THL laski karkeasti yläkanttiin, kuinka monta lääkäriä Rinteen hallituksen hoitotakuu vaatii – Seura löysi virheen, THL tekee uuden arvion

Jaa artikkeli
Kuinka pitkään hormonikorvaushoitoon tarkoitettuja laastareita voi käyttää?
© istockphoto
Antti Rinteen (sd) hallitus lupaa ohjelmassaan, että tulevaisuudessa terveyskeskuslääkärin luo pääsee aina viikossa. THL laski, että tämä vaatisi jopa 2600 uutta lääkäriä. Seura havaitsi laskelmassa vakavia virheitä, jotka osoittavat arvion aivan liian suureksi.

Vapunaattona Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL) iski armoton kiire.

Antti Rinteen tulevan hallituksen ohjelmaa valmisteltiin Säätytalolla, ja sen kirjoittajat tarvitsivat arvion siitä, kuinka monta uutta lääkäriä tarvitaan, jotta kaikki terveyskeskusten asiakkaat pääsevät lääkärille viikossa.

Aikaa laskelman tekoon annettiin yksi päivä. Valitettavasti myös jälki oli sen mukaista.

Hoitotakuu on valtion piiska

Suomalaisen hyvinvointivaltion yksi pahimpia häpeätahroja on perusterveydenhoidon hitaus. Viime vuonna noin puolet kiireettömistä potilaista joutui odottamaan pääsyä lääkärille yli viikon. Useammalla kuin joka kymmenennellä odotus kesti yli kuukauden.

Nykyinen hoitotakuu on huomattavan löyhä: kiireettömässä tapauksessa terveyskeskuksen hoitoon on päästävä kolmessa kuukaudessa. Silti lähes kolmella prosentilla niistä potilaista, joiden hoidon tarve oli arvioitu, pääsy lääkärille venyi yli tämänkin rajan.

Perusterveydenhoidosta vastaavat nykyisin kunnat. Laissa säädetty hoitotakuu on valtion keino piiskata kunnat tarjoamaan kansalaisille terveydenhoitoa säällisessä ajassa.

Rinteen hallituksen tavoittelema seitsemän päivän hoitotakuu olisi valtava muutos nykytilanteeseen.

Hallitus julkaisi THL:n arvion

Hallitus päätyi ohjelmassaan siihen, että tuhat uutta lääkäriä riittää tavoitteen saavuttamiseksi, jos digitalisaatiosta otetaan kaikki hyöty irti ja työ terveyskeskuksissa järjestetään fiksusti.

Silti hallitusohjelmassa julkistettiin myös THL:n merkittävästi korkeampi arvio, jonka  mukaan viikon hoitotakuu vaatisi terveyskeskuksiin peräti 1600-2600 uutta lääkäriä. Voidaan päätellä, että näin hallitus turvasi selustansa: kukaan ei voisi syyttää sitä  asiantuntijoiden näkemyksen salaamisesta.

THL:n laskelmasta on puhuttu viime päivinä paljon, esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi tänään näyttävästi, että tarve on jopa 2600 lääkäriä.

Seura halusi arvioida, kumpi arvioista on pätevämpi, ja pyysi THL:ää lähettämään meille hallitusneuvotteluihin toimittamansa taustamuistion.

Sen laskelmien läpikäynti oli hätkähdyttävä kokemus.

Kahdesta miljoonasta tuli 3,2 miljoonaa

THL:n edustajat kertoivat Seuralle, että muistiota valmisteltiin useammassa kuin yhdessä työryhmässä. Tämä ja tiukka aikataulu lienevät johtaneet siihen, että paperi sisältää keskenään ristiriitaisia tietoja.

Ensin muistiossa todetaan, että suomalaisissa terveyskeskuksissa oli viime vuonna noin 4 miljoonaa kiireetöntä lääkärikäyntiä.

Kiireettömiä käyntejä koskevat tilastotiedot ovat epätäydellisiä, mutta kahdella eri laskutavalla muistiossa päädytään siihen, että niistä vain noin puolet toteutui viikossa.

Toisin sanoen, noin 2 miljoonaa kertaa kävi niin, että potilas, jolla ei ollut kiireellistä vaivaa, joutui odottamaan lääkärille pääsyä yli viikon ajan.

