Haluatko ihastella revontulia? Poimi vinkit ja linkit - Taivaan valkeita voit bongata läpi vuoden!

Revontulia voi nähdä koko Suomessa, mutta niiden bongaamisessa täytyy otttaa huomioon muutamia seikkoja. Kokosimme vinkit Revontulibongarin oppaasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Revontulia voi nähdä koko Suomessa, mutta niiden bongaamisessa täytyy otttaa huomioon muutamia seikkoja. Kokosimme vinkit Revontulibongarin oppaasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Revontulien esiintymisen todennäköisyyttä voidaan arvioida neljän tekijän avulla: maantieteellinen sijainti, vuodenaika, vuosi ja vuorokaudenaika.

Suomen sijainti on optimaalinen revontulien havaitsemiseen. Suomen Lappi sijaitsee pohjoisen pallonpuoliskon revontulivyöhykkeen alla ja Pohjois-Suomessa revontulia voidaan havaita kolmena yönä neljästä.

Jäämeren Karhusaarella niitä esiintyy keskimäärin joka yö.

Oulun leveyspiireillä revontulia esiintyi keskimäärin joka neljäs yö ja pääkaupunkiseudun leveyspiireillä noin kerran kuukaudessa.

Paras kellonaika juuri ennen keskiyötä

Suomen alueella revontulien todennäköisin esiintyminen on magneettisen keskiyön aikoihin eli  kello 23:30. Silloin Suomi on kirkkaita revontulia synnyttävien prosessien alapuolella.

Näiden lisäksi taivaan pitää olla selkeä ja auringon on pitänyt laskea jonkin verran aikaisemmin. Vaikka siis revontulia esiintyy myös kesällä, niitä voi olla vaikea havaita Suomessa valoisten öiden takia. Lämpötilalla ei  ole merkitystä revontulien bongaamiseen.

Ilmatieteenlaitos ylläpitää sähköpostilistaa johon voi rekisteröityä, jos haluaa ilmoituksen lähestyvästä magneettimyrskystä ja revontulia todennäköisesti havaittavissa.

Revontulikameroista vinkkiä

Revontulibongareitten kannattaa seurata ja yrittää ennakoida magneettisia myrskyjä. Myrskyjen aikana revontulia voi nähdä laajemmilla alueilla, sillä geomagneettiset myrskyt lisäävät myös alimyrskyjä.

Eri avaruussääpalvelut, kuten Ilmatieteen laitos ja Sodankylän geofyysikan observatorio ylläpitävät revontuliverkostoa sekä tarjoavat internetissä reaaliaikaista kuvaa taivaasta .

Seuraamalla kameroita voi nähdä suoraan, onko taivaalla revontulia tai onko taivas selkeä ja täten optimaalinen havaintojen tekemiseen.

Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen Auroras Now!-sivulla voi tarkastella reaaliaikaista Suomen karttaa ja sen merkkejä. Revontulien esiintyminen on todennäköistä, kun kartalla olevat ympyrät ovat punaisia.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos revontulikamerassa on etelään päin siirtyvä tai siirtynyt kaari, on magneettisen myrskyn alimyrsky käynnistymässä ja ulkona kannattaa vielä odotella.

Elokuu parhainta aikaa koko Suomessa

Etelä-Suomessa revontulia voi havaita eniten kevät- ja syyspäiväntasauksen aikoihin paremmin kuin keskitalvella. Etelä-Suomessa on riittävän pimeää elokuun alusta aina toukokuun loppuun asti.

Pohjois-Suomessa vuodenaikoihin liittyvä vaihtelu on pientä, mutta paras aika bongailuun on elokuun lopusta huhtikuun ensimmäiselle viikolle asti.

Myös kesällä esiintyy revontulia, mutta niitä on vaikea havaita valoisten öiden takia.

Auringonpilkkujakson laskevalla kaudella eniten revontulia

Revontuliin vaikuttavat Auringon magneettinen jaksollisuus, eli auringonpilkkujaksot. Aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden jaksoissa vaihdellen maksimaalisesta minimiin. Edellinen maksimaalinen aurinkopilkkujen määrä havaittiin vuonna 2014. Revontulia esiintyy eniten auringonpilkkujakson laskevalla kaudella.

Seuraavaa aktiivisuusmaksimia odotetaan 2020-luvun puoliväliin.

Lähde: Revontulibongarin opas (Palmroth, Jussila, Hotakainen, Into, 2018)

X