Trendikkäällä kurkumalla on yllättäviä vaikutuksia

Kurkuma parantaa ruoansulatusta monin eri tavoin, sanoo erityisasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä.
Hanna Vilo
Totta vai tarua 12.11.2016 13:32

Kurkuma voi ehkäistä syöpää.

Totta. Laboratorioissa koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kurkuman on havaittu ehkäisevän erilaisia syöpiä. Ihmisillä tehtyjä kliinisiä tutkimuksia on kuitenkin tehty vasta vähän, mutta niissäkin on havaittu viitteitä siitä, että kurkuma voi ehkäistä joitakin syöpiä. Kurkuman hyvät vaikutukset on havaittu erityisesti paksusuolen-, rinta-, eturauhas- ja ihosyövän ehkäisyssä. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia ennen kuin voidaan sanoa, että kurkuma todella ehkäisee syöpiä.

Kurkuma parantaa ruoansulatusta.

Totta. Kurkuma vähentää turvotusta ja kaasunmuodostusta suolistossa. Lisäksi se edistää vatsahapon ja sapen eritystä, mikä myös auttaa ruoansulatuselimistön toimintaa. Vatsahappo ja maksan erittämä sappi auttavat ruokien sulamisessa ja imeytymisessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kurkuma on rasvaliukoinen aine, ja siksi se imeytyy paremmin, kun sen kanssa syö rasvaa. Lisäksi mustapippurin sisältämä piperiini edistää kurkuman imeytymistä.

Kurkumaa kannattaa ottaa purkista.

Tarua. Kurkumakapseleita myydään ravintolisinä. Niiden käytön pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole tutkittua tietoa. Turvallisinta on käyttää joko kurkumajauhetta tai kurkumaa sisältävää curry-maustetta ruoanlaitossa. Sopiva määrä jauhetta on 0,5–1,5 teelusikallista päivässä. Kaikille kurkuma ei sovi. Verenohennuslääkkeiden kanssa kurkumaa ei kannata käyttää ollenkaan, koska sillä on verta ohentava vaikutus. Jos on jokin muu lääkitys, kannattaa yhteisvaikutuksista kysyä lääkäriltä.

Keskustelu