Eläkkeelle pääsy aiheutti parisuhdekriisin

Eläkkeellä koittanut runsas vapaa-aika on ajamassa Anitaa ja Perttiä kauaksi toisistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eläkkeellä koittanut runsas vapaa-aika on ajamassa Anitaa ja Perttiä kauaksi toisistaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Tiimi. Niin Anitalla ja Pertillä on ollut tapana kutsua avioliittoaan, joka on kestänyt jo 32 vuoden ajan. Yhdessä on selvitty niin talonrakennuksesta, neljän lapsen kasvattamisesta, kolmesta syövästä kuin vaativista työuristakin.

Pariskunta jäi eläkkeelle tänä vuonna, joten heillä on ensimmäistä kertaa aikuisikänsä aikana paljon vapaa-aikaa. Mutta mitä vapaa-ajalla pitäisi tehdä? Siitä pariskunta on hyvin erimielinen.

Anita haluaa suunnata energiansa muiden auttamiseen, kuten hän teki työelämässä sosiaalityöntekijänä. Anita onkin liittynyt mukaan moniin vapaaehtoisjärjestöihin ja onnistuu näin pitämään itsensä kiireisenä.

Pertti puolestaan haluaisi nyt keskittyä omaan hyvinvointiinsa, koska on mielestään sen raskaan työuran jälkeen ansainnut. Pertti haaveilee matkustelusta, jopa monen viikon Thaimaan-reissuista.

Anita ei kuitenkaan ehdi matkaseuraksi kuin enintään muutaman päivän kaupunkilomille. Pertti tuntee itsensä petetyksi. Hän on odottanut vuosikymmeniä eläkematkoja, eivätkä ne nyt toteudu. Yksin ei tee mieli lähteä.

Anitan mielestä Pertti tuntuu nykyisin vieraalta. Aivan kuin rakkaan miehen tilalle olisi tullut joku muu, paljon itsekkäämpi puoliso. Ennen Anita ja Pertti pystyivät puhumaan päivän uutisista sopuisasti, sillä he olivat lähes kaikesta samaa mieltä. Nyt arvomaailmat ovat eriytyneet. Anitasta on tullut yhä humaanimpi, Pertistä mukavuudenhaluisempi.

Kompromissien tekeminen tuntuu vaikealta. Anita on harkinnut jopa avioeroa. Mutta miten eron voisi välttää?

Eläkkeellä on aika uudistaa parisuhde

Jotta Anitan ja Pertin tilanne selkiytyisi, olisi tärkeää puhua siitä, mikä on eläköitymisen ja sen aiheuttamien muutosten merkitys heille. Mistä kaikesta he luopuivat, kun työelämä jäi taakse? Vastaus tarvitaan myös kysymykseen, mitä nyt tarvitsen voidakseni hyvin?

Tällä hetkellä heidän vastauksensa näyttävät sulkevan puolison vastauksen pois vaikka näin ei tarvitsisi olla. Joko tai -tilanteesta voitaisiin päästä sekä että -tilanteeseen.

On surullista, että Anita ja Pertti ovat jääneet erilaisten vastaustensa kanssa poteroihinsa jumiin.  Elämän ja työn tuoksinassa heiltä on ilmeisesti mennyt ohi se tärkeä vaihe, jonka avioparit kohtaavat, kun lapset aikuistuvat. Se on siirtyminen uudistuneeseen parisuhteeseen. Nyt se kysymys nousee uudelleen esiin. Minkälainen olisi hyvä parisuhde tässä vaiheessa? Anita toteuttaa omia arvojaan auttamalla muita ja jatkaa edelleen ikään kuin työroolissaan – nyt vapaaehtoisesti. Pertti puolestaan haluaa tehdä selkeän pesäeron työelämään eikä ymmärrä Anitan vapaaehtoistyötä.

Kokeeko Pertti itsensä toissijaiseksi Anitan elämässä? Ehkä Anita ei tiedä olevansa tärkeä Pentille? Onko mahdollista tehdä sekä että -tilanteeseen johtavia ratkaisuja vaikkapa siten, että Anita lähtisi kerran miehensä kanssa pitemmälle matkalle? Pertti voisi puolestaan kertoa Anitalle omista tunteistaan.

Olipa Anitan ja Pertin ratkaisu mikä tahansa – lähteä tai jäädä – on tärkeää käydä läpi mennyttä ja tulevaa. Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi sen kuvitteleminen, millaista elämä on vuoden tai 10 vuoden kuluttua ilman puolisoa. Miten elämä olisi erilaista? Mitä muistat hyvistä hetkistä puolisosi kanssa? Mitä kaipaisit hänessä, jos eroaisitte? Näitä kysymyksiä voi avata myös puolisolle kirjoitetussa kirjeessä. Pari- ja perheterapeutti voi helpottaa keskustelua. Yksikin keskustelu ulkopuolisen ammattilaisen kanssa voi olla hyödyllinen.

Eira Tikkanen, Suomen Mielenterveysseuran erityisasiantuntija, perhepsykoterapeutti.

Lue myös:

Eläkkeellä ahdistaa

Viva-lehti: Hyvä eläkeläinen

X