Tyylitön mies ärsyttää

Kari Kiianmaa
Suhteet 23.2.2012 09:08

Kysymys

Mieheni ulkoinen olemus on alkanut ärsyttää. Hän pukeutuu ihan väärin, eikä ulkonäössä ole kehumista. Mitä enemmän huomautan asiasta, sitä varmimmin syntyy riita. Mitä voin tehdä tunteilleni?

Vastaus

Usko tai älä: Parisuhteeseen kuuluu, että kumppani alkaa ärsyttää romanttisen vaiheen loputtua. On myös todettu, että ärsyttävät asiat eivät muutu toista opettamalla, käskemällä tai painostamalla. Yleensä käy juuri päinvastoin. Ihminen muuttuu helpoimmin silloin, kun hän kokee tulleensa hyväksytyksi sellaisena kuin on. Mikäli siis haluat saada hänet kiinnittämään huomiota pukeutumiseensa, on parasta nähdä hänen pukeutumisessaan tai tyylissään myös positiivista ja kertoa se hänelle. Kannustava suhtautuminen on aina parempi kuin arvosteleva.

Ehkä uuden tyylin kokeilemisessa on ideaa, mutta asia pitää voida esittää houkuttelevasti, ei moittia ”väärästä” pukeutumisesta. On viisasta huomioida puolisoaan muutoinkin positiivisesti, sillä myönteiset huomionosoitukset rakentavat suhdetta ja edistävät myönteistä kasvua. Yhden kielteisen arvion vastapainoksi on hyvä kertoa viisi myönteistä.

Miehesi elämässä pukeutuminen ei taida olla läheskään niin tärkeää kuin sinulle. Sellaisia me miehet olemme, valitettavasti.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 8/2012