Raportin loppuosassa kuitenkin todetaan, että tällaisia yli viikon odotuksen vaatineita käyntejä olisikin ollut 3,2 miljoonaa kappaletta. Tämä arvio johdettiin virheellisesti eräästä toisesta luvusta, THL:stä kerrotaan Seuralle.

Näin lääkäritarvetta arvioitaessa päädyttiin käyttämään pohjalukua, joka oli puolitoista kertaa liian suuri.

Virheet eivät kuitenkaan jääneet tähän.

Ketkä korvaavat eläköityvät, nopeaan hoitoon pystyvät konkarilääkärit?

Lähivuosina eläköityy paljon pitkän linjan terveyskeskuslääkäreitä. Heidän tilalle on vaikea palkata yhtä kokeneita tekijöitä. Vielä haastavampaa olisi se, että myös kokonaan uudet tehtävät täytettäisiin sellaisilla tulokkailla, jotka selviytyvät työstään yhtä nopeasti kuin konkarit.

THL päätyi tekemään kaksi laskelmaa: toisessa kaikki uudet paikat täytettäisiin kokemattomilla lääkäreillä, toisessa kokeneilla. Näin saataisin haarukka, jonka sisään tarvittavien uusien terveyskeskuslääkärien määrä asettuisi hyvin todennäköisesti.

Laskelmassa oletettiin, että uusi kokematon lääkäri hoitaisi päivässä kuusi ja vuodessa 1200 asiakaskäyntiä. Kokeneen lääkärin taas uskottiin selviytyvän vuodessa 2000 asiakaskäynnistä.

Laskelmat pohjautuivat oletukseen, että meno terveyskeskuksissa jatkuisi nykyisellään.

Toisin sanoen huomiotta jätettiin se, että lääkärin työ voi tehostua digitalisaation tai sen ansiosta, että osa lääkärien tehtävistä siirretään sairaanhoitajille. Tältä osin laskelma saattaa antaa liian pessimistisen kuvan siitä, kuinka monta asiakaskäyntiä lääkäri pystyy hoitamaan.

Toisaalta laskelma oli yltiöoptimistinen olettaessaan, että terveyskeskusten uusien tehtävien täyttäminen pelkästään kokeneilla lääkäreillä olisi todella yksi tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Jonottajat sysättiin uusille lääkäreille

Laskelma siis nojasi virheelliseen käsitykseen siitä, että yli viikon odotuksen vaatineita käyntejä olisi ollut viime vuonna 3,2 miljoonaa kappaletta.

Toinen iso virhe oli se, että tämä ylisuuri jonottajien armeija osoitettiin pelkästään uusien lääkärien hoidettavaksi.

Yksinkertaisen jakolaskun jälkeen päädyttiin siihen, että 3,2 miljoonan asiakaskäynnin hoitamiseen tarvitaan 1600 kokenutta tai 2670 kokematonta lääkäriä.

THL:n tiimiltä jäi kuitenkin kiireessä huomaamatta, että tällainen työtaakan siirto olisi jättänyt terveyskeskuksissa nykyään työskentelevät 3700 lääkäriä pahasti vajaatyöllistetyiksi. Näin siksi, että yli viikon verran joutuu odottamaan nykyään noin puolet asiakaskunnasta.

Seura otti THL:ään yhteyttä havaittuaan, että laskelmat eivät pidä kutiaan. THL tutki asiaa, ja myönsi reilusti, että vappuaaton kiireessä oli tapahtunut virheitä.

”Kiitos, kun kerroitte meille asiasta”, arviointipäällikkö Tiina Hetemaa sanoi.

Kun THL toisti laskutoimitukset samalla kaavalla, mutta oikeilla luvuilla, haarukka asettui 1100-1800 uuteen lääkäriin.

Tosin tämäkään tulos ei ole lopullinen totuus.

”Lääkärien tarve tulee laskea jalostuneemmalla menetelmällä”, Hetemaa painottaa.

THL aikoo tehdä lääkäritarpeesta uudet laskelmat ja toimittaa ne sosiaali- ja terveysministeriölle.

 

X