Näin hoidat tukkoista nenää

Pöly voi saada allergisen nenän ärtymään yön aikana, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Seija Vento kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pöly voi saada allergisen nenän ärtymään yön aikana, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Seija Vento kertoo.
Teksti: Marika Saastamoinen

Aamunuha saattaa kertoa allergiasta.

Totta. Allergisen henkilön limakalvot reagoivat herkästi pölyyn, jota voi olla vaikkapa vuodevaatteissa. Harvinaisempi pölypunkkiallergiakin saattaa olla oireiden takana. Tukkoisuus ja kirkas nenäerite ovat allergisen nuhan tunnusmerkkejä. Nenäkortisonisuihkeet hoitavat vuotonuhaa ja limakalvoturvotusta tehokkaasti, mutta jos mukana on silmäoireita ja aivastelua, kannattaa ottaa myös antihistamiini käyttöön.

 

Tukkoisuus on harvinaista.

Tarua. Nenäsykliä, jossa nenäonteloiden limakalvot turpoavat vuoronperään, esiintyy 80 prosentilla ihmisistä. Sieraimet ikään kuin työskentelevät vuoroissa muutaman tunnin välein eikä ihminen yleensä kiinnitä vaihteluun huomiota. Joillakin ihmisillä molemmat nenäontelot menevät tukkoon yhtä aikaa, mikä voi häiritä varsinkin nukkumista. Raskaana olevilla tukkoisuus on yleistä, hormonaalisista syistä johtuvaa. Jos tukkoisuus on jatkuvaa, häiritsevää tai siihen liittyy muita oireita, on syytä käydä lääkärissä.

 

Leikkaus voi auttaa tukkoista nenää.

Totta. Jos tukkoisuuden syyksi paljastuu vino nenän väliseinä, voidaan se korjata kirurgisesti. Joskus kroonisen tukkoisuuden takana on nenän polyyppitauti, jota esiintyy noin neljällä prosentilla väestöstä. Nenäpolyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvonpullistumia, joiden ensisijainen hoito on kortisonilääkitys, mutta niitä poistetaan myös leikkauksin.

X