Unirytmi sekoaa kesällä – Väärin ymmärretyt syyt ja seuraukset haittaavat palautumista

Suomalaiset nukkuvat kesällä hieman talviaikaa vähemmän, Unihoitajat ry:n puheenjohtaja Susan Pihl kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaiset nukkuvat kesällä hieman talviaikaa vähemmän, Unihoitajat ry:n puheenjohtaja Susan Pihl kertoo.
Teksti:
Virve Järvinen

Kesällä pärjää vähemmillä yöunilla.

Totta. Jokaisella ihmisellä on oma luontainen vuorokausirytminsä, minkä noudattaminen on kesällä ja lomalla arkea helpompaa. Tämä näkyy unen määrässä siten, että suomalaiset nukkuvat kesällä keskimäärin 13 minuuttia talviaikaa vähemmän. Todellisuudessa tarvitsemme unta yhtä paljon kaikkina vuodenaikoina, mutta siedämme kesällä todellista tarvettamme vähän lyhemmät unet helpommin kuin talvella. Valoisaan vuodenaikaan ei yksinkertaisesti raaskita mennä kovin aikaisin uinumaan.

 

Valoisuus voi haitata nukahtamista.

Totta. Valo estää uni-valve-rytmiä säätelevän melatoniini-hormonin erityksen ja sitä kautta haittaa nukahtamista. Elleivät verhot pimennä makuutilaa riittävästi, kannattaa hankkia silmämaski. Mutta ei valo häiritse kaikkien unta. Saattaa olla, että osalla ihmisistä silmäluomien iho on toisia paksumpi, jolloin se läpäisee huonosti valoa.

 

Univajetta ei voi hoitaa myöhemmin.

Tarua. Univajetta ei kannata kerryttää kovin pitkään tai muuten pää alkaa tökkiä ja terveys kärsii. Parin vähäunisen yön jälkeen olisi hyvä nukkua velat pois. Tosin univajetta suurempi ongelma kesällä on varsinkin koululaisilla muuttunut unirytmi ja pitkiksi venähtäneet aamut. Arkirytmiin kannattaa palata asteittain, viikko pari ennen loman loppua.

FB_logo   Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon   Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

  Tilaa Seura

X