Meditaatio auttaa alentamaan verenpainetta.

(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola
Meditoiva mies

Meditaatio auttaa alentamaan verenpainetta. © Colourbox

Tuoreen yhdysvaltalaisen Clemsonin yliopiston tutkimuksen mukaan säännöllinen meditointi voi auttaa alentamaan kohonnut verenpainetta, raportoi uutispalvelu Duodecim.

Journal of Hypertension -lehdessä julkaistu tutkimus koostuu yhteensä yli 1 600 potilaan tiedoista. Potilaat oli jaettu satunnaisesti joko meditaatio- tai verrokkiryhmään. Analysoitaessa tavallisten verenpainemittauksien että vuorokausimittauksien tuloksia, huomattiin, että meditoiminen johdonmukaisesti laski niin potilaiden systolista että diastolista verenpainetta. Vuorokausimittauksia käytetään, kun halutaan tarkempaa tietoa potilaan verenpainetasoista.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät meditaatiota hyvänä lisäapuna verenpainepotilaille. Toki meditaatioharjoitusten lisäksi tarvitaan myös elämäntapamuutoksia, jotka ovat kenties syynä verenpaineongelmiin. Lääkehoito on silti edelleen tehokkain vaihtoehto suurimmalle osalle potilaista.

Potilaat, joiden verenpaine ei vielä ole kovin korkea, hyötyvät meditoinnista parhaiten. Meditoinnin on aiemmissa tutkimuksissa havaittu pienentävän myös joidenkin potilaiden sydänoireita sekä helpottavan stressin aiheuttamia ongelmia.

Jos haluat, että meditointi laskee verenpainetta, kokeile tätä!

Uudessa kirjassaan Mielen päällä (WSOY) Jutta Gustafsberg ja Harriet Piekkola  puhuvat henkisestä kehittymisestä. Kirjassa he jakavat ohjeita muun muassa hiljentymiseen. Siitä löytyy vinkit aamumeditaatioon, joka sopii hyvin myös meditointia vasta opetteleville. Kirjoittajat kannustavat ottamaan hiljentymisessä pieniä askelia ja olemaan armollisia itselle, vaikka ei jaksaisikaan meditoida heti kovin pitkä aikoja.

Gustafsberg ja Piekkola kehottavat aloittamaan meditaation aina keskittymällä hengittämiseen: hengitä sisään nenän kautta ja suun kautta ulos. Keskity vain hengittämään, vaikka mieleesi saattaa tulla asioita. Älä tartu niihin, vaan anna niiden mennä. Asiaan kuuluu, että ajatuksia tulee ja menee.

”Kokeile meditaatiota heti aamulla. Silloin mielesi on hereillä ja selkeä, mutta muut aistisi eivät vielä toimi täydellä teholla. Edellisenä iltana ei kannata syödä kovin tukevasti, koska tällöin uni on usein hyvin raskasta ja syvää. Ota hyvä istuma- tai makuuasento – asennon on syytä olla mukava, ettet joudu vaihtamaan sitä, mutta tarkoituksenmukaista ei ole sekään, että nukahdat. Varmista mahdollisuuksien mukaan, ettet tule häirityksi. Voit halutessasi laittaa vaikka puhelimen hälyttämään jonkin ajan kuluttua. Jo se, että muutaman minuutin ajan olet hiljaa paikallasi ja treenaat mieltäsi pysymään tässä hetkessä, on hieno saavutus.

Voit tehdä mahdollisuuksien mukaan myös aamuisen kävelymeditaation, jonka aikana kiinnität huomion hengitykseesi ja askeliisi sekä siihen, mitä ympäristöstäsi aistit: kuulet, näet, haistat ja tunnet.

Tarkkaile, onko päiväsi aamumeditaation jälkeen erilainen kuin yleensä. Saatat huomata, että olosi on rauhallisempi. Myös muistisi voi parantua harjoittelun myötä.”

 

Lue myös:

Meditaatio on lumelääkettä tehokkaampi kivunlievittäjä

Lisää ohjeita myös Kotilääkärissä: Kokeile rauhoittavaa hiljaisuuden retriittiä

 

 

X