Parisuhdeväkivalta varjostaa: ”Mies hakkaa, uskallanko ehdottaa pariterapiaan menemistä?”

Ykä lyö vaimoaan Leenaa. Leena ei lähde, koska ei usko muiden miesten olevan sen parempia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parisuhdeväkivalta varjostaa pitkää liittoa, mikä avuksi?

Ykä lyö vaimoaan Leenaa. Leena ei lähde, koska ei usko muiden miesten olevan sen parempia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Parisuhdeväkivalta varjostaa Leenan ja Ykän elämää. Voiko parisuhdeväkivalta loppua, voiko toista muuttaa omalla käytöksellään? Asiantuntija Elina Holappa vastaa.

”Nyrkiniskuja. Potkuja. Huutoa. Viisikymppisten Leena ja Ykän arki on pahimmillaan hyvin väkivaltaista, mutta tämä ei ole koko totuus. Ykä osaa olla myös hyvin huomaavainen aviomies. Hän tuo kukkia, tekee kotitöitä ja hoitaa lapsia.

Ykä on hyvin äkkipikainen varsinkin suuttuessaan. Sen takia Leena välttelee riidan aiheita. Leena ei valita tekemättömistä kotitöistä eikä mistään muustakaan. Silti Ykä hermostuu aina välillä, vaikka rauhallisempaa aikaa olisi ehtinyt kulua jo puolikin vuotta.

Leena miettii edelleen vajaan parinkymmenen vuoden avioliiton jälkeen, voiko hän muuttaa Ykää omalla käytöksellään. Jos Leena käyttäytyy itse vielä rauhallisemmin, ehkä Ykäkin oppii pois väkivaltaisesta käytöksestä. Ainakin miehen väkivaltainen käytös on nykyisin hallitumpaa: hän ei lyö enää muiden nähden, joten Leenan ei tarvitse kestää julkista nöyryytystä.

Ystävilleen Leena on valehdellut miehen lopettaneen lyömisen. Lapset eivät ole nähneet väkivaltaa koskaan. Mutta miksi hän on ylipäätään jäänyt väkivaltaiseen liittoon?

Leena tottui parisuhdeväkivaltaan jo lapsuudenkodissaan. Isä löi toisinaan äitiä. Muunlaista parisuhteen mallia Leena ei ole nähnyt koskaan, sillä myös hänen entinen miesystävänsä oli väkivaltainen suutuspäissään. Leena ei ole jättämässä Ykää, sillä hän ei usko löytävänsä parempaa miestä.

Silti väkivaltaisuus ahdistaa Leenaa. Hän haluaisi mennä Ykän kanssa parisuhdeterapiaan, mutta pelkää asian ottamista puheeksi miehen kanssa. Entä jos Ykä suuttuu koko ehdotuksesta ja lyö sen takia?

Miten Leena voisi toimia, jotta hän voisi elää väkivallatonta elämää?”

Asiantuntija: Parisuhdeväkivalta voi loppua

Väkivalta on aina tuomittavaa, eikä sitä tule hyväksyä. Avunhakemisen kynnys voi kuitenkin olla hyvin korkea. Myötätunto väkivallantekijää kohtaan, häpeä, itsetunnon murentuminen, pelko toimeentulosta ja toiveet tilanteen muuttumisesta paremmaksi kuin itsestään hidastavat usein avun hakemista.

On tärkeää tiedostaa, että useimmiten tilanne parisuhteessa vain pahenee, jos väkivallan kierrettä ei pysäytetä.

Leenalla on elämänmittainen tausta väkivallan uhrina, eikä hän osaa kuvitella elämäänsä muunlaiseksi. Vaikka hän miten yrittäisi, hän ei voi omaa käytöstään muuttamalla vaikuttaa väkivallan tekijän käytökseen. Jokaisen on itse otettava vastuu teoistaan. Niin kauan kun Leena sallii tilanteen jatkuvan entisenlaisena, asiaan ei todennäköisesti tule pysyvää muutosta.

Leena on luultavasti oppinut elämään ”tuntosarvet pitkällä”. Hän aistii miehensä mielialoja ja kodin ilmapiiriä ja on koko ajan varuillaan seuraavaa hyökkäystä varten. Omia tarpeita ei oikeastaan ole, tai niitä ei ainakaan voi tuoda esille. Elämä on puolison miellyttämistä ja väkivallattoman julkisivun ylläpitämistä. Leena ei voi olla aito ja rehellinen edes omille lapsilleen tai ystävilleen.

Leena tarvitsisi tukea ja rohkaisua, jota hän voisi saada ystäviltään. Häpeälliseksi koetun asian näkyväksi tekeminen ja siitä puhuminen on yksi askel eteenpäin. Leenan olisi hyvä miettiä, miksi hän ei ole halunnut puhua asiasta ystävilleen. Jos ystävät tietäisivät tilanteesta, he todennäköisesti haluaisivat kannustaa ja tukea häntä avun hakemisessa.

Ykän pitäisi ymmärtää se, että hän toimii väärin. Hänellä on pysyvän käyttäytymisen muutoksen avaimet käsissään. Pariterapia yksin ei heitä välttämättä auta, vaan molempien olisi hyvä saada apua myös erikseen. Jos Leenaa pelottaa ottaa puolison kanssa puheeksi avun hakeminen, hänen kannattaa hakea apua ensin itselleen. Uhkaavissa tilanteissa on parasta soittaa poliisille. Myös oman alueen turvakodin yhteystiedot ja sijainti kannattaa selvittää etukäteen.

Elina Holappa projektikoordinaattori, Parempi avioliitto ry

Lue myös: Sanna sinnitteli väkivaltaisessa parisuhteessa vuosia

Lue myös: Naisystävä kävi fyysisesti Karin kimppuun: Ympäristö vähätteli, poliisi oli huvittunut

Lue myös: Pertti Helin pääsi irti väkivaltaisuudesta – Oman pojan paljastus lapsuudesta iski kuin sokki

X