavana. Joka kymmenes jättää käynnit pelon vuoksi väliin.
  • ”PELOSTA kannattaa mainita ajanvaraustilanteessa. Ensimmäinen käynti voidaan käyttää tulevan hoitotilanteen suunnitteluun”, Oral Hammaslääkäreiden vastaava lääketieteellinen johtaja, erikoishammaslääkäri Eva Sirén kertoo.
  • PARAS tapa hoitaa pelkoa on luottamuksellinen ja pitkäaikainen suhde hammaslääkäriin. Apua voi saada myös esimerkiksi rauhoittavasta lääkityksestä, kevytnukutuksesta ja hypnoosista.
X