Onko sokeri surmaksi?

Makea vaarantaa tunnetusti hampaat – mutta myös paljon muuta. Irti makean­himosta -kirjan kirjoittanut ravitsemus­terapeutti Pirjo Saarnia tuntee sokerin haitat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Makea vaarantaa tunnetusti hampaat – mutta myös paljon muuta. Irti makean­himosta -kirjan kirjoittanut ravitsemus­terapeutti Pirjo Saarnia tuntee sokerin haitat.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Sokeri on hengenvaarallista.

Tarua. Sokeri ei sisällä mitään ravintoaineita ja on siksi hyödytön aine. Se ei vaaranna henkeä sellaisenaan, mutta sen nauttiminen voi aiheuttaa vaaranpaikkoja: Nopea, kuiduton hiilihydraatti, kuten sokeri, saa aikaan voimakkaita verensokerin vaihteluita, joille osa ihmisistä on tavallista herkempiä. Poikkeuksellisen matala verensokeri voi herpaannuttaa keskittymisen ja olla autoillessa haitaksi.

Sokeri karamellin tai juoman muodossa heilauttaa verensokeria ylös alas voimakkaammin kuin ruoassa saatuna, vaikka marjapiirakkana.

Sokeri lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Totta. Sokerin hyvä saatavuus lisää kakkostyypin diabetesta, ja siksi sairaus on länsimaissa yleinen. Sokeripitoiset juomat lisäävät selkeästi tätä sairautta, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa, mutteivät kuiduttomina tee kylläisiksi. Tällöin niitä tulee juotua paljon ja paino nousee. Ylipaino ja kakkostyypin diabetes kulkevat käsi kädessä.

Keinotekoiset makeutus­aineet haittaavat terveyttä.

Tarua. Euroopan ruokaturvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan keinotekoiset makeutusaineet ovat turvallisia kohtuudella käytettynä. Limsa keinotekoisesti makeutettunakaan ei ole järkevä valinta päivittäiseksi janojuomaksi.

Painon ja hampaiden kannalta keinotekoiset makeuttajat ovat sokeria parempia. Osa ihmisistä saa niistä päänsärkyä ja osa karttaa niitä keinotekoisuuden vuoksi. Tällöin voi kokeilla vaikkapa stevia-kasvin lehdistä valmistettua, kaloritonta makeuttajaa.

Seura 19/2013

X