Totta vai tarua? Näin saat kylmät jalat lämpimiksi pakkasellakin

Hanna Vilo
Totta vai tarua 17.2.2017 11:00

Miten saada kylmät jalat lämpimiksi talvella?

Kylmistä jaloista kärsivien kannattaa satsata lämpimiin pohjallisiin, sanoo tutkimusprofessori Hannu Rintamäki Työterveyslaitokselta.

Pohjallisiin kannattaa satsata.

Totta. Jalkapohjista lämpö johtuu tehokkaasti maahan, sillä lämpö siirtyy aina lämpimästä kylmään. Hyvä keino suojata jalkoja jäätymiseltä on hankkia tarpeeksi lämmittävät pohjalliset ja paksupohjaiset kengät. Mainio vaihtoehto vilukissoille on sähköllä lämmitettävät pohjalliset. Niitä täytyy ladata muutaman käyttötunnin välein, mutta ne pitävät jalat hyvin lämpiminä.

Lisäsukista on aina hyötyä.

Tarua. Talvikengissä täytyy olla riittävästi ilmaa, sillä liikkumaton ilma on lämmön eriste. Jos lisää liikaa sukkia, kengistä voi tulla niin tiukat, että lämmöneristys heikentyy.

Lisäksi liian tiukoiksi ahdetut kengät voivat heikentää jalkojen verenkiertoa, mikä osaltaan viilentää jalkoja. Lisäsukat ovat talviaikaan hyvät vain silloin, jos jaloilla on riittävästi tilaa kengissä.

Hikoilu voi kylmettää jalat talvellakin.

Totta. Iho tuottaa kosteutta myös silloin, kun jalat ovat kylmät. Paksut jalkineet eivät yleensä hengitä ollenkaan, ja silloin kosteus ei pääse haihtumaan jaloista. Jos on pitkään samat jalkineet jalassa, sukat kostuvat väkisin.

Siksi olisi hyvä pukea päällekkäin kahdet sukat: ensin ohuet sukat, jotka siirtävät kosteuden seuraavaan kerrokseen, sitten paksut villasukat, jotka imevät kosteuden. Puuvillasukkia ei kannata käyttää alussukkina, sillä ne imevät kosteuden eivätkä siirrä sitä eteenpäin. Kostuneet sukat kannattaa vaihtaa kuiviin.

 

Näin suojaat ihosi pakkaselta

Keskustelu