Valtataistelu väsyttää pariskunnan – miten tulla toista vastaan?

Antti ja Merja eivät ole valmiita tulemaan toisiaan vastaan puoleen väliin.
Hertta-Mari Kaukonen
Suhteet 1.1.2017 08:24

Merjan ja Antin avioliitto on ollut myrskyisä alusta asti. He ovat silti säilyneet yhdessä jo 30 vuotta. Liiton tekee riitaisaksi molempien jääräpäisyys. Kompromissi on molemmille outo sana. He riitelevät voittaakseen, saadakseen toimia oman päänsä mukaan, ettei tarvitsisi tinkiä omasta mielipiteestä.

Nyt pariskunta alkaa väsyä riitelyyn. Kinaaminen ei tunnu enää niin palkitsevalta, vaikka voittaisikin. Huutaminen alkaa uuvuttaa.

Mutta miten opetella tekemään kompromisseja vanhoilla päivillä? Miten tulla toista vastaan?

Tähän mennessä tässä avioliitossa on toimittu näin: Merja sai päättää asuinpaikan, kun jaksoi jankuttaa pidempään. Antti päätti autoista, koska mökötti niin kauan, että sai tahtonsa läpi. Merja on saanut sisustaa mielensä mukaan, koska on suostunut katsomaan läpi sormiensa Antin jokaviikkoisia baarireissuja.

Nyt pariskunta on hankkinut mökin. Miten he voisivat sisustaa ja remontoida sitä yhteistuumin? Miten molempien näkemykset voisivat tulla esille? Merjaa kauhistuttaa rantamökillä huutaminen, sillä vesi kantaa karjumisen äänen koko mökkiyhteisöön.

Merja haluaisi remontoida mökistä nykytasoa vastaavan. Antti pitää sähköttömyyden autenttisuudesta. Merja toivoisi sisustukseen romanttista tyyliä, Antti ei haluaisi muuttaa mitään.

Onko näin vastakkaisille mielipiteille edes olemassa mitään keskitietä? Vai voiko kompromissin saavuttaa myös antamalla toisen päättää joka toisessa asiassa?