Pojan velkaantuminen kiristää parisuhdetta - Emma päätti auttaa lastaan miehensä selän takana

Emma haluaisi auttaa rahavaikeuksissa olevaa poikaansa. Kaarle-isän mielestä pojan velkaantuminen on oma syy. Olisi jo aika aikuistua ja oppia kantamaan vastuuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuhlaajapoika sotkee vanhempiensa välit. ©ANSSI KERÄNEN

Emma haluaisi auttaa rahavaikeuksissa olevaa poikaansa. Kaarle-isän mielestä pojan velkaantuminen on oma syy. Olisi jo aika aikuistua ja oppia kantamaan vastuuta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Velkaantuminen alkoi pikavipistä, jonka Oskari otti selvitäkseen vuokrastaan. Vuokra oli jäänyt maksamatta, kun luottokortilla oli niin helppo ostaa netistä kaikkea kivaa, kuten muodikkaita vaatteita ja kännyköitä. Olisipa Oskari pyytänyt silloin heti apua. Nyt Oskarin rahatilanne on mutkikkaampi.

Hän on ottanut uusia pikavippejä selvitäkseen edellisistä. Vippien korot kasvavat huimaa vauhtia. Oskari pyytää nyt apua vanhemmiltaan.

Kaarlen mielestä pojan pitäisi selvittää itse omat sotkunsa. Poika ei muuten aikuistu muuten koskaan.

Emma olisi äitinä armollisempi. Vaikka Oskarin rahavaikeudet johtuvatkin hänen omista hölmöilyistään, olisi häntä silti autettava. Pojan on vaikea itsenäistyä, jos luottotietomerkintä rasittaa papereissa vuosia. Miten hän sitten edes saisi koskaan uutta vuokra-asuntoa, jos nykyinen menee alta? Paljon enemmän vanhemmilla olisi autettavaa, jos poika joutuisi palaamaan vanhempiensa nurkkiin.

Kaarlella ja Emmalla on Oskarin lisäksi kaksi muutakin aikuista lasta. Nämä hoitavat omat asiansa mallikkaasti. Kaarlen mielestä olisi epäreilua sisaruksia kohtaan, jos vanhemmat alkaisivat maksaa Oskarin tuhansien eurojen velkoja.

Kaarle on antanut pojalleen kunnan velkaneuvonnan puhelinnumeron. Sen avulla Oskarin on selvittävä.

Emma itkee usein miettiessään Oskarin tilannetta. Äidillä on hyvät mahdollisuudet nostaa pankista lainaa pojalleen. Kaarle ei siihen suostu.

Emman ja Kaarlen välille on syntynyt yhä enemmän riitoja pojan rahavaikeuksien takia. Emma on päättänyt auttaa poikaansa miehensä selän takana.

Miten Kaarle, Emma ja Oskari saisivat pidettyä välinsä ja raha-asiansa kunnossa?

Älä toimi selän takana

Emma ja Kaarle voivat olla tyytyväisiä siihen, että Oskari on uskaltanut kertoa heille vaikeuksistaan. Rahaongelmien häpeäminen pahentaa usein tilannetta, ja ongelmat muuttuvat suuremmiksi. Joka tapauksessa riidat ovat jo etäännyttäneet Emmaa ja Kaarlea toisistaan. He kokevat olevansa asiassa toisiaan vastaan.

Riidellä voi myös rakentavalla tavalla. Lähtökohtana on silloin kunnioittava asenne toista kohtaan ja ajatus siitä, että puolisot ovat samalla puolella ratkaisemassa yhteistä ongelmaa. Molemmilla on oikeus omiin mielipiteisiin ja kuulluksi tulemiseen.

Tärkeämpää kuin kinata siitä, kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä, on keskustella asiaan liittyvistä tunteista ja näkökulmista rehellisesti.

Avoin keskustelu vähentää vääriä tulkintoja. Onnistuessaan se herättää ymmärrystä ja empatiaa. Siksi myös Oskarin sisaruksille olisi hyvä rehellisesti kertoa tilanteesta. Todennäköisesti se vähentäisi kateuden tai epäreiluuden tunteiden syntymistä.

Parhaimmillaan rakentava riitely myös lähentää puolisoita toisiinsa. Usein se päättyy jonkinlaiseen ratkaisuun. Emman ja Kaarlen tulisikin pyrkiä asiassa yksimieliseen, yhteiseen päätökseen, johon molemmat voivat sitoutua ja olla tyytyväisiä. Tällainen päätös vähentää sen mahdollisuutta, että myöhemmin syntyy kiusaus syyttää toista tilanteen huonosta ratkaisemisesta.

Emmahan on tahollaan jo päättänyt auttaa Oskaria miehensä selän takana. Päätös ei ole parisuhteen kannalta kestävä. Paljastuessaan asia aiheuttaa suhteeseen vain lisää ongelmia, jos Kaarle menettää luottamuksen vaimoonsa.

Oskarin auttaminen tulee suhteuttaa Kaarlen ja Emman omiin auttamismahdollisuuksiin. Apu voi olla muutakin kuin rahan antamista. Ehkä pojan kanssa kannattaisi yhdessä tutustua erilaisiin apua tarjoaviin tahoihin. Kaikkein tärkeintä Oskarille todennäköisesti kuitenkin on tulla kuulluksi ja ymmärretyksi ja saada kokemus siitä, että hän on vanhemmilleen rakas tuhlaajapoikanakin.

Tanja Kallio, Projektikoordinaattori, Parempi avioliitto ry

Lue myös:

Mitä tehdä, kun aikuinen lapsi pyytää jatkuvasti rahaa?

 

X