Taistelu kuolinpesän omaisuudesta uuvuttaa

Kari Kiianmaa
Suhteet 20.11.2016 21:05

Kysymys

Minun on vaikea olla puuttumatta tai kommentoimatta puolisoni kuolinpesää koskevaa jakoa. Lähisuvun keskinäiset riidat omaisuuden jaosta, jopa pikkutavaroista, vievät voimia. Miten voisin toimia niin rakentavasti, että sukulaisten välit säilyisivät?

Anjuska

Vastaus

Joskus perinnönjaossa voi saada sellaisen käsityksen, että tärkeintä mitä ihminen saa lapsuuden kodistaan on omaisuus ja tavarat. Itse asiassa tärkeintä perintöä, henkistä pääomaa, ei voi mitata.

Olet varmasti oikeassa siinä, että pikkumainen perinnöstä kiistely väsyttää jo sitä seuraavaa ihmistä. Et ole osallinen perintöön, mutta voinet silti muistuttaa puolisoasi asioiden arvojärjestyksestä. Ihmissuhteiden pilaaminen riitelemällä omaisuudesta on kovin lyhytnäköistä toimintaa. Kannattaa mieluummin keskittyä asioihin, jotka ovat tärkeimpiä elämässämme.

Keskustelu

Luojan kiitos en ole koskaan joutunut osalliseksi tällaisesta riitelystä. Appivanhempani ovat suhteellisen nuoria kumpainenkin, ja mieheni välit ainoaan sisarukseensa ovat erittäin läheiset ja lämpimät.

Omista vanhemmista äiti on yhä elossa, ja isän perinnönjako sujui meidän lasten osalta sopuisasti. Osa otti osuutensa rahassa, osa halusi jatkaa suvun kiinteistön omistajina.