Perinnönjako repi sisarusten välit rikki

Onko oikein, että yksi lapsista saa paljon enemmän perintöä kuin muut?
Hertta-Mari Kaukonen
Suhteet 27.11.2016 21:05

Liisa, Maire ja Jukka elivät tavanomaisen lapsuuden 1960-luvulla. Välillä kinasteltiin ja nahisteltiin, mutta useimmiten leikittiin yhdessä.

Teini-iässä Liisa koki jääneensä osattomaksi, kun Jukka ja Maire pääsivät keskikouluun. Liisan piti vanhimpana osallistua sisaruksiaan enemmän maatilan töihin, joten luvut jäivät vähemmälle.

Kaikki sisarukset ovat kuitenkin menestyneet työelämässä mukavasti. Liisakin pääsi emäntäkoulun jälkeen lounasravintolaan töihin, jossa hän on edennyt esimiestehtäviin asti.

Sisarusten välit ovat olleet ihan hyvät koko aikuisiän ajan. Perinnönjako on kuitenkin muuttanut tilanteen. Kaikki odottivat saavansa saman verran, mutta äiti olikin tehnyt testamentin. Äiti jätti Liisalle selvästi isomman perintöosan kuin Jukalle ja Mairelle. Tällä tavalla äiti halusi kiittää esikoistytärtään saamastaan avusta tilan töissä.

Mairen ja Jukan mielestä on kohtuutonta, että Liisaa kiitellään kymmenien tuhansien eurojen edestä murrosikäisenä tehdystä työpanoksesta. Jukka muistuttaa, ettei Liisan alempi koulutus ole näkynyt huonompana palkkana.

Maire yrittää esittää sovitteleviakin kantoja. Onhan teininä tehty työ toki ollut iso rasite Liisan elämässä. Hän on menettänyt saman lapsen vapauden, josta Jukka ja Maire ovat saaneet nauttia paljon pidempään. Silti Maire ei ymmärrä Liisalle suunnatun kiitoksen rahallista suuruutta. Eikö vähempi olisi riittänyt?

Liisa muistuttaa, että testamentti on täysin laillisesti laadittu. Jokainen sisarus sai rintaperillisen lakiosuuden. Liisa sai sen lisäksi kaiken muun.

Perinnönjako on riitaannuttanut sisarukset. Mitä he voisivat tehdä tilanteen korjaamiseksi?

Keskustelu

Meillä sisarpuoleni ”Liisa” (nimi muutettu) sai yhteisen isämme kuollessa enemmän rahaa tililleen, koska hänelle suoritettiin lakisääteinen osuutensa rahassa. Me, minä ”Maire”(nimi muutettu) ja täysveljeni ”Jukka”(nimi muutettu) jäimme biologisen äitimme eli isäni lesken kanssa kolmistaan osakkaiksi kesämökkikiinteistöön.

Minä ja veljeni saimme siis vähemmän rahaa tileillemme, kuin vanhempi sisarpuolemme ”Liisa” (nimi muutettu), koska meitä ei ”ostettu ulos” yhteisestä kesämökkikiinteistöstä, vaan jäimme siihen äitimme kanssa osakkaiksi.

Mitään riitaa perinnönjaosta, minulla ja täysveljelläni ”Jukalla” (nimi muutettu) ei kuitenkaan ole ollut perinnönjaosta sisarpuolemme ”Liisan”
(nimi muutettu) kanssa. Perinnön jako sujui muutama vuosi sitten sulassa sovussa. Jos jotakin kahnausta on myöhemmin ollut, se on liittynyt muihin asioihin kuin perinnönjakoon tai rahaan.

Näin meillä.